Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Το έγκλημα στη Γαρδαβίτσα 1


(Συνέχεια από το προηγούμενο)
Δεν αναφέρει τίποτε στην εισήγησή του, όμως, ο κ. Αποστόλου για το διαρκές έγκλημα που συντελείται εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος και του νόμου, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λιβαδειάς, στα λατομεία της Παλαιογρανίτσας.Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες.
Θα πείτε πού το περίεργο; Νόμιμες λατομικές δραστηριότητες.




Ε, δεν είναι νόμιμες. Τουλάχιστον όχι όλες. Η μελέτη της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς αναφέρει καθαρά στη σελίδα 81 ότι:

Η έξαρση που έχει παρατηρηθεί από τη λατομική δραστηριότητα που σημειώνεται
στην περιοχή της Γαρδαβίτσας έχει προκαλέσει εκτεταμένη υποβάθμιση των φυσικών
γαιών. Τα ενεργά λατομεία δημιουργούν έντονο πρόβλημα με την εκπομπή σκόνης,
ενώ παράλληλα πλήττεται αισθητικά η περιοχή που είναι εξαίρετου φυσικού
κάλλους. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι λατομικές-μεταλλευτικές ζώνες
βρίσκονται εντός των ορίων των χαρακτηρισμένων καταφυγίων άγριας ζωής(4), αλλά
και εντός δασικών εκτάσεων.


(4) Σύμφωνα με τον Ν. 2637/1998 για τα «Καταφύγια Άγριας Ζωής», εντός των καταφυγίων απαγορεύεται (εκτός των άλλων) η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Εχουμε δηλαδή παραβίαση του νόμου 2637/1998. Ομως, το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς κατά πλειοψηφίαν γνωμοδοτεί θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας των λατομικών επιχειρήσεων παρότι η παρανομία είναι φανερή και με τη βούλα http://viotia.blogspot.com/2007/03/blog-post_172.html. Και βέβαια και αυτό δεν είναι σημερινό.
Προφανώς, επί πολλά χρόνια με τις ευλογίες του Δήμου, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας συντελείται αυτό το έγκλημα.
Και γίνεται ανεκτό από τους ίδιους ανθρώπους που τους βλέπουμε ή θα τους δούμε να διαμαρτύρονται διαρρήδην για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οποία υποκρισία...

Πρόβλημα ρύπανσης, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει και στον κάτω ρου της Ερκυνας, έξω δηλαδή από την πόλη. Αλλά γι' αυτό θα επανέλθουμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το έγκλημα είναι αρκετα εκτεταμένο.. Οχι μόνο στη Γαρδαβίτσα και όχι μονο από λατομεια μαρμαρων... να δεις τι γίνεται σε όλο τον Ελικωνα με τα απομειναρια των λατομείων βωξίτη! Το χειμώνα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του γιατι τον "ρουφηξε" στην κυριολεξία μια τρύπα από χαλίκια, απομειναρια του Μπάρλου και δεν κινηθηκε φύλλο...

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε, με ενδιαφέρει η υπόθεση που αναφέρεις, Στείλε τα στοιχεία πμ ή παράθεσέ τα.