Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Απολογισμός και στόχοι από Σκλιά ενώπιον Καραμανλή

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς, υποδεχόμενος χθες τον πρωθυπουργό στη Λαμία, χάραξε τους βασικούς άξονες της δράσης του και έθεσε τους νέους στόχους χωρίς να παραλείψει εν συντομία να αναφερθεί στα έργα που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί. Δείτε ολόκληρη την ομιλία που ο κ. Σκλιάς εκφώνησε κατά την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στη Φθιώτιδα.
Η ομιλία Σκλιά κατά την επίσκεψη Καραμανλή

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μας ακούγονταν ωραία και ελπιδοφόρα, όσα είπε ο νέος Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του, αν :
- Η Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τη ΔΗΜΟΣ Α.Ε, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι, που τώρα πρέπει να τρέχουν δεξιά κι αριστερά μήπως αναλάβει η Νομαρχία ή κάποιος άλλος να τους φτιάξει "φασόν" κανα έργο!
- Στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας Στόχου 2, αυτό που για τη Στερεά Ελλάδα είναι 150.000 €, είχαν συμμετάσχει ενεργά οι Δήμοι και οι Νομαρχίες και άλλοι φορείς, με βάση της ανάγκες τους. Αμφιβάλλω όμως άν το έχουν δει! Κι ακόμα περισσότερο γι΄αυτά που θα δουν τα μάτια τους !!

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,
μου χρωστάς μιαν απάντηση.
Δεν θα ξανασχολιάσω, αν δεν μου απαντήσεις δημόσια ή με μήνυμα.

βοιωτός είπε...

Οπου,
οι δήμοι στην πράξη έχουν αποδειχθεί γραφειοκρατικές και σπάταλες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται άνευ ελέγχου.

Υπνοβάτη,
σου απαντώ και δημοσίως ότι κι εγώ περιμένω μια απάντηση από ειδικευμένους νομικούς.

Θεωρώ ότι δεν έχει καμία σχέση αν κάποιος χυδαίος υβριστής προσπάθησε να διαταράξει τη λειτούργία της viotia με τη συνέχιση του σχολιασμού σου.

Γνωρίζεις ότι πάντα είσαι καλοδεχούμενος με τα προχώ σχόλιά σου ασχέτως αν διαφωνούμε πολλές φορές.
Αν πάλι θέλεις ώσπου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση να απέχεις δικαίωμά σου.

Θα σου στείλω και πμ αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω επί της οσυίας κάτι περισσότερο να σου ανακοινώσω. Κι εγώ περιμένω...

Ανώνυμος είπε...

Ενώ το κράτος με τη γραφειοκρατία και τη σπατάλη, καμία σχέση !
Ο Δήμος είναι η αμεσότερη μορφή έκφρασης των πολιτών. Αν η αυτοδιοίκηση και η αυτοτέλεια δεν αποτελούν βασικά του χαρακτηριστικά, ας τον καταργήσουμε να τελειώνουμε. Ο έμμεσος τρόπος του περιορισμού των χρηματοδοτήσεων, της μη συμμετοχής στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, κ.λ.π., τελικά καταλύει δημοκρατικούς θεσμούς. Σκοπός είναι, όταν ένα σύστημα πάσχει, να θεραπεύουμε και να ενισχύουμε, κι όχι να το αφήνουμε να αποδυναμώνεται και να φθίνει. Στην τελική, αν δεν θεωρήσουμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο, που αξίζει να θωρακιστεί, τότε οι αξίες μας είναι πολύ επίκαιρες : των εκπτώσεων - γενικό ξεπούλημα

βοιωτός είπε...

Οπου,
ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Τα ζητήματα είναι τριπλής ίσως κατέυθυνσης. Η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο για λόγους πολιτικούς και για λόγους ισχύος της κεντρικής εξουσίας.
Τώρα πλέον υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι. Δεν υπάρχουν χρήματα.
Οι δήμοι μετατρεπόμενοι σε γραφεία εξυπηρέτησης πολιτικών πελατών έδωσαν αφορμές και δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν μετανοήσει.

Π.χ. τα κέντρα όλων των επαρχιακών πόλεων έχουν καταστραφεί από την άναρχη δόμηση και τα τραπεζοκαθίσματα. Λογικά γι αυτή την εξέλιξη θα έπρεπε να πιέζει η κεντρική εξουσία και να αντιστέκεται ο οικέιος δήμος. Στην πράξη η κεντρική εξουσία προσπαθεί να συμμαζέψει τους δημάρχους που αφήνουν κάθε καταστηματάρχη να δίνει τη δική του καλλιτεχνική πινελιά στις πλατείες και τα πάρκα της επικράτειας. Δηλα΄δη ε΄χουμε πλήρη αντιστροφή: οι δήμοι δεν υπερασπίζονται τους πολίτες απέναντι στην καρτική εξουσία αλλά την υπερβάινου σε συναλλαγή και τακτοποίηση "ημετέρων". από την άποοψη αυτή και εφόσον δεν φαίνονται σημαδια αντιστροφής δεν βλέπω σε τι ωφελεί η χρηματο΄δοτηση των ΟΤΑ παρά στο βόλεμα κάποιων παράσιτων και στην διοργάνωση συνεδρίων ή εκδηλώσεων...

Ανώνυμος είπε...

Με πολλά απ΄αυτά που γράφτηκαν (πελατειακές σχέσεις, μη προστασία του πολίτη), μπορώ να συμφωνήσω μια χαρά. Κι ίσως και να πλειοδοτήσω.
Διαφωνώ όμως στην ευκολία με την οποία μετατρέπεται ένας βασικός δημοκρατικός θεσμός αυτής της χώρας σε εξιλαστήριο θύμα και μάλιστα ισοπεδωτικά. Για παράδειγμα πολλά κακώς κείμενα (τύπου πολεοδομικά θέματα, κ.λ.π.)στηρίζονται στην εθνική νομοθεσία ή στην ολιγωρία θέσπισης σύγχρονου θεσμικού πλαισίου από την πολιτεία.
Σε ότι αφορά περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και πάλι υπάρχουν και θα μπορούσαν να λειτουργούν ασφαλιστικές δικλείδες (ελεγκτικοί μηχανισμοί, που αφθονούν).
Υπάρχουν Δήμοι που λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, και άλλοι που αποτελούν ντροπή για τους δημότες τους. Κοντολογής υπάρχουν Δήμοι και Δήμοι.
Η επιλογή "πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι", πολύ επιπόλαιη μου φαίνεται. Και τόσο χαλαρή αντιμετώπιση, το λιγότερο που κάνει είναι να με ψυλλιάζει...

βοιωτός είπε...

Θεωρητικολογείς φίλε όπου. Οι μηχανισμοί υπάρχουν, ο θεσμός είναι δημοκρατικός κ.λπ.
Στην πραγματικότητα η ζωή αποδεικνύει συνεχώς ότι οι ΟΤΑ είναι μικρογραφία σε χειρότερη εκδοχή του ίδιου του συστήματος.

Αλλά αν για το κομματικό σύστημα υπάρχει διακιολογία καθώς τα κόμματα δεν είναι σύλλογοι τεϊου αλλά συνασπισμοί ατόμων και ομάδων με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας, οι ΟΤΑ δεν έχουν καμία. Οπως λες κι εσύ, οι θεσμοί υπάρχουν απλώς δεν εφαρμόζονται στην πλειόνοτητα των πειρπτώσεων με υπαιτιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτή είναι η ουσία κι όχι το θα γινόταν αν κ.λπ.
Οσο για δήμους που λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια είμαι σίγουρος ότι είναι θέμα προσώπων κι όχι επειδή μια πολιτική ή κοινωνική πλειοψηφία το επιβάλλει. Οπότε ξαναγυρίζουμε στην αρχή: οι ΟΤΑ αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων...

Ανώνυμος είπε...

Μικρογραφία κομματικών συστημάτων είναι η ανάδειξη Δημοτικών Αρχών, και μάλιστα, πολλές φορές, οι συνεργασίες είναι ευκαιριακές και χωρίς προγραμματικές αρχές.
Όπως δείχνει πάντως, έχουμε εντελώς διαφορετική οπτική στο θέμα.
Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι, την αναποτελεσματικότητα και την κακοδιαχείριση της Αυτοδιοίκησης, με γειά τους, με χαρά τους, αλλά πάντως αυτό δεν συνιστά επανάσταση στην διοικητική μεταρρύθμιση των "ισχυρών Δήμων", που εξαγγέλεται και παίρνεται πίσω, κ.ο.κ.
Αλλά κι αν μερικοί νομίζουν ότι η περιθωριοποίηση της Αυτοδιοίκησης είναι επανάσταση, ας την αρχίσουν χωρίς εμένα.

Ανώνυμος είπε...

ποιά διοίκηση και ποιά αυτοδιοίκηση και όλα αυτά τα ωραία απο τη χάρτα του Ρήγα ακόμα, στα λόγια και στα ιδεολογήματα; την παρακμή, την απάθεια, το συμφέρον, την αμορφωσιά κι άλλα όσα δεν απαριθμώνται δεν την βλέπετε; δε σας πνίγει;

Ανώνυμος είπε...

Έστω, Βοιωτέ.Μένω στον λόγο σου και στην πρωτοβουλία σου να ελέγχεις τα σχόλια.

Ωστόσο, θα μου επιτρέψεις, εκ του προχείρου, να επισημάνω τα εξής:

1.Όσο και εάν ορισμένοι προπαγανδίζουν - χωρίς επιτυχία - την άποψη ότι δήθεν παρεμποδίζεται την ελευθερία έκφρασης, όλοι οι σοβαροί αναγνώστες και σχολιαστές ξέρουν ότι, στην πραγματικότητα, ως ελευθερία εννοούν την ασυδοσία και τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία.
Διότι η ελευθερία έκφρασης αφορά στις απόψεις, τις ιδέες και τον διάλογο επί πολιτικών θέσεων και άλλων θεμάτων και όχι φυσικά σε ύβρεις.

2.Το ίδιο συμβαίνει και με την παρεξηγημένη - από ορισμένους, πάντα - έννοια της δημοκρατίας, η οποία δεν συνίσταται επ' ουδενί στο ανεκδιήγητο δόγμα "κάνω και λέω ό, τι θέλω και ό,τι μου αρέσει εναντίον οιουδήποτε χωρίς καμία συνέπεια", αλλά στην αμοιβαία ανοχή και στον αλληλοσεβασμό.

3.Από εκεί, η δημοκρατία, αν δεν συνδυάζεται με την παιδεία, καταντά έδαφος άνθισης και εκκόλαψης των πλέον βάρβαρων και απολίτιστων στοιχείων του ατόμου, που με την ανοχή των άλλων αποχαλινώνεται και δεν γνωρίζει όρια.

4.Συνακόλουθα,
η δημοκρατική αντίληψη δεν είναι αερολογίες και μανδύας δήθεν προοοδευτικότητας που επιτρέπει τα πάντα, αλλά καθημερινή πράξη που σέβεται τους άλλους, με την προϋπόθεση -βέβαια- πώς διαθέτει κανείς και τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό.

4.Τέλος και αυτό είναι το πλέον σημαντικό - θεμελιώδης έννοια της δημοκρατίας είναι ο αυτοπεριορισμός - οι πεπαιδευμένοι και οι νοήμονες το ξέρουν ήδη.
Καλημέρα.