Σάββατο 30 Ιουνίου 2007

Πορεία διαμαρτυρίας και ενημέρωσης την 1η Ιουλίου

H "Κίνηση πολιτών Λιβαδειάς - Χαιρώνειας για το Περιβάλλον" μας απέστειλε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση-προκήρυξη:

"ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Τη γη δεν τη κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!
Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον στο κατώφλι μας και διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για τη Βοιωτία του αύριο! Οι επιχειρηματίες ως νέοι «κονκισταδόροι» επελαύνουν με αναπτυξιακά – επενδυτικά προγράμματα για την περιοχή· προγράμματα σχεδιασμένα πάνω σε άψυχους χάρτες αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, την ιστορία και τα μνημεία, το φυσικό κάλλος, τους δεσμούς και τα βιώματα, τις ιδιαιτερότητες του τόπου.
Η Βοιωτία χαρακτηρίζεται ως περιοχή επέκτασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων καθώς το 43 % των νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας, με καύσιμα άνθρακα και φυσικό αέριο, θα εγκατασταθούν στην περιοχή (Χαιρώνεια 447MW, Θήβα 100MW, 622MW και 400ΜW αντίστοιχα, Θίσβη 435MW και Άσπρα Σπίτια 334ΜW και 412MW καύσης φυσικού αερίου και 1 στα Άσπρα Σπίτια 412MW με καύσιμο άνθρακα). Ας μην ξεχνάμε τα συνεπακόλουθα εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακόμα προωθείται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ελικώνα, βουνό με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και βιοποικιλία.
Όλα αυτά με πρωταρχικό και μοναδικό στόχο την επιχειρηματική κερδοφορία. Όμως σχεδιάζοντας αυτά δεν αναφέρουν τίποτα για τις επιπτώσεις. Ενώ είναι γνωστό ότι (οι επιπτώσεις) θα είναι πολύ επικίνδυνες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγείας μας. Αιωρούμενα σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου, πρόκληση όξινης βροχής, δημιουργία φωτοχημικού νέφους, μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, κ.ά καθώς επίσης και πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και καρδιαγγειακών ασθενειών αποσιωπούνται και παραμένουν στα «ψιλά γράμματα» των διακηρύξεών τους για τη «ευαγγελική» ανάπτυξη που μας τάζουν.
Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να αναρωτηθούμε : Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν το βουνό των Μουσών, το Βοιωτικό Κηφισό, τον Ασωπό, τον κόλπο της Αντίκυρας και να τα μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη; Σε ποια επίπεδα θα βρίσκεται η εκπομπή ρύπων; Στο όνομα ποιας απελευθερωμένης αγοράς και ποιας κερδοφορίας των λίγων θα μας επιβάλλουν τα σχέδια τους; Σε τι ουρανό θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας;
Σε όλα αυτά απαντάμε, ότι δεν δικαιούμαστε να μείνουμε σιωπηλοί, αναπτύσσουμε την δική μας αντίσταση! Ανοίγουμε τις «πόρτες» για ευαισθητοποίηση και δράση για εμάς αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον όλων μας! Αντιστεκόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση των απόψεων και απαιτούμε οι αιτιάσεις των τοπικών κοινωνιών να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων.
Απαιτούμε τον σεβασμό στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ενεργειακή ανάπτυξη με μόνο και πρωταρχικό στόχο την κερδοφορία.

Καμιά απόφαση δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Πορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας την Κυριακή 1/7. Συμμετέχουμε στη 3η και 4η διαδρομή με εκκίνηση στις 9:00 π.μ από το Ζάππειο και τερματισμό στην πλατεία του Κυριακίου, στη 1μ.μ.

Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς και Χαιρώνειας για το Περιβάλλον
perivallonsos@yahoo.gr ".

Η Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς και Χαιρώνειας για το Περιβάλλον συμμετέχει στη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον που αύριο 1η Ιουλίου διοργανώνει πορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας με 4 διαδρομές σε ολόκληρη τη Βοιωτία και σημείο σύγκλισης την κεντρική πλατεία Κυριακίου.

Οι διαδρομές, στις οποίες μπορεί, φυσικά, να συμμετάσχει όποιος θέλει, είναι οι εξής:
Η 1η θα ξεκινήσει στις 8:45 από την Ελλοπία, θα περάσει στις 9:30 από την Ξηρονομή, στις 10:15 από τη Δομβραίνα, 10:45 Θίσβη, 11:30 Πρόδρομος, στις 12:30 Αγία Αννα για να καταλήξει στις 13:00 στο Κυριάκι.
Η 2η εκκινεί από τη Λιβαδειά-Αγία Παρασκευή στις 9:30 και θα βρίσκεται στην Κορώνεια στις 10:15, στον Αγιο Γεώργιο στις 11:00, στην Αγία Τριάδα, στις 11:45 και στην Αγία Αννα στις 12:30 και στις 13:00 στο Κυριάκι.
Από την Αντίκυρα στις 9:45 ξεκινά η 3η διαδρομή που διαδοχικά θα περάσει από τη Δεσφίνα στις 10:45, το Δίστομο στις 11:30, το Στείρι στις 12:30 συναντώντας στις 13:00 τους υπολοίπους στο Κυριάκι.
Τέλος, μια τέταρτη διαδρομή θα εκκινήσει από τη Λιβαδειά και αφού διέλθει από τη Χαιρώνεια, τον Αγιο Βλάση, το Μαυρονέρι, τη Δαύλεια και το Δίστομο στις 13:00 θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στο Κυριάκι.

Για τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον θα επανέλθουμε...

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τη Νέα Δημοκρατία

Οι υποψήφιοι... υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας.
Μην ξεχνιόμαστε...
http://viotia.blogspot.com/2007/06/blog-post_3965.html

Παρουσίαση της Endesa Hellas (που επιμένει)

Την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Endesa Hellas παρουσίασαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αθήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENDESA, κ. Rafael Miranda, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος στις 26 Ιουνίου 2007.
Η νέα εταιρεία με ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος περίπου 2.500 MW και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το portfolio ενεργειακών επενδύσεων της Endesa Hellas, όπου η Endesa κατέχει τo 50,01% των μετοχών και ο όμιλος Μυτιληναίου το 49,99%, περιλαμβάνει, πάντοτε σύμφωνα με την παρουσίαση:
- Ένα σταθμό συμπαραγωγής ισχύος 334MW, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2007
- Έναν υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 430MW, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2009
- Παραγωγική δυνατότητα ισχύος άνω των 1.000MW σε ανανεώσιμα
- Ένα νέο ανθρακικό σταθμό ισχύος 600MW
- Επιπρόσθετα, η νέα εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άδεια εμπορίας 310 MW, νέες άδειες παραγωγής για σταθμούς συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο και ανθρακικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Εχει τη σημασία του να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, πρέσβεις, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών και δημοσιογράφοι.

Είναι φανερό ότι η Endesa Hellas δεν πτοείται από τις ποικίλες αντιδράσεις φορέων της Βοιωτίας...

Το θερινό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς

Από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το θερινό πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας εύχεται στους
αναγνώστες της καλό καλοκαίρι και τους πληροφορεί για την
εφαρμογή του θερινού ωραρίου της.
Ετσι από 2 Ιουλίου μέχρι και 16 Σεπτεμβρίου η Βιβλιοθήκη θα
λειτουργεί καθημερινά 8.30 πμ - - 2.30 μμ.

Τα απογεύματα και τα Σάββατα θα παραμείνει κλειστή".

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Και στη Λιβαδειά φωτιά


Ωρα 2.15 π.μ.: Από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα φωτιά έχει ξεσπάσει στον λόφο πίσω από τα Τζιμέικα, στα βορειοδυτικά της Λιβαδειάς. Ο δυνατός αέρας και η δυσκολία προσπέλασης δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής. Νεώτερα αργότερα...
Ωρα 4.15 π.μ.: Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτα εδώ και 2 ώρες με κατεύθυνση προς βορράν. Ενα μικρό μέτωπο υπάρχει και προς τη Λιβαδειά. Ολη η δύναμη της Πυροσβεστικής Λιβαδειάς μάχεται με τις φλόγες.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τη Νέα Δημοκρατία

Οι υποψήφιοι... υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας.
Αν και πιστεύουμε ότι είναι νωρίς, γεννηθήτω το θέλημά σας. Απρεπή σχόλια θα κόβονται πάραυτα.

Ο αναξιόπιστος Ρούσσαρης


Συνολικά αποτυχημένος κατά το σύντομο πέρασμά του από τη δημαρχία Λιβαδειάς ο Ρούσσαρης ενσαρκώνει το πρότυπο του αναξιόπιστου πολιτικάντη, του επαρχιώτη μικροκομματάρχη που μέσω ψεμάτων, διαβολών, απειλών και κολακείας προσπαθεί να επιπλεύσει στην κονίστρα της πολιτικής.

Τελευταίο παράδειγμα και αποθέωση της μικροπολιτικής νοοτροπίας του Ρούσσαρη είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του περί συμμετοχής του στις διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών.

Λες και δεν ήταν ο ίδιος που διατυμπάνιζε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι "θα μείνει στη θέση που τον έταξε ο λαός" και ότι δεν ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Λες και δεν ήταν ο ίδιος που δήλωνε, μόλις πριν από 6 μήνες ότι "μόνο αν το κόμμα μου το ζητήσει θα θέσω υποψηφιότητα". Ως και εμείς το είχαμε γράψει. http://viotia.blogspot.com/2007/03/sos.html

Θα πείτε: Δεν μπορεί να άλλαξε γνώμη ο άνθρωπος; Μα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρούσσαρης κοροϊδεύει κατάμουτρα τους πολίτες. Παλαιότερα όταν ερωτάτο εάν ενδιαφέρεται για τη διεκδίκηση της Νομαρχίας Βοιωτίας δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι οι νομάρχες έχουν λίγες αρμοδιότητες και ότι σκοπός του είναι η ολοκλήρωση του έργου του (sic!) ως δημάρχου Λιβαδειάς. Μόλις όμως διείδε από τις δημοσκοπήσεις ότι δεν θα περνούσε ούτε στον δεύτερο γύρο δραπέτευσε στη νομαρχία, όπου και φυσικά μαυρίστηκε.

Με όλα αυτά δεν κομίζουμε γλαύκα. Είναι γνωστά πράγματα για όλους όσοι γνωρίζουν τον Ρούσσαρη. Εάν άλλωστε μελετήσετε τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών θα δείτε ότι οι ψήφοι του Ρούσσαρη αυξάνονται όσο απομακρυνόμαστε από τη Λιβαδειά, δηλαδή τον ψηφίζουν εκεί που δεν τον ξέρουν, και αυτοί λόγω κόμματος.

Αλλά καλό είναι να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και για έναν πρόσθετο λόγο: Ο Ρούσσαρης είναι το παράδειγμα του πολιτικάντη που ακριβώς δεν χρειάζεται η Βοιωτία αυτή τη στιγμή, που τα προβλήματα είναι τεράστια και οι πολίτες έχουν ανάγκη από σοβαρή και αξιόπιστη ηγεσία.


Κατά τη δική μας εκτίμηση η Νέα Δημοκρατία δεν θα περιλάβει τον Ρούσσαρη στους υποψηφίους της. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ένας άνθρωπος που τα έργα και οι ημέρες του στο Δήμο Λιβαδειάς αποτελούν μνημείο κακοδιοίκησης και ελέγχεται για τις υποθέσεις της ΔΕΠΑΛ, της ΔΕΤΕΛ και άλλων που θα αποκαλύψουμε αργότερα;

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

Φωτιά στη Θήβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο γραφικό Μοσχοπόδι της Θήβας. Ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν στην περιοχή με 6 αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής και σημαντικό αριθμό πεζοπόρων τμημάτων.

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ

Για την ιστορία αλλά και για να σχολιαστούν εκ νέου τα αποτελέσματα μεταφέρουμε εδώ την ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τους υποψήφίους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Η ερώτηση ήταν:
Ποιος ή ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές;


Τα αποτελέσματα (και ο αριθμός των ψήφων που έλαβαν).

1. Ακης Βαγιάκος 147

2. Κώστας Γκιζίμης 87

3. Βάσω Τσόνογλου 31

4. Μίμης Αγγέλου 28

5. Αρια Αγάτσα 9

6. Γιώργος Αγραφιώτης 8

7. Λουκάς Αποστολίδης 5

Νίκος Τρικαλίτης 5

9. Γιώργος Ψυχογιός 3

Αλλος 3

11. Ευαγγελία Γρανιτσιώτη 2

12. Γιώργος Μουλκιώτης 1

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση, παρότι απέχει του να είναι επιστημονική καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης, προσφέρεται για ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα και αναγωγές.


Στις εκτιμήσεις των φίλων που έχουν γίνει στο προηγούμενο ποστ http://viotia.blogspot.com/2007/06/blog-post_20.html θα απαντήσουμε εδώ. Παρακαλείστε, όσοι σχολιάσετε, να αποφύγετε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις αναπόδεικτες κατηγορίες.

ΥΓ: Την δημοσκόπηση είδαν/διάβασαν περισσότεροι από 2000 διαφορετικοί χρήστες. Εάν όλοι αυτοί ή τουλάχιστον οι περισσότεροι ψήφιζαν θα εξουδετέρωναν τις εγγενείς αδυναμίες που έχουν οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Μαθήματα ενεργειακής πολιτικής από Δίστομο

Συνεκλήθη χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Διστόμου με αντικείμενο το μείζον ζήτημα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν στον Αγιο Νικόλαο. Στη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε με 7-5 η πρόταση της πλειοψηφίας που προβλέπει:
1. Αναμονή μέχρι την εκπόνηση της μελέτης που η ΤΕΔΚ Βοιωτίας έχει αναθέσει στο ΕΜΠ, για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των μονάδων στην περιοχή
2. Ενημέρωση των πολιτών από άλλους, ανεξάρτητους, επιστήμονες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προφανώς θα προκύψει και
3. Δημοψήφισμα, όπου οι πολίτες του Δήμου Διστόμου θα εκφράσουν την θέση τους σε σχέση με τις τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις που η ENDESA HELLAS προωθεί στον Αγιο Νικόλαο
Οι παρατάξεις του κ. Παπαχρήστου και του κ. Μπούρα καταψήφισαν τη ρεαλιστική αυτή τακτική και τάχθηκαν κατά της δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου και αυτής του καθαρού άνθρακα, ανεξαρτήτως της μελέτης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μάλιστα επιχειρηματολόγησαν υπέρ των άμεσων λαϊκών κινητοποιήσεων.
Με πολιτική μαεστρία, με ψυχραιμία και με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς χειρίζεται, κατά τη γνώμη μας, το μεγάλο και δύσκολο θέμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού στον Αγιο Νικόλαο η δημοτική αρχή του Διστόμου. Χωρίς κραυγές και... ηρωισμούς, χωρίς μυστικότητα και εν τέλει δίνοντας τον λόγο σε αυτούς που πραγματικά πρέπει να αποφασίσουν: στους πολίτες.

Καυτές μέρες μουσικής

Με μεγάλη επιτυχία, παρά τον καύσωνα, γιορτάστηκε χθες στη Λιβαδειά η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τη ΔΕΠΑΛ του Δήμου Λεβαδέων, συνεχίζονται και σήμερα. Το σημερινό πρόγραμμα:
Παρασκευή 22 Ιουνίου
ΠΗΓΕΣ ΚΡΥΑΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Πολυπολιτισμική σκηνή , Ώρα έναρξης 19:00
Φιλαρμονική του Δήμου Λεβαδέων
Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς
Αλέκος Βασιλάτος (Συνήθεις Ύποπτοι)
Εργαστήρι Παραδοσιακής μουσικής
Κώστας Κηρολύτης
Μαρία Πανουριά
Άννα Μουζάνη
Εύη και Αντώνης Κεραμιδάς
Ηρώ Παναγιωτοπούλου και Κατερίνα Μπότση
Παρασκευή 22 Ιουνίου
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Blues - rock σκηνή, Ώρα έναρξης 21:00
Small blues trap
Νυχτερινοί ταξιδιώτες
On the rock
Time travellers
http://viotia.blogspot.com/2007/05/h.html

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Δύσκολο το πρόγραμμα για Λεβαδειακό

Την τρίτη αγωνιστική θα περιμένουμε να δούμε τον Λεβαδειακό στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς και μάλιστα εναντίον της ΑΕΚ, καθώς στη σημερινή κλήρωση του προγράμματος της Σούπερ Λίγκας οι Βοιωτοί αγωνίζονται την πρώτη αγωνιστική εκτός με τον Ατρόμητο και τη δεύτερη επίσης εκτός με τον Πανιώνιο. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 25-26 Αυγούστου και στην πρώτη αγωνιστική έχουμε το σούπερ ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.
Ολο το πρόγραμμα εδώ από το in.gr
http://www.in.gr/sports/article.asp?lngEntityID=811492&lngDtrID=246

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

Νέα δημοσκόπηση. Οι υποψήφιοι... υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Για να δείτε τα αποτελέσματα και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταφερθείτε εδώ http://viotia.blogspot.com/2007/06/blog-post_25.html

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Το ΠΑΣΟΚ φταίει για το αυτοκινητοδρόμιο

Επειδή πολύς λόγος έγινε σε προηγούμενα ποστ και επειδή κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους, θα αρχίσουμε να διηγούμαστε την κωμικοτραγική ιστορία του αυτοκινητοδρομίου Ορχομενού, όπως εξελίχθηκε από το 1990 και μετέπειτα.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραχώρησε το 1992 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και για 60 χρόνια την γνωστή έκταση στον Ορχομενό στην ΕΛΠΑ για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίου, μετά από προσεκτική μελέτη. Είχαν συνυπολογιστεί η νευραλγική θέση της νέας τοποθεσίας: κοντά στην Αθήνα και στους Δελφούς, όχι μακριά από τη Θεσσαλονίκη, με ηλιοφάνεια που επιτρέπει τις δοκιμές των αγωνιστικών αυτοκινήτων σχεδόν όλο το χρόνο και ακόμη και η γεωργική γη που ήταν και είναι μη παραγωγική.
Εγινε μάλιστα και τελετή θεμελίωσης του αυτοκινητοδρομίου από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό.
Εδώ απαιτείται μια παρέκβαση για να πουμε ότι όσοι γνωρίζουν τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς τους πολίτες και τους φορείς ήταν σίγουροι εκείνη την εποχή ότι η πίστα θα κατασκευαστεί στον Ορχομενό καθώς δεν συνηθίζει το ελληνικό κράτος να παραχωρεί εκτάσεις (για την ακρίβεια δεν δίνει του αγγέλου του νερό) ούτε σε ειδικές περιπτώσεις.


Τι συνέβη λοιπόν;
Συνέβη, όπως συνήθως στην Ελλάδα, ότι άλλαξε η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός ακυρώθηκε. Με την πτώση της Νέας Δημοκρατίας πλειοψήφισε το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Αθλητισμού ανέλαβε ο Γεώργιος Λιάνης, ο οποίος ήταν πανίσχυρος εκείνη την εποχή λόγω της συγγενικής του σχέσης με την κα Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού.


Ο Γιώργος Λιάνης στο συνέδριο "Η Πάτρα στον 21ο αιώνα" απάντησε στους εμβρόντητους Αχαιούς ότι το αίτημά τους για αυτοκινητοδρόμιο στη Χαλανδρίτσα δεν μπορεί να ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς προβλέπεται κατασκευή πίστας στην Τρίπολη (!!!). Ομως λίγες μέρες αργότερα στη Βουλή και σε επερώτηση του βουλευτή Ν. Οικονομόπουλου δηλώνει ότι κατόπιν επισταμένων ερευνών στην Τρίπολη "υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίου και έτσι αυτό θα κατασκευαστεί στη Χαλανδρίτσα Αχαίας".
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η μελέτη για τον Ορχομενό ήταν έτοιμη, ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα έργων του ΠΑΣΟΚ και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Σύγκλισης του κόμματος.
Δηλαδή ο Γιώργος Λιάνης πιέστηκε από τους κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο στην Πάτρα και έβαλε τη αχαϊκή πρωτεύουσα στο παιχνίδι. Τότε μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, έκανε και τη μνημειώδους ανοησίας δήλωση ότι η Πάτρα είναι πιο κοντά στους Δελφούς από τον Ορχομενό κι όταν ρωτήθηκε πώς υποστηρίζει ένα τόσο εξόφθαλμο λάθος απάντησε ότι εκείνος ομιλεί για την απόσταση σε ευθεία γραμμή και όχι μέσω των δρόμων(!!!).
Μία σημείωση και θα συνεχίσουμε την απίστευτη αυτή ιστορία σε άλλο ποστ:
Πρωτοστάτης των αχαϊκών πιέσεων τότε (1993-1994) ήταν η υπό ίδρυση ακόμη (πρόσεξτε ότι ακόμη δεν είχε ιδρυθεί η εταιρεία ενώ στον Ορχομενό όλα ήταν έτοιμα)εταιρεία "Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας" με τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων και βουλευτών μεταξύ των οποίων λόγω του ειδικού του βάρους θα σημειώσουμε τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Πλημμελής η σήμανση στον Αγιο Θωμά

Ξεκίνησε με τα χίλια ζόρια και προχωρά με ρυθμούς χελώνας στον βραδινό της περίπατο η παράκαμψη της κωμόπολης του Αγίου Θωμά.
Και αν μπορούμε να αποδεχθούμε τις καθυστερήσεις, ενθυμούμενοι το αλήστου μνήμης εκείνο "τι να κάνουμε, αυτή είναι η Ελλάδα" δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την ελλιπή σήμανση και τα πλημμελή μέτρα προστασίας των εποχουμένων από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας και από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Οπως φαίνεται στη φωτογραφία ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και πρέπει οπωσδήποτε, ΤΩΡΑ, να δοθεί λύση.

ΥΓ: Η φωτογραφία είναι της 4ης Ιουνίου 2007 και εφόσον από τότε άλλαξε κάτι, ας ειδοποιηθούμε ώστε να αποσύρουμε το ποστ.

ΥΓ2: Για τις καθυστερήσεις καλό θα ήταν να έχουμε μια επίσημη απάντηση είτε από τη Νομαρχία Βοιωτίας είτε από την Εργοδομική Βοιωτίας, την κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και η οποία όπως ψιθυρίζεται δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό επειδή ταυτοχρόνως έχει και άλλες εργολαβίες.

ΥΓ3: Τα στοιχεία του ρεπορτάζ και η φωτογραφία είναι από http://agiosthomas.blogspot.com/, όπου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το θέμα.

Δείτε κι αυτό: http://viotia.blogspot.com/2007/03/blog-post_5925.html

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Σοκ και Δέος - Το πόρισμα για το ΔΕΠΑΛγκέιτ


Τελικά, υποθέσαμε λάθος. Ουδείς ενδιαφέρεται για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη ΔΕΠΑΛ. http://viotia.blogspot.com/2007/06/blog-post_11.html
Εμείς πάλι έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι θα ενδιαφερθεί ο εισαγγελέας.
Και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα αναγκαστούμε, εξωθεσμικά, να το δημοσιεύσουμε εμείς.
Μείνετε συντονισμένοι.

Τέσσερις μήνες viotia

120 μέρες στη... viotia και οι απαιτήσεις έχουν, πράγματι, αυξηθεί πολύ. Δεν είναι μόνον οι 15.000 επισκέψεις ανά μήνα και οι χιλιάδες αναγνώστες που σταθερά επιλέγουν το viotia.blogspot.com για να ενημερωθούν. Είναι, κυρίως, ότι πολλά από τα ρεπορτάζ μας γίνονται the talk of the town, και, όπως αντιλαμβάνεστε. η αξιοπιστία και η εγκυρότητα εκ μέρους μας είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ώστε να συνεχίσουμε να ελέγχουμε την εξουσία χωρίς να αδικήσουμε κανέναν.

Ευχαριστούμε και συνεχίζουμε. Αδέσμευτα και μαχητικά...


ΥΓ: Η viotia.blogspot.com είστε εσείς. Στείλτε μας τα άρθρα, τις ειδήσεις, τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις καταγγελίες σας.
ΥΓ2: Χωρίς τον μέτοικο, τον Τροφώνιο, τον Μεδεώνα, τον Αγιο Θωμά και ίσως κάποιους που λησμονώ αυτό το site θα ήταν πολύ πιο φτωχό.

Οχι στα ναρκωτικά

Το 1ο ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007 ώρα 8μ.μ.και το Σάββατο 16 Ιουνίου ώρα 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς, με μήνυμα: «Ναι στη ζωή όχι στα ναρκωτικά».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007 - ώρα 8 μ.μ
' Εναρξη – Χαιρετισμοί
Ομιλία από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών
Το τμήμα γενικής γυμναστικής του ΑΚΟΛ Παραδοσιακοί χοροί
Μουσικό πρόγραμμα
από τους Γιώργο Φτάκα και Αντρέα Μπέρδο.
Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 - ώρα 10 π.μ
Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά
Ζωγραφική
Θεατρικά Παιχνίδια

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Το έγκλημα στη Γαρδαβίτσα 1


(Συνέχεια από το προηγούμενο)
Δεν αναφέρει τίποτε στην εισήγησή του, όμως, ο κ. Αποστόλου για το διαρκές έγκλημα που συντελείται εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος και του νόμου, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λιβαδειάς, στα λατομεία της Παλαιογρανίτσας.Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες.
Θα πείτε πού το περίεργο; Νόμιμες λατομικές δραστηριότητες.




Ε, δεν είναι νόμιμες. Τουλάχιστον όχι όλες. Η μελέτη της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς αναφέρει καθαρά στη σελίδα 81 ότι:

Η έξαρση που έχει παρατηρηθεί από τη λατομική δραστηριότητα που σημειώνεται
στην περιοχή της Γαρδαβίτσας έχει προκαλέσει εκτεταμένη υποβάθμιση των φυσικών
γαιών. Τα ενεργά λατομεία δημιουργούν έντονο πρόβλημα με την εκπομπή σκόνης,
ενώ παράλληλα πλήττεται αισθητικά η περιοχή που είναι εξαίρετου φυσικού
κάλλους. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι λατομικές-μεταλλευτικές ζώνες
βρίσκονται εντός των ορίων των χαρακτηρισμένων καταφυγίων άγριας ζωής(4), αλλά
και εντός δασικών εκτάσεων.


(4) Σύμφωνα με τον Ν. 2637/1998 για τα «Καταφύγια Άγριας Ζωής», εντός των καταφυγίων απαγορεύεται (εκτός των άλλων) η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Εχουμε δηλαδή παραβίαση του νόμου 2637/1998. Ομως, το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς κατά πλειοψηφίαν γνωμοδοτεί θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας των λατομικών επιχειρήσεων παρότι η παρανομία είναι φανερή και με τη βούλα http://viotia.blogspot.com/2007/03/blog-post_172.html. Και βέβαια και αυτό δεν είναι σημερινό.
Προφανώς, επί πολλά χρόνια με τις ευλογίες του Δήμου, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας συντελείται αυτό το έγκλημα.
Και γίνεται ανεκτό από τους ίδιους ανθρώπους που τους βλέπουμε ή θα τους δούμε να διαμαρτύρονται διαρρήδην για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οποία υποκρισία...

Πρόβλημα ρύπανσης, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει και στον κάτω ρου της Ερκυνας, έξω δηλαδή από την πόλη. Αλλά γι' αυτό θα επανέλθουμε.

Το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς 2

Το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς είναι η συζήτηση για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.

Η εισήγηση είναι του αντιδημάρχου κ. Αποστόλου και για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων προτείνεται η εισφορά των ιδιοκτητών οικιών και διαμερισμάτων σε χρήμα για την κατασκευή των υποδομών, που φυσικά έπρεπε να έχουν γίνει πριν την ανοικοδόμηση.
Η πρόταση, ασφαλώς, είναι άδικη για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, πράγμα που ο κ. Αποστόλου αναγνωρίζει μιλώντας για "γενναία πολιτική απόφαση". Προτείνει δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (!!!) ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της Λιβαδειάς για το αν ορισμένοι από αυτούς (!!!) θα "βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη", ώστε να καλυφθούν οι επί χρόνια παραλείψεις και του Δήμου και των άλλων κρατικών υπηρεσιών.


Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και αν ο Δήμος Λιβαδειάς με την πάγια ανεπάρκειά του σε όλα τα ζητήματα μπορεί να εγγυηθεί την αδιάβλητη διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος. Πάντως, πιθανότατα, πρόκειται για ένα πυροτέχνημα που, υπό το πρόσχημα της άμεσης δημοκρατίας, παρακάμπτει για μια ακόμη φορά το εκρηκτικό πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων, για το οποίο ξανατονίζουμε, καμία ευθύνη δεν φέρουν οι πολίτες.


Για την ανάπτυξη της πόλης η εισηγητική έκθεση προκρίνει το τρίτο σενάριο, όπως αναφέρεται στην μελέτη της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. δηλαδή αυτό:

3. Σενάριο πολύ-δραστηριοποίησης προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης και αξιοποίησης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων (παραθεριστική κατοικία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων). Στο σενάριο αυτό που είναι παρεμβατικό μεν αλλά και διατηρεί τις γενικότερες τάσεις, ακολουθείται συνδυαστικά η ανάπτυξη όλων των κλάδων συμπληρωματικά στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ χώρου, τοπικής κοινωνίας και φυσικών πόρων.

Οπως σημειώναμε και εδώ http://viotia.blogspot.com/2007/03/1.html αυτό το τρίτο σενάριο μοιάζει το προσφορότερο αλλά και το πιο δύσκολο στην υλοποίησή του.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου προτείνει την περιορισμένη προς βορράν επέκταση του σχεδίου πόλεως καθώς αναγνωρίζει ότι πολλά οικόπεδα στην πόλη είναι άκτιστα.



Το Δημοτικό Συμβούλιο - ΔΕΠΑΛγκέιτ

Υποθέτουμε ότι στο απογευματινό Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητηθεί από τη δημοτική αρχή και θα κατατεθεί το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ.

Αναμένουμε.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Μεγάλη συγκέντρωση Καραμανλή στον Ορχομενό

Δεν είπε τελικά τίποτα για αυτοκινητοδρόμιο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στον Ορχομενό. Αναφέρθηκε σε θέματα παιδείας και διά βίου εκπαίδευσης και εξήρε προσωπικά το έργο και τις μεθόδους του δημάρχου Ορχομενού Λουκά Υπερήφανου.

Η συγκέντρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα πανηγυρικό. Εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι ο Καραμανλής φαινόταν πλήρως ενημερωμένος για τα του Ορχομενού, "καλύτερα και από πολλούς δημοτικούς συμβούλους", όπως σχολίασε παράγων του κυβερνητικού κόμματος από την πόλη.



Για το αυτοκινητοδρόμιο η εξέλιξη δεν είναι θετική. Αυτό μας αναγκάζει να γυρίσουμε πίσω και να ψάξουμε τι μας οδήγησε ως εδώ. Σύντομα στη viotia.

Στον Ορχομενό ο Κώστας Καραμανλής

Στις 6:30 το απόγευμα της σήμερον ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα εγκαινιάσει το κτιριακό συγκρότημα των δομών και των αυτόνομων προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων του νομού Βοιωτίας, στον Ορχομενό.
Το ερώτημα είναι: θα πει ο Κώστας Καραμανλής αυτό που όλοι περιμένουμε; Η απάντηση το βράδυ.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Ο Λεβαδειακός θέλει το Γερμανό του;

Ο Μπερντ Στάνγκε θα είναι, εκτός απροόπτου, ο αντικαταστάτης του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του Λεβαδειακού. Ο Γερμανός προπονητής κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου πέρυσι με τον Απόλλωνα Λεμεσσού ενώ έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, και ως ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική ομάδα του Ιράκ. Σοφή κίνηση, καθώς κάθε προπονητής χρειάζεται τον χρόνο του για να μάθει τα "κατατόπια", αλλά και για να έχει λόγο στις μετεγγραφές.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Αποκλειστικό - Σοκ και δέος - ΔΕΠΑΛ-γκέιτ - Κλοπή (;) στη Λιβαδειά

Μια περίεργη κλοπή (;) απασχολεί από χθες το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς. Συγκεκριμένα, άγνωστος ή άγνωστοι αφαίρεσαν την ταμειακή μηχανή του καφέ-μπαρ "Νεροτριβή" και κατέστρεψαν την ταμειακή μηχανή του εστιατορίου "Νερόμυλος". Και οι δύο επιχειρήσεις ανήκουν στη ΔΕΠΑΛ ενώ τα κίνητρα των δραστών είναι συγκεχυμένα.

Κι αυτό γιατί η μεν ταμειακή της Νεροτριβής δεν περιέχει χρήματα ενώ μας είναι άγνωστο εάν αφαιρέθηκαν χρήματα από την ταμειακή του Νερόμυλου.


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Σέρλοκ Χολμς για να αντιληφθεί ότι πιο πιθανό είναι πως ο δράστης ή οι δράστες επεδίωκαν την καταστροφή στοιχείων καθώς όπως γνωρίζετε οι ταμειακές μηχανές περιέχουν ένα είδος μνήμης που περιλαμβάνει όλα τα ποσά που έχουν χτυπηθεί σε βάθος χρόνων.


Υπάρχει μια τεράστια μυστικότητα γύρω από το θέμα και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερες διασταυρωμένες πληροφορίες. Πάντως, όλη αυτή η απόκρυψη των πληροφοριών δημιουργεί τεράστια ερωτήματα και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λιβαδειάς, που αλλιώς έπραττε συνήθως, και της οποίας τα επόμενα βήματα περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Ο κλοιός σφίγγει...

ΔΕΠΑΛ-γκέιτ - Σοκ και δέος

Ερχεται η συνέχεια... Μείνετε συντονισμένοι.

Και ο Φέσσας στη Βοιωτία

Οταν, στις αρχές Μαϊου, κατά την παρουσίαση της InfoQuest στους θεσμικούς επενδυτές ο Θεόδωρος Φέσσας δήλωνε ότι η εταιρεία του θα επεκταθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε. Αλλωστε, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θεόδωρος Φέσσας, βασικός μέτοχος της InfoQuest και πρώην ιδιοκτήτης της πολύ επιτυχημένης Q Telecom, έχει υψηλή αξιοπιστία στην αγορά και συνήθως πραγματοποιεί τα όσα υπόσχεται.

Είχε φροντίσει λοιπόν να αγοράσει μέσω της θυγατρικής Quest Ενεργειακή από την εταιρία “EUNICE WIND PARK HOLDINGS (HELLAS) LIMITED” το 94% των μετοχών της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΕ» και το 94% των μετοχών της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΪ ΑΕ».

Κάθε μία από τις δύο εταιρίες που αποκτήθηκαν κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια για ισχύ 18,9 ΜW στο Δίστομο Νομού Βοιωτίας, ήτοι συνολικά για 37,8 MW. Το συνολικό τίμημα της παραπάνω εξαγοράς είναι € 5,16 εκ . από το οποίο ποσό € 1,72 έχει ήδη καταβληθεί ενώ το υπόλοιπο ποσό των € 3,44 εκ θα καταβληθεί με την έκδοση των αδειών εγκατάστασης.


Να σημειώσουμε μερικά ακόμη πράγματα.

Ο Δήμος Διστόμου δεν έχει αντίρρηση για την επένδυση και μάλιστα σύμφωνα με το νόμο μετέχει με 3% και στις δύο εταιρείες μέσω δημοτικής επιχείρησης.

Η Quest Ενεργειακή με αίτησή της προς τη ΡΑΕ τροποποίησε τις άδειες που τώρα έχουν ως εξής:
H εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η οποία κατέχει την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ17.679/225π.έ./15.07.2003 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW στη θέση «ΑΜΑΛΙΑ» του Δήμου Διστόμου του Νομού Βοιωτίας, αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό, τον τύπο και την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών (από 21 Α/Γ Nec Micon ισχύος 900 kW έκαστη σε 10 Α/Γ Enercon ισχύος 2,3 MW έκαστη) με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου να ισούται με 23 MW.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 05/04/2007).


H εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΪ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η οποία κατέχει την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ17.674/220π.έ./15.07.2003 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW στη θέση «Μεγαλο Πλάι» του Δήμου Διστόμου του Νομού Βοιωτίας, αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό, τον τύπο και την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών (από 21 Α/Γ Nec Micon ισχύος 900 kW έκαστη σε 5 Α/Γ Enercon ισχύος 2,3 MW έκαστη) με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου να ισούται με 11,5 MW.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 16/03/2007).

Δηλαδή θα έχουμε 10 τεράστιες ανεμογεννήτριες στην θέση "Αμάλια", πάνω από τον Οσιο Λουκά, και 5 επίσης τεράστιες Enercon 2,3 MW στη θέση "Μεγάλο Πλάι", δηλαδή στην κορυφογραμμή αριστερά του δρόμου όπως κατευθυνόμαστε από το Δίστομο προς την Αράχωβα.

Τέλος δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο των μετόχων της “EUNICE WIND PARK HOLDINGS (HELLAS) LIMITED”, οι οποίοι αφού δαπάνησαν μερικές δεκάδες χιλιάδας ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας τώρα και αν όλα πάνε κατ' ευχή φαίνεται να αποκομίζουν 5,16 εκατ. ευρώ.

Ακόμη η Quest Ενεργειακή έχει αγοράσει τεράστια έκταση στη περιοχή Πυρί Θηβών, όπου θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο.

Εξελίξεις για το ενεργειακό στη Βοιωτία

Κινητοποιείται, έστω και με καθυστέρηση, ολόκληρος ο νομός Βοιωτίας αφού πλέον γίνεται από όλους αντιληπτό ότι ερήμην των κατοίκων η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας. Είχαμε σημειώσει ήδη εδώ προ διμήνου ορισμένα πράγματα http://viotia.blogspot.com/2007/04/blog-post_26.html.

Τώρα, με επιτυχία παρά την κακοκαιρία, έγινε η συγκέντρωση στην Αντίκυρα που είχαμε προαναγγείλει http://viotia.blogspot.com/2007/06/2.html με ομιλητή τον κ. Χριστοδουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ. Οι πάντες τάχθηκαν κατά της επένδυσης της ανθρακικής μονάδας, ακόμη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικύρας ο Γ. Μίχος. Σε αυτή την περίπτωση όλα είναι καλά και θεμιτά και οι διαμαρτυρίες κόσμιες και ουσιαστικές. Αλγεινή εντύπωση, όμως, προκαλούν οι διάφοροι πολιτικοί, πολιτευτές και γενικώς ψηφοθηρούντες παρατρεχάμενοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών με δηλώσεις που υπερβαίνουν το μέτρο και γελοιοποιούν και τους ίδιους και την όλη σοβαρότατη κατάσταση.

Χρήμα και ύδωρ έδωσε ο Ομιλος Κοπελούζου στην περιοχή του Δήμου Χαιρωνείας όμως δεν φαίνεται να έπεισε το Δημοτικό συμβούλιο που ομόφωνα απέρριψε την κατασκευή της μονάδας της Enelco την περιοχή. Πάντως, κι εδώ είναι χρεία τα μεγάλα λόγια να περιοριστούν, τουλάχιστον αν η όλη φασαρία γίνεται για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη. Γιατί, μετά θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η υπαναχώρηση και παραχωρείται έτσι χώρος για ακραίες αντιδράσεις και για πολιτική εκμετάλλευση.

Και η Edison Hellas στον άνθρακα

Και η Edison Hellas κατέθεσε αίτηση για άδεια κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καθαρού άνθρακα ισχύος 600 MW. Η μόναδα προβλέπεται να κατασκευαστεί στον λιμένα Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και υπολογίζεται να κοστίσει περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ο άνθρακας και στην περίπτωση αυτή, όπως και στην ανάλογη της Endesa στα Ασπρα Σπίτια, θα είναι διά θαλάσσης εισαγόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Edison Hellas έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή της να κατασκευάσει ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 400 MW.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι γνωρίζουν, τι έχουν δει οι ενεργειακοί κολοσσοί και επενδύουν στην Ελλάδα τεράστια ποσά;


Μια εξήγηση, πολύ πειστική, είναι ότι εφόσον η ιδιωτική παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα δεν επιβαρύνεται με το ανάλογο κόστος μεταφοράς και δικτύου και ότι αφού ουσιαστικά το 70% του παραγόμενης ισχύος απορροφάται υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ, στην ουσία πρόκειται για επένδυση μηδενικού ρίσκου με εξασφαλισμένη κερδοφορία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελαστικότητα τήρησης των περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών στην Ελλάδα ίσως εξηγεί το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Κάθε άλλη άποψη δεκτή...


Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Αποκλειστικό-Σοκ και δέος στη Λιβαδειά-Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ

Εδώ και αρκετές μέρες η δημοτική αρχή της Λιβαδειάς έχει στα χέρια της το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση στη ΔΕΠΑΛ. Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν πλήθος παρανομιών, ατασθαλιών και παρατυπιών, επιβεβαιώνοντας όσα επανειλημμένως έχουμε γράψει.
Προς το παρόν θα θέσουμε μερικά μόνο ερωτήματα και θα επανέλθουμε.

Γιατί ο δήμαρχος Λεβαδέων δεν δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα; Γιατί, έστω, δεν συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο;

Το ζήτημα, για να μην πούμε το σκάνδαλο, είναι πολύ σοβαρό, πάρα πολύ σοβαρό.
Θα συνεχίσουμε, ίσως και σήμερα.

http://viotia.blogspot.com/2007/04/5.html

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Μικρά βοιωτικά 2

Είναι τόσα πολλά τα θέματα και τόσο περιορισμένος ο χώρος.

* Εχασε το πρωτάθλημα αλλά όχι την άνοδο ο Λεβαδειακός. Ας μην πάρουμε ποτέ πρωτάθλημα Β' Εθνικής, λέω εγώ. Και υπονοώ, επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ότι εάν δεν ξαναπέσουμε δεν μας νοιάζει το πρωτάθλημα. Της Β' Εθνικής, ασφαλώς.
* Ο Βασίλης Σταύρου επανεξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας.
* Αύριο Τρίτη 5 Ιουνίου, στις 19:30, στην κεντρική πλατεία της Αντίκυρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το ζήτημα των ενεργειακών σταθμών που ο Ομιλος Μυτιληναίου προτίθεται να κατασκευάσει (και ήδη τελειώνει τον ένα) στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στα Ασπρα Σπίτια. Το ΠΑΚΟΕ θα είναι εκεί και μάλιστα ομιλητής θα είναι ο Παν. Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ και γεωλόγος χημικός στο πανεπιστήμιο.
* Στείλατε μερικοί e-mail περί του εάν μπορούμε να σχολιάζουμε "ανοιχτές επιστολές". Εσείς μπορείτε, εμείς που τη δημοσεύουμε, κανονικά όχι. Το δεοντολογικό είναι να δημοσιεύεται η ανοιχτή επιστολή και να απαντούν ο ή οι παραλήπτες. Αυτό είναι δημοκρατία.
* Και κάτι (προ)τελευταίο διότι πραγματικά είναι είδηση: το http://www.viotia.blogspot.com/ δέχεται περισσσότερες από 300 επισκέψεις την ημέρα. Η επαρχία, λοιπόν, είναι δεν εκτός των εξελίξεων.
* Συμμετέχει ο Ομιλος Μυτιληναίου στο διαγωνισμό για την απόκτηση βοσνιακής εταιρείας που παράγει αλουμίνα. Αυτό για κάποιους που φοβούνται ότι η Μυτιληναίος θα αποχωρήσει από τον κλάδο του αλουμινίου...

Οι Σαρακατσάνοι


Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του εκ Λαμίας Νικολάου Γ. Ζυγογιάννη, καθηγητή και Πρ.Προέδρου Πανελλ. Συν. Σαρακατσαναίων, δημοσιεύουμε στο http://viotiastory.blogspot.com/.


Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Λιβαδειάς

Πριν γράψουμε το δικό μας ξεχωριστό ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, το της 30ής Μαϊου 2007, δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει η κα Δέσποινα Σπανούδη προς τον δήμαρχο Λιβαδειάς Δ. Τσιφή.


Η κα Σπανούδη, της οποίας το όνομα αναφέρθηκε κατά την επίμαχη συνεδρίαση, με τρόπο που, τουλάχιστον, υπερβαίνει τα δημοτικά πολιτικά ήθη, από τον Δ. Τσιφή, είχε υποβάλει αίτηση για τη θέση του διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΛ, της διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμάτων, πλην όμως στη θέση προτιμήθηκε ο υιός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Η. Γκριτζάπη με διαδικασίες που αμφισβητήθηκαν (και αμφισβητούνται) έντονα από τη μείζονα μειοψηφία, την παράταξη Κοτσικώνα και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Στυλιανό Καλογήρου.

Ομως, όπως είπαμε, εμείς θα επανέλθουμε. Ας ακούσουμε την κα Σπανούδη. Η σύνταξη και η ορθογραφία είναι δική της.



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΦΗ

Κύριε Δήμαρχε,
Με αρχική έκπληξη, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε αγανάκτηση, σας άκουσα να αναφέρεσθε επανειλημμένα στο όνομα μου, σε χθεσινή ραδιοφωνική αναμετάδοση αποσπασμάτων από την συνεδρίαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου.
Το θέμα αφορούσε την ανακοίνωση για την πρόσληψη διευθυντή της Διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμμάτων στην οποία είστε Πρόεδρος. Ανακοίνωση την οποία διάβασα σε τοπική εφημερίδα στις 11 Απριλίου, θεώρησα ότι με ενδιαφέρει και ότι μπορώ να διεκδικήσω με βάση τα προσόντα που ανέφερε. Σας υπέβαλλα αίτηση με πλήρη φάκελο στις 25 Απριλίου 2007.


Από τότε και μέχρι σήμερα δεν μου έχετε γνωστοποιήσει προφορικά ή γραπτά απολύτως τίποτε γύρω την αίτηση μου. Ούτε σε επόμενη αίτηση με την οποία ζήτησα να λάβω αντίγραφα των πρακτικών για την επιλογή διευθυντή και τα δικαιολογητικά των άλλων υποψηφίων δεν μου έχετε απαντήσει μέχρι σήμερα.

Αντί γι αυτό που πιστεύω ότι είναι υποχρέωση σας απέναντι σε ένα πολίτη, κάνατε απαράδεκτες αναφορές και σχόλια για μένα, όταν απαντούσατε σε ερώτηση του κ. Χρήστου Παλαιολόγου για τη διαδικασία της συγκεκριμένης πρόσληψης.

Άκουσα λοιπόν και εγώ μαζί με όλους τους άλλους συμπολίτες μου ότι ως διευθυντής προσελήφθη ο γιος του κ. Η. Γκριτζάπη, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης. Άκουσα να λέτε ότι δεν έχετε αποφασίσει ακόμη τι μισθό θα παίρνει ο διευθυντής.


Ότι δεν γνωρίζετε εάν έχω εγγράφως ζητήσει να μάθω για την τύχη της αίτησης μου. Άκουσα ακόμη να λέτε ότι δεν με γνωρίζετε αλλά παρά το ότι όπως αναφέρατε έχω προσόντα «χίλια τα εκατό» δεν υπάρχει καμία περίπτωση να με «διορίσετε» διότι είμαι φίλη του κ. Παλαιολόγου.

Δηλαδή κύριε Δήμαρχε:
1.Ανακοινώνετε πρόσληψη χωρίς να είναι γνωστές οι αποδοχές αυτού που θα προσληφθεί!
2. Είστε πρόεδρος της επιχείρησης αλλά δεν γνωρίζετε ότι δεν έχω λάβει ακόμη καμία απάντηση. Ο κ. Γκριτζάπης όμως, που ήταν καλλίτερα πληροφορημένος, ανέλαβε να απαντήσει και ότι θυμάται την ημερομηνία που κατέθεσα την αίτηση και ότι θα μου απαντήσετε όταν εκπνεύσει ο χρόνος εντός του οποίου σας υποχρεώνει ο νόμος!
3. Η φιλία – όπως σε άλλες εποχές τα φρονήματα- αποτελεί κώλυμα πρόσληψης και λόγο να μην εκτιμηθούν τα προσόντα μου! Άραγε τι σχέση έχει αυτό με τη μετεκλογική δήλωσή σας ότι θα είστε Δήμαρχος όλων ;

Και το ακόμη σοβαρότερο: με τέτοια κριτήρια αποκλεισμού προχωράτε σε επιλογή διευθυντή για μια Επιχείρηση Κοινής Ωφελείας που με την πορεία της συνδέονται σπουδαία θέματα για την καθημερινότητά μας:
- για την καθαριότητα, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον
- για την πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη και αυτών που μπορούν να διεκδικηθούν από το Δ ΚΠΣ
- για το ύψος των τελών καθαριότητας που όλοι καταβάλουμε

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μου έχετε δώσει το δικαίωμα να υπερασπιστώ την υποψηφιότητα μου. Ούτε σε συνέντευξη με καλέσατε, ούτε με έχετε ενημερώσει για κριτήρια επιλογής που να αφορούν την καταλληλότητα για την διοίκηση της ΔΕΠΟΔΑΛ, ούτε για τα προσόντα των άλλων υποψηφίων.
Απαντώ λοιπόν δημόσια, αφού κάνατε την αρχή, ότι θεωρώ ανάρμοστη τη συμπεριφορά σας σε ότι με αφορά. Ότι ουδέποτε στην ζωή μου χρησιμοποίησα τις φιλίες, τις πολιτικές μου επιλογές ή τις συγγενικές μου σχέσεις για ίδιον όφελος. Ότι περιμένω ακόμη να λάβω τα στοιχεία που σας έχω ζητήσει όπως είναι νόμιμο δικαίωμα μου και υποχρέωσή σας.

Δέσποινα Σπανούδη
Λιβαδειά 1 Ιουνίου 2007


ΥΓ: Μέσα στις τόσες παρατυπίες ας διαπράξουμε κι εμείς μία: Παρότι οι ανοιχτές επιστολές δεν πρέπει να σχολιάζονται δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να πούμε ότι στα βασικά σημεία οι αιτιάσεις της κας Σπανούδη συμφωνούν με τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ.
Και ακόμη ότι την τροπή που έχουν πάρει οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς είχαν προβλεφθεί στο http://viotia.blogspot.com/2007/05/blog-post_14.html και σε άλλα άρθρα μας.

ΥΓ2: Στο ίδιο άρθρο http://viotia.blogspot.com/2007/05/blog-post_14.html είχαμε προειδοποιήσει για τη ΔΕΠΟΔΑΛ στο σημείο όπου λέει: "Υπάρχουν κι άλλες που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν αυτή τη στιγμή αλλά που όλες αποτελούν μνημεία προχειρότητας και όχι μόνον". Προσέξτε τον πληθυντικό. Τι σημαίνει; Οτι η ΔΕΠΟΔΑΛ δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής ελέγχονται.

Θα επανέλθουμε...

Βοιωτικές εκδηλώσεις 1

Μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουν την Πρύτανι του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα έχουν οι Βοιωτοί την Κυριακή 3 Ιουνίου 2007, στις 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θήβας. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Ενωση Μικρασιατών Θήβας και η ΔΕΠΟΑΘ για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα είναι η κεντρική ομιλήτρια και τόσο οι τεράστιες γνώσεις της στη Βυζαντινολογία όσο και τα προσωπικά της βιώματα είναι βέβαιο ότι χρωματίσουν μια ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα βραδιά.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ακόμη τα χορευτικά τμήματα και η Χορωδία Γυναικών της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας καθώς και ο σύνδεσμος "Οι Φίλοι της Θηβαϊκής Μουσικής".

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Αμαλία Καλυβινού


Σήμερα σκεπτόμαστε.









Σήμερα θυμόμαστε.






Σήμερα
επαναστατούμε.