Τρίτη 17 Απριλίου 2007

Η επιστροφή του Αποστολίδη


Με μια, ομολογουμένως, εντυπωσιακή συγκέντρωση και με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Κοινωνία της Γνώσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη" εγκαινίασε ατύπως την προεκλογική του εκστρατεία ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λουκάς Αποστολίδης.

Σχεδόν όλοι παρέστησαν οι Βοιωτοί πολιτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας. Φυσικά, υπήρξαν και ενισχύσεις: η Μαρία Δαμανάκη, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στερεάς Χ. Λαδιάς, ο νομάρχης Φθιώτιδος Αθ. Χειμάρρας και άλλοι. Και όλοι αυτοί, με τις παρεμβάσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο του συγγραφέα και χαρακτήρισαν το πόνημά του χρήσιμο και ενδιαφέρον.

Στο 14ο κατά σειράν βιβλίο του με τίτλο "Κοινωνία της Γνώσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη" ο Λουκάς Αποστολίδης αποδεικνύει την διαρθρωτική υπανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ψηλαφεί τις αιτίες για τα χρόνια ελλείματα της επαρχίας σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Και όχι μόνο αυτό. Προτείνει λύσεις και υποδεικνύει πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε με τη συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών να σπάσει ο φαύλος κύκλος της καθυστέρησης και της διαρκούς υποβάθμισης της ελληνικής περιφέρειας.

Ζητεί, δηλαδή, ο κ. Αποστολίδης να γίνουν τώρα όλα αυτά που ο ίδιος δεν έπραξε όσα χρόνια ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και γενικά σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος. Τώρα, ποιους πείθει δεν είναι του παρόντος...

Και κάτι άλλο: Πού ήταν ο Λουκάς Αποστολίδης όταν εδίδοντο κατά εκατοντάδες οι άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα και που απειλούν να καταλάβουν όλες τις κορυφογραμμές των πανέμορφων βουνών μας; Ή και οι "αρχαίες" ανεμογεννήτριες εντάσσονται στην "περιφερειακή ανάπτυξη";

Θα επανέλθουμε...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας πειράζει ο Aποστολίδης ε?

Ανώνυμος είπε...

Αποστολίδης, Αποστολίδης, κάτι μου θυμίζει αυτό το όνομα, αλλά δεν θυμάμαι πού το 'χω ακούσει. Να φταίνε τα 14(!) βιβλία; Μόνο να τα επιμεληθείς δεν έχεις χρόνο για τίποτε άλλο.
:-Ρ

Βοιωτέ, πού ακριβώς είναι το κακό με τις ανεμογεννήτριες;

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
κανείς δεν μας πειράζει, υπό την πονηρή έννοια που το θέτεις. Απλώς, έχουμε την πολυτέλεια να διατηρούμε τη μνήμη μας αλώβητη.

Μέτοικε,
με 14 βιβλία μικρό κακό μπορείς να κάνεις, αν, φυσικά, δεν σε λένε Κάρολο. -:).Δεν είναι αυτό το θέμα, λοιπόν.

Για τις ανεμογεννήτριες: Αν και θα γράψω ειδικό ποστ γιατί ήδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις να πω δυο λόγια και εδώ.
Σε οποιδήποτε σοβαρό κράτος νομίζω ότι η διαδικασία πάει κάπως έτσι: 1. γίνονται αξιόπιστες μετρήσεις για το αιολικό δυναμικό.
2. Χωροθετούνται με βάση τις μετρήσεις αλλά όχι μόνο τα αιολικά πάρκα.Ας πούμε, καλό αέρα πρέπει να έχει στην κορυφή των Φαιδριάδων στους Δελφούς (και είναι ικανοί να έχουν δώσει άδεια και για εκεί) αλλά φυσικά δεν δίδεται άδεια.
3. καλούνται οι επενδυτές και τυους λες: κύριοι έχουμε 100 αιολικά πάρκα ποιος θα (πρωτο)πάρει. Διαλιέχτε.
4. οι επενδυτές επιλέγουν και λαμβάνουν τις άδειές τους. Τι γίνεται με τους κατοίκους; Γνωρίζουν ότι η περιοχή τους επέλγη για αιολικό πάρκο και προσανατολίζουν τις επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ τι έχει γίνει; Δόθηκαν άδειες για κάθε κορφή και κορφοβούνι, πολλές φορές χωρίς αξιόπιστες μετρήσεις και έχουν δημιουργηθεί δικαιώματα. Τώρα τρέχουν οι νομάρχες και οι περιφερειάρχες να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Σε όλες τις περιπτώσεις χαμένες θα βγουν οι τοπικές κοινωνίες. Διότι οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, όπως γνωρίζεις, σπανίως χάνουν το "δίκιο" τους. Και εδώ έχουν "δίκιο" διότι σου λέει "κύριε εγώ τη μίζα μου την κατέβαλα μετρητοίς, την άδεια την πήρα, την 60% επίσημη επιδότηση την έχω εξασφαλίσει, γιατί να μην αρχίσω να εισπράττω;".

Δύο ακόμη πραγματάκια.
Πρώτον λέγεται ότι οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν εδώ είναι παλαιάς τεχνολογίας με θόρυβο και άλλες οχλήσεις.
Δεύτερον, ειδικά για τον Αποστολίδη να σημειώσω ότι μια περιοχή που πλήττεται από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι τα Κούκουρα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, και που τελευταία αναπτυσσόταν τόσο τουριστικά ώστε έτεινε να υπερβεί τη φτώχεια που για αιώνες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Περί ανεμογεννητριών:
(1) Πλέον, χωρίς μετρήσεις τουλάχιστον ενός έτους δεν δίνονται άδειες.
(2) Δεν επιτρέπεται εγκατάσταση αιολικών πάρκων (κι όχι μόνο) σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura κλπ. (πάλι καλά)
(3) Αδειοδότηση χωρίς εκπεφρασμένη γνώμη της Νομαρχίας - μη δεσμευτική νομίζω αλλά δεν γνωρίζω περίπτωση που να δόθηκε άδεια αντίθετα με τη γνώμη της Νομαρχίας - δεν νοείται.
(4) Ναι, πράγματι, ΔΕΝ υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα - υπό αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε η κατεξοχή φιλελεύθερη χώρα, αφήνουμε τις «δυνάμεις της αγοράς» ν' αποφανθούν για τη βέλτιστη χωροθέτηση!
(5) Η ηχορύπανση είναι ένα ζήτημα αλλά μάλλον είναι υπερτονισμένο. Πάντως, όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί τη Ν. Εύβοια να δει ιδίοις όμμασι τι σημαίνει αιολικό πάρκο (τόσα που είναι αποκλείεται να μην πέσεις πάνω σε ένα!)

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
1. Πιστεύω ότι το θέμα της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών δεν είναι πολιτικό, (έπρεπε να) είναι τεχνοκρατικό.
Ακούω κι εγώ τα φληναφήματα περί "δημόσιας διαβούλευσης" και ότι "πρέπει να ερωτηθούν και θα ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες" και γελώ. Μεταφράζοντας αυτές τις ανοησίες σε ελληνικό πολιτικό λόγο πάει κάπως έτσι: "Τι ψήφους παίρνουμε στο Κ..., ρε συ"; "Τόσους", λέει ο γνώστης.
"Και στα Κ..."; ξαναρωτάει ο πρώτος. "Τους διπλάσιους", λέει πάλι ο εξ απορρήτων.
"Απόφασίζω λοιπόν για το πρώτο",αποφαίνεται κατόπιν σκέψεως ολίγων δευτερολέπτων "το αφεντικό".
Καταλαβαίνεις ότι ο τρόπος αυτός πάσχει αλλά είναι ο μοναδικός που εφαρμόζεται.
2. Σε συνάρτηση με το 1.
Υποτιμάς τη δύναμη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που εδώ και 25 χρόνια ανεξέλεγκτοι είναι πολύ μεγάλοι για την Ελλάδα.
Ας πούμε συμφέρει ένα δήμαρχο, ένα νομάρχη και πολύ περισσότερο ένα περιφερειάρχη (που διορίζεται) να τα έχει καλά με 1.000 ψηφοφόρους ή με τον μεγαλοεκδότη κ. Κ... Σ'όλο τον πολιτισμένο κόσμο το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Αλλά στην Ελλάδα, που έδωσε τα φώτα όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια έχει.
Καλύτερα ο μεγαλοεργολάβος και μεγαλοεκδότης παρά οι 1.000 ψηφοφόροι, που πολλές φορές είναι και αχάριστοι και ψηφίζουν άλλον υποψήφιο -:).
3. Για τις οχλήσεις: η ηχορρύπανση, η "οπτική ρύπανση" κ.λπ. πιστεύω κι εγώ ότι είναι υπερτιμημένες. Ομως αφού οι κάτοικοι (υποτίθεται) ότι τια αισθάνονται νομίζω ότι δεν μας πέφτει λόγος.
Θα επανέλθω.

βοιωτός είπε...

Α, και κάτι άλλο Μέτοικε,

Δεν είμαστε καθόλου off-topic. Το θέμα υπενθυμίζω είναι "Η επιστροφή του Αποστολίδη", και φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι εννοώ.