Κυριακή 1 Απριλίου 2007

Η Endesa, ο σταθμός και οι ανησυχίες

Ανακοινώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η στρατηγική συμφωνία της Μυτιληναίος και της ισπανικής Endesa, αποτελέσμα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα με ενεργητικό 1,2 δισ. ευρώ. Η Endesa κατέχει το 50,01% της νέας εταιρείας και θα καταβάλει 600 εκατ. ευρώ ενώ η Μυτιληναίος συνεισφέρει τη μονάδα συμπαραγωγής και εκείνη του φυσικού αερίου στη Βοιωτία, τα αιολικά πάρκα, τις άδειες εισαγωγής ρεύματος και εμπορίας ρύπων.

Ο νέος όμιλος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κατασκευάσει ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό με καύσιμο τον άνθρακα δυναμικότητας 600 ΜW και κόστους 890 εκατ. ευρώ στην περιοχή του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η τελευταία αυτή ανακοίνωση προκάλεσε εύλογες ανησυχίες και ερωτηματικά.

Από τη μία πλευρά είναι σαφές ότι η Βοιωτία καθίσταται ενεργειακός κόμβος στη Νότια Ελλάδα, η επένδυση είναι μεγάλη ενώ και 200 περίπου θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Από την άλλη η περιοχή είναι ήδη περιβαλλοντολογικά πολύ επιβαρημένη και μια ανθρακική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ίσως αποτελέσει την οριστική, μη αναστρέψιμη, καταστροφή της. Πόσο μάλλον που η Βοιωτία δεν παράγει άνθρακα ο οποίος προφανώς θα μεταφέρεται στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είτε διά ξηράς είτε διά θαλάσσης αλλά πάντοτε με τα ίδια προβλήματα και κινδύνους για το περιβάλλον.

Η εταρεία καθησυχάζει με δελτίο Τύπου όπου αναφέρεται ότι ο σταθμός θα λειτουργεί με τεχνολογία καθαρού, λεγομένου, άνθρακα που εξασφαλίζει σημαντικότατη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2, NOx, SOx, σωματίδια) λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και της χρησιμοποιούμενης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Και ακόμη, συνεχίζει η εταιρεία, παρόμοιοι σταθμοί κατασκευάστηκαν πρόσφατα και κατασκευάζονται σε χώρες με αυστηρότατη περιβαλλοντική νομοθεσία και ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Φιλανδία, η Ιαπωνία κ.λπ. εξού και η συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στην παραγωγή ενέργειας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ιδωμεν...

Και μια ερώτηση: Τι γίνεται με τη "λάσπη" που πέφτει στον Κορινθιακό από το εργοστάσιο της ΑτΕ; Για την οποία είχε διοργανωθεί ολόκληρο Νομαρχιακό Συμβούλιο που κατέληξε ότι το 2007 ούτε σταγόνα "λάσπης" δεν θα μολύνει πλέον τον κόλπο της Αντίκυρας αλλά και τον Κορινθιακό Κόλπο;


Δεν υπάρχουν σχόλια: