Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

Ανακύκλωση στη Θήβα


Τέθηκε σε ισχύ, τελικά, το ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας σε ολόκληρο τον Δήμο Θηβαίων. Θα συλλέγονται τέσσερις κατηγορίες απορριμάτων -γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό- που αποτελούν σχεδόν το 100% των υλικών που η βιομηχανία συσκευασίας και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν.

Για την επιτυχία του προγράμματος είναι βέβαια απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος των δημοτικών υπηρεσιών με ενημέρωση αλλά και την απαιτούμενη αυστηρότητα.
Βέβαια, η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασιών, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ.).
Και είναι αμφίβολο αν αυτό το γνωρίζουν οι δημοτικοί άρχοντες.
Γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι, έστω και λειψά, η Θήβα πρωτοπορεί στην περιοχή. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό είχε καιρό να συμβεί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το νέο. Είναι όμως εφαρμόσιμο σήμερα; Από τη μικρή εμπειρία που έχουμε, πιστέψτε με πως όχι. Κανείς άνθρωπος από τα 10 του χρόνια και μετά δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει περιβαλλοντικά προγράμματα, γιατί δεν παιδεύτηκε με αυτά στο σχολείο του. Γιατί η οικογένειά του δεν είχε ποτέ περιβαλλοντική συνείδηση (και ποιος να της το πει άλλωστε).
================================
Η επένδυση λοιπόν πρέπει να γίνει για την επόμενη γενιά. Να παιδευτεί στο σχολείο με το περιβάλλον. Να εργαστεί ο μαθητής σε αυτό (όρα Γερμανία...καλοκαιρινούς μήνες). Να μάθει, όχι μόνο να απαιτεί από αυτό, αλλά και να του προσφέρει. Η αντιστοιχία είναι αμφιμονοσήμαντη. Προσφορά και ζήτηση. Ακριβώς με αυτή τη σειρά. Πρώτα η προσφορά.
=================================
Επένδυση λοιπόν στο σχολείο. Επένδυση στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς γονείς, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους, τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και κατά συνέπεια, της επάρκειας των υλικών και του καθαρού πλανήτη.
==================================
Εμείς εδώ στον Αγιο Θωμά, ζούμε καθημερινά τη μόλυνση του Ασωπού και τα λήματα που χύνονται σε αυτόν από τις βιομηχανίες, που είναι και πολλές. Φωνάζουμε, φωνάζετε, φωνάζουν...μα κανείς δεν ακούει. Πάντως μπράβο στην όλη προσπάθεια. Να ευχηθούμε και στα δικά μας........

βοιωτός είπε...

Σεν Τόμας,
Πιστεύω ότι με ένα κατάλληλο μίγμα ενημέρωσης και κυρώσεων όλοι θα πεισθούν.
Αλλά κι αν όχι, όπως εσύ υποστηρίζεις, η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Η, στην ουσία, κατεστραμμένη επαρχία Θηβών δεν έχει πολλά περιθώρια.
Για τον Ασωπό εν καιρώ θα γράψουμε. Στην πραγματικότητα δεν μας ταιριάζει ο στίχος "να σώσεις ο,τιδήποτε αν σώζεται" αλλά δυστυχώς, εδώ που μας κατάντησαν, αυτό πρέπει να κάνουμε.