Το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς 1
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσιάστηκε η Α΄ Φάση της Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δηλαδή οι προτάσεις της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Λιβαδειάς στα επόμενα χρόνια.
Οι άνθρωποι της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ που έχουν κάνει μια πραγματικά επιστημονική δουλειά, ογκωδέστατη (222 σελίδες) και διεξοδική, προτείνουν τρία σενάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου:
1. Σενάριο διαμόρφωσης Αγροτοβιομηχανικού Κέντρου (εξειδίκευση στην μεταποίηση προσανατολισμένη στην τοπική αγροτική παραγωγή). Στο σενάριο αυτό που έχει έντονα παρεμβατικό χαρακτήρα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καθετοποίηση της παραγωγής και την διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με την μεταποιητική δραστηριότητα.
2. Σενάριο ανάπτυξης του Τριτογενή. Όσον αφορά σε αυτό το αναπτυξιακό σενάριο ήπιας παρέμβασης, βασικό ρόλο παίζουν οι υπηρεσίες, δημόσιες και μη. Επιθυμητή είναι η εγκατάσταση διοικητικών υπηρεσιών αλλά και άλλων που να συνδέονται με την υγεία και την εκπαίδευση. Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Πόλης παίζει, στην προκειμένη περίπτωση, ο τουρισμός. Προωθείται η δικτύωση του Ελικώνα στο δίκτυο του ορεινού κι οικολογικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση της παραθεριστικής κατοικίας στους ορεινούς οικισμούς. Παράλληλα η παραγωγή τοπικών προϊόντων κι η διασύνδεση με το Δήμο.
3. Σενάριο πολύ-δραστηριοποίησης προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης και αξιοποίησης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων (παραθεριστική κατοικία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων). Στο σενάριο αυτό που είναι παρεμβατικό μεν αλλά και διατηρεί τις γενικότερες τάσεις, ακολουθείται συνδυαστικά η ανάπτυξη όλων των κλάδων συμπληρωματικά στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ χώρου, τοπικής κοινωνίας και φυσικών πόρων.
Από τα τρία αυτά σενάρια οι μελετητές φαίνεται να εκτιμούν ότι το τρίτο είναι το προσφορότερο καθώς δεν επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον, όπως το πρώτο, ούτε εξαρτάται πολύ από εξω-λιβαδείτικες συνθήκες όπως το δεύτερο. Φυσικά, το σενάριο της πολυ-δραστηριοποίησης είναι το δυσκολότερο στην εφαρμογή λόγω των πόρων που χρειάζονται αλλά και εξαιτίας της μεσομακροπρόθεσμης απόδοσής του, που θα δημιουργήσει πολιτικές παρενέργειες.
Οποιο από τα σενάρια, πάντως, κι αν επιλεγεί απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις που οι μελετητές τις συνοψίζουν ως εξής:
Υποδομές
1. Βελτίωση της πρόσβασης της πόλης της Λιβαδειάς με τον περιφερειακό άξονα και το Πέρα Χωριό (ανισόπεδος κόμβος)
2. Εξασφάλιση των συνδέσεων των οικισμών με την Πόλη της Λιβαδειάς.
Παραγωγικές δραστηριότητες
1. Γεωργία: Εκτός από την ορθολογική αξιοποίηση των δικτύων άρδευσης ο εκσυγχρονισμός της γεωργικής παραγωγής, ανάλογα με τις επιλογές υιοθέτησης του σεναρίου, υπαγορεύει την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με τοπικά προϊόντα ποιότητας, σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την μεταποίηση και τον τουρισμό, έμφαση στην ποιότητα και την επίσημη πιστοποίηση των προϊόντων, σύστημα προβολής κλπ. Διαφύλαξη της αποκλειστικής χρήσης των αρδευόμενων εκτάσεων για αγροτική δραστηριότητα.
2. Ζώνη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
Οργάνωση Ζώνης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων. Για τη χωροθέτηση της ζώνης προτείνεται έκταση βόρεια της πόλης, επί του περιφερειακού, παρακαμπτηρίου άξονα. Οι προτεινόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν βιοτεχνικές / βιομηχανικές μονάδες, μονάδες χονδρεμπορίου και εκθεσιακών χώρων.
Πολεοδομικές παρεμβάσεις
1. Περιορισμένη επέκταση της πόλης της Λιβαδειάς.
2. Ένταξη της εντός σχεδίου αδόμητης έκτασης στο βόρειο τμήμα της πόλης, στις ΠΕ VI και VII, στο άρθρο 15 του Ν.2508/97 (Πολεοδομική αναμόρφωση προβληματικών περιοχών εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων η οικισμών προ του 1923).
3. Ανάπλαση – ανάδειξη του συνόλου ή τμήματος της ενότητας κατά μήκος της Έρκυνας, μεταξύ των οδών Κατσιώτου και Αισχύλου.
4. Διαμόρφωση ως νέας εισόδου στην πόλη στο ύψος της διασταύρωσης προς Πέρα Χωριό. Η σημερινή βόρεια είσοδος μπορεί να διατηρηθεί, με υποβαθμισμένη λειτουργία, εξυπηρετώντας το Νοσοκομείο και άλλες υπηρεσίες του κέντρου της πόλης.
Μέτρα προστασίας
1. Προστασία της νέας εισόδου της πόλης από χρήσεις που δυσκολεύουν το ρόλο της και δεν είναι συμβατές με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της μελέτης.
2. Προστασία εξωαστικού χώρου από την άναρχη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων.
3. Προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού του Ελικώνα.
4. Προστασία των περιοχών μελλοντικής επέκτασης από ασύμβατες χρήσεις.
Οι μελετητές της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Λιβαδειά μπορεί να στεγάσει τους κατοίκους της μέχρι το έτος προβολής, το 2017 δηλαδή, θεωρούν ότι υπό όρους μπορεί να γίνει μικρή επέκταση τους σχεδίου πόλης προς τα βόρεια ενώ ενδιαφέρουσα είναι η ιδέα της νέας εισόδου της πόλης από Βορρά στην οδό Χαιρωνείας, που όμως δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους τοπικούς φορείς και μάλλον δεν θα υλοποιηθεί.
Ολα αυτά είναι προτάσεις που ώσπου να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν θα περάσουν, όπως γνωρίζετε, πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά δίνουν μια κατεύθυνση που είναι πολλαπλώς χρήσιμη στους κατοίκους της πόλης.
Υ.Γ. Με πολλά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στη μελέτη για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς, όπως η προτεινόμενη επέκταση του σχεδίου πόλεως, θα ασχοληθούμε πολύ σύντομα.
Υ.Γ. 2: Για την οικιστική κατάσταση στη Λιβαδειά η μελέτη αναφέρεται στη σχεδόν παντελή έλλειψη κοινόχρηστων χώρων όχι μόνο στις παλαιές γειτονιές αλλά και στις νεόδμητες με τις πενταώροφες πολυκατοικίες.
Αλήθεια είχατε παρατηρήσει ότι στις νέες πυκνοδομημένες περιοχές της Λιβαδειάς δεν υπάρχουν πλατείες και οι λοιποί απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι αλλά δεν υπάρχει και ούτε μία (1) εκκλησία; Είναι φανερό ότι ορισμένοι δεν έχουν τον Θεό τους.
5 σχόλια:
Μόνο ογκωδέστατη δεν μπορεί να θεωρηθεί μια δουλειά 212 σελίδων που αφορά Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο...
Αλήθεια, οι μελετητές έχουν λάβει υπ' όψιν την ίδρυση (και την πιθανή ανάπτυξη) του πανεπιστημιακού παραρτήματος στη Λιβαδειά; Την αναμενόμενη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στον Αη Βλάση; Θέλω να ελπίζω πως οι συντάκτες του σχεδίου δεν περιορίστηκαν στα στενά γεωγραφικά πλαίσια του Δήμου και έχουν αντιμετωπίσει το θέμα ανάπτυξη σε όλη τη γεωγραφική ζώνη επιρροής της Λιβαδειάς.
Βέβαια, το ερώτημα παραμένει: μπορεί να υπάρξει σωστό Γ.Π.Σ. χωρίς να υπάρχει αντίστοιχα ολοκληρωμένος Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή (χωροταξικό σχέδιο);
Μέτοικε,η μελέτη αφορά τη Α' Φάση του ΓΠΣ είναι 222 σελίδες τελικά και αποτελεί μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, των πόρων, των προοπτικών και των δυνατοτήτων του Δήμου Λεβαδέων χωρίς να τον αποσυνδέει από το ευρύτερο πλαίσιο.
Φυσικά, διαγώνια την διάβασα, χθες κυκλοφόρησε.
Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω.
Φίλε Βοιωτέ, όταν θα επανέλθεις στο θέμα πιο αναλυτικά, μπορείς αν γνωρίζεις να πεις και για το Πέρα χωρίο δυο-τρία πράγματα; Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά η πλαγιά αυτή αλλά και πολύ μεγάλο μέρος του υπάρχοντως οικισμού είναι δεσμευμένη από την Δασική "τα πέρνω χοντρά" Υπηρεσία. ΥΠΟΠΤΑ!
Τροφώνιε,
αναφέρει πολ΄λά η μελέτη για το Πέρα Χωριό αλλά όχι αυτό που λές.
Δεν με παραξενεύει αλλά πρέπει να το ψάξω.
Πάντως η μελέτη σας(;) ανεβάζει πολύ.
Θα τα γράψω ίσως αύριο.
Update: Αφιέρωμα στο Πέρα Χωριό.
Για να σε βοηθήσω λίγο. Υπάρχει μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη των κατοίκων του Πέρα χωριού με την Δασική υπηρεσία για το θέμα αυτό. Μέχρι και ο Δήμος Λεβαδέων έχει κατα καιρούς σκοντάψει εκεί. Αν δεν κάνω λάθος δικηγόρος των κατοίκων και όσων έχουν περιουσίες εκεί είναι ο κ. Γαλανός.
Παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω κανένα συμφαίρον απο την διαμάχη αυτή, αλλά να.
ΔΑΣΗ (Παρνασσό και Ελικώνα)ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και δεν αφήνει το Πέρα Χωριό;
Δημοσίευση σχολίου