Σάββατο 21 Απριλίου 2007

Σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ για τη μονάδα άνθρακα

Σύγχυση και ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ για το πολύκροτο θέμα της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 600 ΜW με καύσιμο τον άνθρακα από την εταιρεία ENDESA- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας δημιουργεί ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος. Διαβάστε πρώτα τα όσα τρομερά και φοβερά καταγγέλλει (δεν είναι ανάγκη να πιστέψουμε και όλα, βουλευτής είναι ο άνθρωπος) και θα έρθουμε στα ερωτήματα.


Αθήνα, 17 Απριλίου 2007
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Δημήτριο Σιούφα
2. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Σουφλιά
Θέμα: Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας
Όπως είναι γνωστό η μονάδα παραγωγής Αλουμινίου της ΠΕΣΙΝΕ στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας είναι υπεύθυνη για την τεράστια ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στον Κορινθιακό κόλπο με την απόθεση τοξικής λάσπης στον πυθμένα του κόλπου και μάλιστα σε μεγάλη έκταση.Πρόσφατα νέος Επιχειρηματικός Όμιλος ανέλαβε την διοίκηση και τον έλεγχο της επιχείρησης. Στους σχεδιασμούς του Ομίλου αυτού είναι η τροφοδοσία της Ενεργοβόρας βιομηχανίας ΠΕΣΙΝΕ με ενέργεια που θα παράγεται από μονάδα παραγωγής που θα κατασκευάσει ο όμιλος στην περιοχή αυτή. Η μονάδα παραγωγής ταυτόχρονα θα πουλάει ηλεκτρική ενέργεια και στην ΔΕΗ.Οι πληροφορίες λένε ότι ο Επιχειρηματικός Όμιλος έχει ζητήσει και έχει πάρει από το Υπουργείο Ανάπτυξης την άδεια για Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος με δύο (2) μονάδες φυσικού αερίου και μία (1) μονάδα από εισαγόμενο άνθρακα.Η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και ειδικά αυτής με άνθρακα θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ήδη επιβαρυμένη περιοχή και ιδιαίτερα τον κόλπο Αντίκυρας. Ας σημειωθεί ότι έχει υπολογισθεί ότι η θερμοκρασία της θάλασσας στον κόλπο της Αντίκυρας θα αυξηθεί κατά τέσσερις (4) βαθμούς Κελσίου λόγω της απόληξης εκεί των υδάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για την ψύξη των στροβίλων της μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος.Επιπλέον θεωρείται αδιανόητο, την περίοδο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπερνά τις δεσμεύσεις της από το Πρωτόκολλο του Κυότο για μείωση των αερίων Θερμοκηπίων, το Υπουργείο Ανάπτυξης δίδει άδεια για παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από την πιο Ρυπογόνο πηγή του άνθρακα και μάλιστα εισαγόμενο!!!
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Αν πράγματι έχουν δοθεί οι άδειες για δύο (2) μονάδες φυσικού αερίου και μία (1) μονάδα από άνθρακα και μάλιστα εισαγόμενο;
2. Γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε την άδεια για μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από άνθρακα και μάλιστα εισαγόμενο;
3. Ποια θα είναι η επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου από τις μονάδες αυτές;
4. Ποια θα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Κόλπου Αντίκυρας;
5. Ποια θα είναι η επιβάρυνση της μονάδας άνθρακα στα όρια που είναι υποχρεωμένη η χώρα να τηρήσει από το πρωτόκολλο του Κυότο;
Ο ερωτών
Κώστας ΣπηλιόπουλοςΒουλευτής Ν. Αχαΐας

Ο κ. Σπηλιόπουλος κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την παροχή αδειών και είναι φανερό ότι τάσσεται εναντίον της επένδυσης. Επιπλέον ισχυρίζεται εξωφρενικά πράγματα όπως λ.χ. αυτό: " έχει υπολογισθεί ότι η θερμοκρασία της θάλασσας στον κόλπο της Αντίκυρας θα αυξηθεί κατά τέσσερις (4) βαθμούς Κελσίου λόγω της απόληξης εκεί των υδάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για την ψύξη των στροβίλων της μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος", χωρίς να παραθέτει τις πηγές του και τις μελέτες τους.

Ομως το μείζον θέμα που θέτει ο βουλευτής Αχαίας του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής:
Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα; Είναι υπέρ ή εναντίον;
Οι κκ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας θεωρούν ότι ο συνάδελφός τους έχει δίκιο; Αν ναι γιατί δεν προσυπογράφουν την ερώτησή του ως οι πλέον ενδιαφερόμενοι; Αν όχι γιατί του επιτρέπουν να παρεμβάλει προσκόμματα σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων; Και τέλος πάντων ποια είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ;

Θέση φυσικά οφείλουν να λάβουν και ο νομάρχης Βοιωτίας ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος για τις επενδύσεις στο νομό αλλά και ως εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ καθώς και οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της περιοχής.

Και ασφαλώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την κυβερνητική θέση που θα προκύψει από την απάντηση στην ερώτηση του Κώστα Σπηλιόπουλου.

http://viotia.blogspot.com/2007/04/endesa.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτά και έχετε δίκιο για του Πασοκ. Η δικιά σας θέση ποια είναι όμως.

Ανώνυμος είπε...

Για την ιστορία, ο όμιλος Μυτιληναίου ΔΕΝ έχει άδεια παραγωγής για την μονάδα άνθρακα των 600 MW, έχει απλώς υποβάλει αίτηση (στις 23/3/2007 με Αρ. Πρωτ. Γ1804 για την ιστορία). Άδεια παραγωγής εχει μόνον για τη μονάδα φυσικού αερίου των 412 MW (Αρ. Αδείας ΑΔ-00813). Τίποτε δεν εγγυάται ότι θα πάρει την άδεια παραγωγής, αλλά ακόμη κι αν την πάρει θα έχει πολύ δρόμο μπροστά του - και κατά τη γνώμη μου ανυπέρβλητα εμπόδια, ένα είναι οι εκπομπές αερίων ρύπων - μέχρι να την υλοποιήσει. Αν κάθε άδεια παραγωγής κατέληγε σε υλοποίηση σας διαβεβαιώ ότι κάθε τρεις και λίγο θα σκοντάφταμε πάνω σε ανεμογεννήτριες!

Για την ερώτηση του κ. Σπηλιόπουλου τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Ειδικά αυτό για τους 4 βαθμούς είναι αμίμητο! Να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας (ξανα)κυβερνήσουν - όχι ότι οι τωρινοί είναι καλύτεροι, αλλά λέμε.

βοιωτός είπε...

Αντίκυρα, καλώς ήρθες,
θα γράψουμε και τη δική μας γνώμη εκτενέστερα. Μια αρχική άποψη είναι ότι δεν πετάς 890 εκατ. ευρώ εύκολα. Ομως το ζήτημα είναι πολύπλοκο.
Μέτοικε,
Φυσικά, έπρεπε να εξασφαλιστεί η συνεργασία με την Εndesa, που γνωρίζει όσο κανείς από άνθρακα, για να κατατεθεί η αίτηση.
Εγώ δεν βλέπω πολλά εμπόδια υλοποίησης της επένδυσης όμως θα γράψω αναλυτικά σε λίγες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε επένδυση ηλεκτροπαραγωγής τα δύσκολα αρχίζουν αφού πάρει κανείς την άδεια παραγωγής. Έχω την εντύπωση ότι η μονάδα άνθρακα που σχεδιάζεται θα είναι μονάδα αεριοποιημένου άνθρακα (δεν συμφέρει άλλωστε μια παραδοσιακής τεχνολογίας όπως οι παλιές της ΔΕΗ στο Ν. Κοζάνης) που δεν έχει σημαντικά προβλήματα αέριας ρύπανσης. Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστούν τα υγρά απόβλητα. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και να δούμε πώς θα το διαχειριστεί η Νομαρχία - τι λέω τώρα...

Προσωπικά, νομίζω πως η μονάδα άνθρακα δεν έχει θέση στον Αγ. Νικόλαο. Η ρύπανση από το εργοστάσιο του αλουμινίου είναι ήδη αρκετή. Αντίθετα, θα ήταν ευχής έργον αν βλέπαμε μερικές από τις άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα να προχωρούσαν σε υλοποίηση.

nkalomiris είπε...

Πολύ ωραία κουβέντα ρε παιδιά, αλλά γιατί να πρέπει πάντα να μολύνουμε ο περιβάλλον και μετά να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πως να την περιορίσουμε;
ΣΩΣΤΑ! το κέρδος.
Έτσι πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα. ΟΧΙ σε αυτούς που με την δικαιολογία της προσφοράς τους (ενέργεια και εργασία) να καταστρέφουν το σπίτι μας.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι προτιμότερες πάντοτε αλλά στην Ελλάδα κατάφεραν και αυτό να το κάνουν πρόβλημα.
Ο Μυτιληναίος δήλωσε και πάλι ότι η μονάδα δεν θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, κι αυτό είναι θετικό.
Τροφώνιε,
στα περισσότερα έχεις δίκιο. Ομως η Βοιωτία δεν έχει και πολλές εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης. Θα μπορούσε αλλά δεν έχει. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι θα τηρηθούν οι αυστηρότατες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αυτό η εξουσία, πάσης μορφής, έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να το διασφαλίσει.