Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ιρλανδία: Στο 2,3% ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο

Του Eamon Quinn

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ιρλανδίας παρά τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, γεγονός που ενισχύει τι ελπίδες επίτευξης των στόχων του δανειακού προγράμματος και επιστροφής στις αγορές το 2013.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 1,6% σε σχέση με το πρώτο και 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Η στατιστική υπηρεσία αύξησε επίσης το ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο στο 1,9% από 1,35.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο έχει αποδυναμώσει την εγχώρια ζήτηση.

Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν βασικό παράγοντας της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως εντός της Ευρωζώνης μόνο η Εσθονία εμφάνισε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ενώ συνολικά οι 17 χώρες του ευρώ κατέγραψαν ανάπτυξη 0,2%.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν – από το οποίο εξαιρούνται τα κέρδη των ξένων εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα – αυξήθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο κατά το οποίο είχε υποχωρήσει 3%.

Υπενθυμίζεται πως η Ιρλανδία μετά από την τραπεζική κρίση αναγκάστηκε να λάβει δάνειο 67,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Στόχος της χώρας είναι η επιστροφή στις αγορές στο τέλος του 2013.

Ήδη από δανειστές έχει ζητηθεί η εφαρμογή περισσότερων μέτρων τους επόμενους μήνες καθώς πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ το 2012.
www.capital.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τo Συμβούλιο της Επικρατείας η ΔΕΗ δεν έχει δικαιοδοσία
να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι ( από το antinews)