Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζουμε στα όρια της επιστημονικής φαντασίας



Η επιστήμη προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορεί κάποτε να διαβάζει τη σκέψη μας.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου UC Berkeley μπόρεσαν να συνδέσουν τα εγκεφαλικά μορφώματα κάποιων «υποκειμένων», την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο του YouTube, τα οποία στη συνέχεια μπόρεσαν και αναπαρήγαγαν δημιουργώντας ένα νέο βίντεο με βάση τις … σκέψεις που μάζεψαν.
Το αποτέλεσμα θυμίζει πίνακα σουρεαλιστικής ζωγραφικής. Μια θολή, νεφελώδη, ονειρική απεικόνιση της πραγματικότητας. (Δείτε το βίντεο στο παρακάτω λίνκ).
Για να γίνει το πείραμα, οι ίδιοι οι ερευνητές πέρασαν ατέλειωτες ώρες ξαπλωμένοι μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους, παρακολουθώντας δυο διαφορετικά τρέιλερ ταινιών. Το μηχάνημα κατέγραφε τη ποσότητα αίματος που περνούσε μέσω του οπτικού φλοιού, που είναι εκείνο το κομμάτι του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες.
Στη διάρκεια της παρακολούθησης του πρώτου φιλμ, η καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα περνούσε μέσα σε έναν υπολογιστή ώστε να προγραμματιστεί ένας αλγόριθμος παραγωγής ταινίας, που συνταίριαζε τη νευρωνική δραστηριότητα με αυτά που συνέβαιναν στο βίντεο.
Έτσι, ο αλγόριθμος έμαθε να ταιριάζει συγκεκριμένες νευρωνικές διεργασίες με δυναμικές πληροφορίες, όπως είναι τα σχήματα, οι εικόνες, οι ήχοι, με 18 εκατομμύρια δευτερόλεπτα από δειγματοληπτικά βίντεο του YouTube.
Στη συνέχεια, τα «πειραματόζωα» παρακολούθησαν τα ίδια τρέιλερ που σχημάτισε ο αλγόριθμος, με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα που κατέγραψε ο τομογράφος. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια συνεχής, και αφηρημένη, αναπαραγωγή του αρχικού βίντεο.
Η λέξη κλειδί είναι το «συνεχής». Οι επιστήμονες μπόρεσαν εδώ και καιρό να αναπαράγουν στατικές εικόνες και φωτογραφίες διαβάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά το τελευταίο πείραμα είναι το πρώτο που πετυχαίνει αναπαραγωγή κίνησης.
Σίγουρα είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο νου μας χωρίς να βασιζόμαστε στα όνειρα και στη σκέψη.
PCMag
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2393450,00.asp#fbid=t3LdM0wLzzu
Απόδοση: S.A
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: