Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ιερώνυμος στον Οσιο Λουκά

Την εορτάζουσα, την πανηγυρίζουσα και αγαπημένη του Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη επέλεξε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος για να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την εκλογή του στην κεφαλή της ελλαδικής εκκλησίας.

Το πλήθος των πιστών που συγκεντρώθηκε στον Οσιο Λουκά την ςΠαρασκευή και το Σάββατο υπέρεβη κάθε προηγούμενο, βοηθούντος του σχεδόν καλοκαιρινού καιρού. Οι ανθισμένες μυγδαλιές στις πλαγιές του βουνού ήταν η θεσπέσια, η ξεχωριστή πινελιά σε ένα φυσικό τοπίο υποβλητικά όμορφο. Η ιερότητα του χώρου προσέδιδε το μυστηριακό φορτίο της ελληνικής γης στους χιλιάδες προσκυνητές που έσπευσαν όχι μόνο από τη Βοιωτία αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο κκ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Παρασκευής και στην πανηγυρική αρχιερατική λειτουργία το πρωί του Σαββάτου. Ο λόγος που εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος είχε για μια ακόμη φορά κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη σεμνότητα.

Οι επίσημες παρουσίες όπως αντιλαμβάνεστε ήταν δεκάδες. Εμείς θα περιοριστούμε να σημειώσουμε 6-7 εν ενεργεία μητροπολίτες, τους 4 βουλευτές του νομού Βοιωτίας, δηλαδή τους κκ. Μπασιάκο, Γιαννάκη, Κουτσούμπα, Τόγια, τον νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά, τον δήμαρχο Διστόμου κ. Πανουργιά με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Ακόμη είδαμε τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Αγνιάδη, τον δήμαρχο Οινοφύτων κ. Θεοδωρόπουλο, τον επικεφαλής δημοτικής παράταξης στον δήμο Λεβαδέων και έλκοντα εκ Διστόμου την καταγωγή κ. Λουκά Ανέστη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Νικόλαο Παπαναγιώτου. Ολόκληρη η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε το παρών στον Οσιο Λουκά: ο αστυνομικός διευθυντής Βοιωτίας κ. Τουλίτσας, ο νέος διοικητής Ασφαλείας της Λιβαδειάς κ. Τσάτσης και ο νέος διοκητής Τροχαίας Βοιωτίας κ. Βερναρδάκης.(Ασφαλώς θα ήταν κι άλλοι, όμως η παράλειψή τους δεν είναι εσκεμμένη).

Από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος οι πλέον σημαίνουσες παρουσίες που βρέθηκαν κοντά στον Μακαριώτατο ήταν ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας και ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη" κ. Κώστας Δήμτσας.


Την Παρασκευή το βράδυ ο ηγούμενος του Οσίου Λουκά παρέθεσε το καθιερωμένο παραδοσιακό δείπνο με ψάρι και γίγαντες, όπου εκτός του αρχιεπίσκοπου παρεκάθησαν 50-60 άτομα. Τέλος, το μόνο περιστατικό που σκίασε λίγο την από όλες τις απόψεις λαμπρή εορτή ήταν ότι στην πρωινή λειτουργία του Σαββάτου δεν παρέστη ο Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος καθώς παρουσίασε το βράδυ υψηλότατο πυρετό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μακαριώτατος κκ. Ιερώνυμος .

Με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θώκο ο κκ. Ιερώνυμος παραχώρησε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=254240

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος είπε να τον κρίνουμε ως υπουργό Παιδείας και υπουργό Εξωτερικών.
Ναι εν δυνάμει Πρωθυπουργέ της χώρας θα σε κρίνουμε:
Για τους χορούς που έριχνες με τον Ισμαήλ Τζεμ υπό αμερικανικές εντολές.
Για τις προτάσεις περί καλλιέργειας κάνναβης στα μπαλκόνια μας.
Για το μεγαλόπνοο σχέδιο περί ανασφάλιστης εργασίας των νέων.
Για τις επιλογές συνεργατών τύπου Ματσούκα Καραχασάν και προσφάτως του μουσουλμάνου βουλευτή Θράκης που άκουσον-άκουσον ζητάει από την Τουρκία να έλθει να τους διεκδικήσει….και ούτε που του έκανε παρατήρηση αντί να τον διαγράψεις από το ΠΑΣΟΚ για καταπάτηση του όρκου του στη Βουλή των Ελλήνων.
Για τη στάση σου στο βιβλίο ιστορίας της κας Ρεπούση (περί συνωστισμού της Σμύρνης κ.λ.π)
Για τη μουγκαμάρα στην προδοσία του Οτσαλάν.
Για τη μουγκαμάρα στη ληστεία του Χρηματιστηρίου.
Για τη συμφωνία σου στο σχέδιο Ανάν που θα καταδίκαζε την Κύπρο.
Για τη μουγκαμάρα στο πλιάτσικο στα χρόνια του Σημίτη(Ο Πάγγαλος είπε ότι επί Σημίτη διαλύθηκε η Ελλάδα).
Για τη μέχρι παρεξηγήσεως υποστήριξη των μεταναστών (τους έχει τάξει Ελληνική υπηκοότητα, δικάιωμα ψήφου κ.λ.π) ενώ ταυτόχρονα διαφωνεί για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Για τη μουγκαμάρα στο σκάνδαλο της «Siemens» .
Για τη ένοχη σιωπή σου στην επαναλαμβανόμενη(μέχρι και πρόσφατα) θέση της αρμόδιας για θέματα παιδείας Διαμάντο….Μπίλντεμπεργκ…που υποστηρίζει μετά επιτάσεως την εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του Ελληνικού Κράτους (μόνο το Μπαγκλαντές,Ινδία,Πακιστάν κ.α αποικίες της Αγγλίας έχουν ως επίσημη γλώσσα την Αγγλική).
Άραγε θα γραφτεί η δεύτερη επίσημη γλώσσα και στο Δελτίο Αστυνομ. Ταυτότητας?


etherovamon