Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Και η Edison Hellas στον άνθρακα

Και η Edison Hellas κατέθεσε αίτηση για άδεια κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καθαρού άνθρακα ισχύος 600 MW. Η μόναδα προβλέπεται να κατασκευαστεί στον λιμένα Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και υπολογίζεται να κοστίσει περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ο άνθρακας και στην περίπτωση αυτή, όπως και στην ανάλογη της Endesa στα Ασπρα Σπίτια, θα είναι διά θαλάσσης εισαγόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Edison Hellas έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή της να κατασκευάσει ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 400 MW.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι γνωρίζουν, τι έχουν δει οι ενεργειακοί κολοσσοί και επενδύουν στην Ελλάδα τεράστια ποσά;


Μια εξήγηση, πολύ πειστική, είναι ότι εφόσον η ιδιωτική παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα δεν επιβαρύνεται με το ανάλογο κόστος μεταφοράς και δικτύου και ότι αφού ουσιαστικά το 70% του παραγόμενης ισχύος απορροφάται υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ, στην ουσία πρόκειται για επένδυση μηδενικού ρίσκου με εξασφαλισμένη κερδοφορία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελαστικότητα τήρησης των περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών στην Ελλάδα ίσως εξηγεί το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Κάθε άλλη άποψη δεκτή...


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρουν τι να κάνουν τον βρώμικο άνθρακά τους κι έρχονται να τον πουλήσουν ως τάχατες καθαρό στα κορόιδα...

Πάντως, Βοιωτέ, δεν απορροφάται υποχρεωτικά καμμία ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ παρά μόνο από ανανεώσιμες. Οι νέοι «παίκτες» της αγοράς πρέπει να βρουν πελάτες, όπως κι η ΔΕΗ φυσικά. Γιατί άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια έχει απαγορευθεί στη ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις και γιατί, ενώ είναι κερδοφόρος, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα;

βοιωτός είπε...

Κι όμως μέτοικε. Από Καθημερινή 2/7/2007:... ΟΤΣ καθορίζεται με βάση το κόστος της τελευταίας μονάδας που βάζει σε λειτουργία η ΔΕΗ για να καλύψει τη ζήτηση στην αιχμή. Συνήθως, στην περίπτωση της ΔΕΗ, τελευταίες μπαίνουν στο σύστημα -για ευνόητους λόγους- οι μονάδες που έχουν υψηλότερο κόστος, οπότε και εκτινάσσεται η τιμή της μεγαβατώρας. Oπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ στους ιδιώτες παραγωγούς παρέχεται εγγυημένο ελάχιστο έσοδο για το 70% της ισχύος της μονάδας τους, λειτουργεί δεν λειτουργεί.

Θα επανέλθω για τα υπόλοιπα.