Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η δίκη για το Δίστομο στη Χάγη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πραγματοποίησαν το πρωί μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας, της Ομάδας γερμανών δικηγορων ΑΚ DISTOMO και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής, καθώς σήμερα άρχισε η εκδίκαση της προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της απόφασης ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.

Οι διαμαρτυρόμενοι - ανάμεσά τους ο Προεδρος και ο Γενικός Γραμματεας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής κκ. Βασ. Καρκούλιας και Μιλτιάδης Σφουντουρης - ανάρτησαν πανό ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Το θεμα κάλυψαν πολλα διεθνή πρακτορεια ειδήσεων μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ, και άλλοι ανταποκριτες.

Η δίκη αφορά τη διαφορά με τη θέση των ιταλικών δικαστηρίων να παραμερίσουν την
ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις αγωγών αποζημιώσεων ιδιωτών για την τέλεση εγκλημάτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δικαιώνοντας τους προσφεύγοντες, θύματα παραβιάσεων του ανθρωπιστικού Δικαίου.

Σήμερα, πρώτη μέρα της δίκης, παρουσίασε τις θέσεις της η γερμανική πλευρά, η οποία υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας) και υποστήριξεε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών, γιατί τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις που αφορούν όλους τους πολέμους, οι οποίοι έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την παρουσίαση των θέσεων της ιταλικής πλευράς,
ενώ η Ελλάδα θα παρέμβει την Τετάρτη με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Στ. Περράκη. Στο ακροατηριο, εκτος απο την αντιπρωσωπεια της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής, θα ειναι και οι Δημαρχοι των Μαρτυρικων Πολεων του Διστόμου και των Καλαβρύτων κκ. Πατσαντάρας και Λαζουράς . Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την
Παρασκευή, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται οτι θα ανακοινωθεί περί τον
Νοέμβριο. Το βράδυ σήμερα διοργανώνεται Διεθνες Συμπόσιο στο Πανεπιστήνιο της Χαγης για το θέμα των αποζημιώσεων και του Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: