Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Κρίνεται αύριο η επαναφορά αφορολογήτου 10.500 ευρώ

Πακέτο νέων στοχευμένων μέτρων υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση ετοιμάζει η κυβέρνηση με προφανή στόχο και τη βελτίωση της εικόνας της, την ίδια ώρα ωστόσο η συνεχιζόμενη εκλογολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της. Η διυπουργική επιτροπή για την οικονομική πολιτική, που θα συνεδριάσει αύριο, θα εξετάσει -και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εγκρίνει- τις εισηγήσεις για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ επί των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών το 2008, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) επί το ευνοϊκότερον για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, ίσως και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, η διυπουργική θα αποφασίσει περικοπή των δημοσίων δαπανών της τάξης του 1 - 1,2 δισ. ευρώ.

Η εικόνα που παρουσιάζει, ωστόσο, η κυβέρνηση τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, είναι αυτή της έντονης εσωστρέφειας.

Χαρακτηρίζεται δε από διαφορετικές προσεγγίσεις υπουργών και το άγχος της πολιτικής επιβίωσης των βουλευτών εν μέσω μιας ακατάσχετης εκλογολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε διακριτές αποστάσεις έναντι των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη, οι οποίοι είχαν θέσει ζήτημα εκλογικού νόμου.
www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά νομίζω ότι θα επανέλθει το αφορολόγητο. Σε αντίθετη περίπτωση, ως αμειβόμενος με δελτίο, ετοιμάζω προσφυγή στο ΣτΕ όπως και πολλοί άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Φτωχύνανε οι πεθερές και τρώγανε ...τις προίκες, Βοιωτέ.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε, είναι φανερή αδικία όπως κάθε ισοπέδωση. μαθαίνω ότι θα το πάρουν πίσω...

Ροζαλία,
έχουμε χιλιάδες κοινωνικούς αγωνιστές στην Ελλάδα που παλεύουν εναντίον κάθε αδικίας από ΧΥΤΑ μέχρι συνβάσεις του Δημοσίου αλλά εναντίον τους ληστρικού φορολογικού συστήματος δεν στρε΄φεται κανείς. Γιατί άραγε;

Unknown είπε...

Εμένα μου αρέσει που το αφορολόγητο πρόσφατα έπαψε να ισχύει.
Τώρα όπως όλα δείχνουν θα επανέλθει.
Μήπως μας το πλασάρουν και ως κοινωνική παροχή?
Όπως και να έχει Βοιωτέ κάποια στιγμή πρέπει οι σοφοί... οικονομολόγοι να μας τα κάνουν πιο λιανά και να μας οργανώσουν.
Δύσκολά μπορούμε από μόνοι μας να καταλάβουμε σε ποια σημεία, σε ποιο βαθμό και ποιος φταίει.

βοιωτός είπε...

Επαρχιώτη,
"Οικονομόλογος λέγεται εκείνος ο επιστήμων που μπορεί να σου εξηγήσει γιατί απέτυχαν οι προβλέψεις του". Οπότε μην περιμένεις από αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστος ο Βοιωτος

Unknown είπε...

Γιατί ποιος είπε πως πέτυχαν....?

Ok. Όπου οικονομολόγος βάλτε φοροτεχνικός, συνδικαλιστής, υπ. βουλευτής, περιπτεράς, μανάβης μπακάλης, κλεφτοκοτάς, ή ότι άλλο θέλετε.
Αυτό σας προσέξατε στα γραφόμενα μου φιλτατοι?

Ανώνυμος είπε...

Επαρχιώτη,
Το αφορολόγητο υπήρχε ανέκαθεν, και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν καταργήθηκε. Η κατάργησή του σήμαινε πολύ απλά ότι κάθε επαγγελματίας αλλά και κάθε μισθωτός με δελτίο θα έπρεπε να πληρώσει 1.050 € επιπλέον φόρο σε σχέση με μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που να το "χάψει" ότι είναι τάχα παροχή.