Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

Η Νέα Δημοκρατία, ο Ρούσσαρης και η Βοιωτία

Με αφορμή τη Νομαρχιακή Συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία, παρουσία του βουλευτού Ευβοίας Κ. Μαρκόπουλου, πολλή συζήτηση έγινε για τα αίτια της εκλογικής ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα στις τοπικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006.

Οι περισσότεροι από τους παρισταμένους απέδωσαν την ήττα στην εσωκομματική διαμάχη και στα "συντροφικά μαχαιρώματα" και συνέστησαν "λήθη και ενότητα" ενόψει των εθνικών εκλογών. Είναι όμως έτσι; Είναι αυτός ο λόγος που η Βοιωτία βάφτηκε "καταπράσινη";

Μια ψύχραιμη πολιτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με δεδομένη την ιδιοτυπία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ως γνωστόν τα πρόσωπα βαραίνουν στην εκλογική συμπεριφορά περισσότερο από τις κομματικές προτιμήσεις η σύνοψη των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ευτύχησε να επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν ένα διαφορετικό, καλύτερο, αποτέλεσμα.

Τα παραδείγματα πολλά. Προχείρως, βλέπουμε ότι ο Ορχομενός, όπου ένας αποτελεσματικός δήμαρχος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία συγκρούστηκε με έναν εξαιρετικά δυνατό αντίπαλο, παρέμεινε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας παρά την κεντροαριστερή παράδοση που έχει η πεδινή αυτή πόλη. Στους αντίποδες, ο δήμαρχος Οινοφύτων υπέστη συντριπτική ήττα από τον "πράσινο" υποψήφιο παρά την παραδοσιακά υψηλή επιρροή της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή αυτή.

Ασφαλώς, η απώλεια ενός-δύο ή και περισσοτέρων δήμων δεν συνιστά πολιτική ήττα στρατηγικής σημασίας. Εκείνο που "πόνεσε" περισσότερο ήταν η πολιτικά σημαντικότερη ήττα σε νομαρχιακό επίπεδο. Και όχι μόνο η ήττα αλλά κυρίως η διαφορά του 16%.

Και εδώ η αιτία της μεγάλης ήττας πρέπει να αναζητηθεί στο πρόσωπο που η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως υποψήφιο, τον Αρ. Ρούσσαρη. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα για κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή που θα μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Αρκεί να ειπωθεί ότι μέσα στη Λιβαδειά, ο Ρούσσαρης που ήταν δήμαρχος και υποψήφιος νομάρχης της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε ούτε σε ένα εκλογικό τμήμα να υπερβεί τον Περγαντά. Μάλιστα, το ποσοστό του Ρούσσαρη στην πόλη της Λιβαδειάς, της οποίας ήταν επαναλαμβάνουμε δήμαρχος και λογικά είχε την κύρια δύναμή του, δεν άγγιξε ούτε το 32%.
Η λαϊκή αποδοκιμασία για τα έργα και τις ημέρες του Ρούσσαρη στη δημαρχία της Λιβαδειάς υπήρξε εκκωφαντική, μέσα στην ίδια του την πόλη αλλά και στον νομό.

Πρόσεξτε, λοιπόν, τον παραλογισμό: Ενας υποψήφιος που δεν κατάφερνε, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, ούτε να διεκδικήσει τον Δήμο Λιβαδειάς προτείνεται για Νομάρχης Βοιωτίας!!! Εδώ βρίσκεται η ουσία της ήττας και το γνωρίζει και ο ίδιος ο Ρούσσαρης. Γι' αυτό και διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής. Γιατί η αποδοκιμασία των Βοιωτών πολιτών ήταν κυρίως προς τον ίδιο τον Ρούσσαρη και λιγότερο προς την κυβερνητική πολιτική.

Στην περίπτωση Ρούσσαρη ίσχυσε το αρχαίο σοφό: "Αρχή άνδρα δείκνυσι". Και ο Ρούσσαρης ως δήμαρχος Λιβαδειάς αποδείχθηκε πολύ κατώτερος -μα πολύ- των περιστάσεων.

4 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Είναι σίγουρο ότι δεν θα κατέβει για βολευτής; Την ημέρα των εκλογών άτομο μέσα από την ΝΔ που είπε τα εξής:
"Τον Ρούσαρη τον βάλαμε για να δούμε τι μπορεί να πιάσει στην Βοιωτία για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και όχι για την Νομαρχία. Και αυτό γιατί είναι πολύ καλός ρήτορας και κάνει μέσα στην Βουλή. Θα είναι πολύ δυναμικός όταν θα ανεβαίνει στο βήμα. Για έργα δεν κάνει."
Και όλα αυτά 11:00 το πρωί. Μήπως είχαν καταλάβει και αυτοί πόσο άχρηστος ήταν; Μήπως είχαν δίκαιο;
Μήπως ο νομός πάσχει πραγματικά από πολιτικούς; Αν ισχύει πάντως αυτό που είπε, μήπως συμφαίρει και την ίδια την ΝΔ για να βγαίνουν συνέχεια Θηβαίοι; Η πόλη της Λιβαδειάς πάσχει γενικώς.

βοιωτός είπε...

Τροφώνιε,
αν και δεν μπορείς να έχεις την παραμικρή εμπιστοσύνη στα όσα κατά καιρούς δηλώνει ο Ρούσσαρης, εκτιμώ ότι ήταν πολύ μεγάλο το μαύρισμα για να τολμήσει να ξαναθέσει υποψηφιότητα.
Τώρα για τη ρητορική του δεινότητα κι αυτό μύθος είναι. Ο Ρούσσαρης μιλάει ως επαρχιώτης δικηγόρος, δηλαδή συτό ακριβώς που είναι. Απλώς όταν έχει συγκριθεί με του τους άλλους της Νέας Δημοκρατίας που μετά βίας συλλαβίζουν φαίνεται καλύτερος.
Η επαρχία Λιβαδειάς πάσχει από πολιτικούς στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι γεγονός.

Ανώνυμος είπε...

Μην χαρακτηρίζετε Δημάρχους πράσινους αν απλά σας το είπανε και δεν το έχετε διασταυρώσει. Το παράδειγμά σας στα Οινόφυτα είναι παντελώς άστοχο, καθώς κανένας από τους δύο δεν έχει χαρακτηρισθεί πράσινος. Στο δήμο Οινοφύτων το παιχνίδι παίχτηκε ανάμεσα Δεσποτικούς και Μη. Και φυσικά κέρδισαν οι Δεσποτικοί. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με πράσινους και μπλέ.

βοιωτός είπε...

Στην Ελλάδα λέγεται ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Από αυτή την άποψη έχεις δίκιο.