Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μαρτίου 1


Η λύση της ΔΕΤΕΛ, η εκλογή αντιπροσώπων για την ΤΕΔΚ Βοιωτίας, η συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων της ΓΕΩΕΡΓΑ ΕΠΕ στην Παλαιογρανίτσα (γνωμοδότηση) και η μεταφορά της σαββατιάκης λαϊκής της Λιβαδειάς στην παλιά θέση, στην πλατεία Μπούσγου, είναι οι σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς κατά συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου.
Για τη ΔΕΤΕΛ: Δεν υπήρξε αντίρρηση από καμία πλευρά για τη λύση της εταιρείας καθώς τα χρέη φθάνουν τα 600.000 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για το τεράστιο αυτό χρέος υπόλογη είναι η διοίκηση Ρούσσαρη και μόνο καθώς πριν το 2002 η ΔΕΤΕΛ παρουσίαζε θετικούς ισολογισμούς.
Για το ζήτημα της απορρόφησης των 9 εργαζομένων η δημοτική πλειοψηφία πρότεινε και πέρασε το 3Χ3: δηλαδή 3 εντάσσονται στον Δήμο, 3 στη ΔΕΠΑΛ και 3 στη ΔΕΥΑΛ. Το σύννομο αυτού του τρόπου απορρόφησης αμφισβήτησαν βάσιμα οι Παλαιολόγος και Κοτσικώνας.
Πράγματι, με βάση τα άρθρα 262, 269, και 270 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επιτρέπεται η απορρόφηση πλεονάζοντος προσωπικού και η λύση ζημιογόνων δημοτικών εταιρειών. Όμως, στα ίδια άρθρα είναι σαφές ότι η λύση και ο τρόπος απορρόφησης θα καθοριστούν με υπουργική εγκύκλιο που φυσικά ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Ένα άλλο σημείο που προκαλεί διχογνωμία για τη νομική του ερμηνεία είναι ότι το πλεονάζον προσωπικό κατευθύνεται είτε προς οργανικές θέσεις του Δήμου είτε προς ΝΠΔΔ. Αλλά οι δημοτικές εταιρείες ΔΕΠΑΛ και ΔΕΥΑΛ είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Όπως καθίσταται φανερό οι υπάλληλοι της ΔΕΤΕΛ κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι και για αυτό τον λόγο είναι ανεξήγητη η βιασύνη της διοίκησης Τσιφή να προχωρήσει στη λύση της ΔΕΤΕΛ πριν εκδοθεί η διευκρινιστική υπουργική εγκύκλιος και ενώ η προθεσμία λήγει στο τέλος του 2007.
Η σημασία της απόφασης για τη λύση της ΔΕΤΕΛ είναι τεράστια. Μερικά ζητήματα που τίθενται πλέον είναι: Το νομικό μέρος της απορρόφησης των εργαζομένων, όπως προειπώθηκε. Η επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού με επιπλέον άτομα τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τα οικονομικά του Δήμου. Ηδη η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό γιατί όλοι βλέπουν να έρχεται καταπάνω τους το «παγόβουνο» που ακούει στο όνομα ΔΕΠΑΛ με τα πολύ μεγαλύτερα χρέη και τους 80-90 εργαζομένους.
Οι οποίοι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΛ φυσιολογικά τώρα θα απαιτήσουν να έχουν την τύχη των συναδέλφων τους στη ΔΕΤΕΛ δηλαδή να απορροφηθούν από τον οργανισμό του Δήμου. Κι αυτό με τη σειρά του θα σημάνει την καταβύθιση του ήδη υπερχρεωμένου Δήμου Λιβαδειάς.
Για τις άλλες αποφάσεις θα συνεχίσουμε…
Δείτε κι αυτά:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για τη εφημερίδα.Πιστεύω ότι έκανα άσχημα που δεν ήμουν ΠΑΣΟΚ για να σφάζονται ποιος θα με αποροφήσσει. Σα δε ντρεπόμαστε.

βοιωτός είπε...

Οπως και να είναι δεν μπορεί, φίλε εργαζόμενε, οι υπάλληλοι της ΔΕΤΕΛ να πεταχτούν στο δρόμο. Ούτε εσύ νομίζω ότι θέλεις αυτό.

Καλώς ήρθες.