Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Χαμηλός ο τζίρος στο ΧΑ

Σε θετικό έδαφος έκλεισε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών με χαρακτηριστικά χαμηλό τζίρο συναλλαγών ο οποίος δεν έφτασε τα 100 εκ. ευρώ (97 εκ.). Τα βλέμματα των αγορών ήταν στραμμένα στην ανακοίνωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, καθώς και στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Τρισέ. Ο Τρισέ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να στραφεί στις αγορές για την διασφάλιση της ρευστότητάς του και υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις για ην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι μάλλον μετριοπαθείς . Τέλος τα μακροοικονομικά στοιχεία για την Αμερική ήταν θετικά και από την αγορά εργασίας αλλά και από το εμπορικό ισοζύγιο το οποίο αναμενόταν –40,7 δισ. και ανακοινώθηκε –40,3 δισ. Τα νέα βοήθησαν τις αγορές να επανέλθουν σε θετικό επίπεδο αφού μετά την ομιλία του Τρισέ υπήρξε κάποια διόρθωση.



Στην εγχώρια αγορά ο γενικός δείκτης ξεκίνησε πτωτικά όμως πέρασε γρήγορα σε θετικό έδαφος με κέρδη έως και 1,48% και στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στο +1%. Η μετοχή της ΕΕΕΚ , του ΜΟΗ (+6%) και της ΜΙΓ έκαναν την διαφορά σήμερα με κέρδη άνω του 4%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1476 μονάδες ενισχυμένος κατά 1% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 703 μονάδες +0,71%. . Στην αγορά ομολόγων επικρατεί σταθεροποιητικό κλίμα με το spread του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται στις 552 μονάδες βάσης .


Στις ξένες αγορές επικρατεί θετικό κλίμα και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία ο Dax διαπραγματεύεται με κέρδη +1,32% , η Αγγλία +0,85% , και η Γαλλία +1, 99%. Στην Αμερική οι βασικοί δείκτες διαπραγματεύονται με κέρδη άνω του 2% λόγω των καλών μακροοικονομικών στοιχείων που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Τέλος το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,2125 ενισχυμένο έναντι του δολαρίου κατά 1,09%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: