Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

Νικητής ο Κοπελούζος για Χαιρώνεια

Η ENELCO, εταιρεία όπου συμμετέχει κατά 75% η ιταλική ΕNEL και κατά 25% ο Ομιλος Κοπελούζου, προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί μειοδότις στον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την πρώτη από τις 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η ΕNELCO προσέφερε 35.οοο ευρώ ανά εγκαταστημένο Μεγαβάτ ενώ την ίδια τιμή προσέφερε και η εταιρεία ΗΡΩΝ, θυγατρική της ΓΕΚ. Ομως ενώ η μονάδα της ENELCO έχει εγγυημένη ισχύ 430 MW, εκείνη της ΗΡΩΝ έχει 399 MW κι έτσι φαίνεται ότι θα προκριθεί η προσφορά της ENELCO.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα κατασκευαστεί στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου και το συνολικό κόστος της επένδυσης θα αγγίξει, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 200 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία η Κόρινθος Power (Ομιλος Βαρδινογιάννη-Iberdrola) προσέφερε 88.900 ευρώ για κάθε εγκαταστημένο μεγαβάτ και η Ενεργειακή Θίσβης (Edison-ΕΛΛΤΕΧ-Βιοχάλκο) 89.000.

Eξαιρετικό (και βοιωτικό) ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Edison, καθώς, όπως υποστηρίζεται, η ιταλική εταιρεία όχι μόνο θα παραμείνει στην Ελλάδα αλλά και θα κατασκευάσει την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του διαγωνισμού, και αυτού και των δύο που θα ακολουθήσουν.

Μετά και από αυτά (συμπεριλαμβάνομένων και των σχεδίων Μυτιληναίου) είναι φανερό ότι η Βοιωτία εξελίσσεται, κατά κάποιον τρόπο ερήμην ημών των κατοίκων, σε ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας. Το γεγονός κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Στο χέρι μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τις ωφέλειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις παρένεργειες. Οι επίσημοι φορείς της εξουσίας οφείλουν να διασφαλίσουν την άτεγκτη εφαρμογή των νόμων ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον αλλά και οι εργαζόμενοι. Οι επενδυτές οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες αποτελούν την ασφαλέστερη θωράκιση των επένδυσεών τους. Τέλος, οι πολίτες οφείλουν να είναι απαιτητικοί και διεκδικητικοί στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών που ρυθμίζουν τη λειτουργία μονάδων ενέργειας, υπερβαίνοντας τα προσωπικά, συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα.

Καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι καθορίζεται το μέλλον της Βοιωτίας για τα επόμενα 30 χρόνια.
http://viotia.blogspot.com/2007/02/blog-post_20.html
http://viotia.blogspot.com/2007/04/blog-post_21.html
http://viotia.blogspot.com/2007/04/endesa.html

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Θετική κίνηση της εταιρείας Κοπελούζος: α) δεδομένου ότι μια ικανη μεριδα συμπατριωτών μας θα αποκατασταθούν επαγγελματικά, β) μη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Τώρα όσον αφορά την περιοχή, ας μην είμαστε μικρόψυχοι, κάθε σπιθαμή γης εντός των συνόρων Ελλάδα είναι και όλο και κάποιοι θα δυσανασχετούσαν
Με εκτίμηση

βοιωτός είπε...

Αγαπητή φυρδην-μιγδην
Μου άρεσε η σελίδα σου με τον πολύ επιτυχημένο τίτλο.
Επίσης, μου αρέσουν πολύ οι μετριοπαθείς απόψεις όπως αυτές που εκφράζεις εδώ.
Το μόνο που μπορώ να συμπληρώσω είναι ότι: ναι στις επενδύσεις, ναι στις νέες θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των νόμων για το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις. Η ισχύς του (κάθε) Κοπελούζου βρίσκεται στα "λεφτά του", ημών δε των υπολοίπων στην τήρηση του νόμου.