Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Κούκλες και Γοητεία

"Οτιδήποτε και οσοδήποτε κι αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε, σκεφτόμαστε πάντοτε μέσα στη σφαίρα της Παράδοσης", υποστήριζε ο μέγιστος του 20ού αιώνα φιλόσοφος, ο Μάρτιν Χάιντεγκερ.



Αλλά ακόμη και από την άποψη αυτή για εμένα εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο η έλξη που άσκησε στο κοινό της βοιωτικής πρωτεύουσας η έκθεση που διοργάνωσε ο Χορευτικός Λαογραφικός Ομιλος Λιβαδειάς στο ισόγειο του Νερόμυλου με τον μπονιουελικό τίτλο "Η Διαφορετική Αντίληψη της Γοητείας". Γι' αυτό πήγα να μάθω τι είναι εκείνο που συζητητείται, πολύ και θετικά, στη Λιβαδειά.

Πρόκειται για μια έκθεση με κούκλες από την πλουσιότατη συλλογή της Ελπίδας Βαρθολομάτου-Γεωργοπούλου, συλλογή που συνολικά περιλαμβάνει 1.035 κομμάτια και που ασφαλώς δεν παρουσιάστηκαν όλα λόγω έλλειψης χώρου. Οι κούκλες αυτές δεν είναι οποισδήποτε κούκλες: είναι όλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, με τις εθνικές ενδυμασίες των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Και στην περίπτωσή μας μιλάμε για 81 χώρες!!!


Η Ελπίδα Βαρθολομάτου-Γεωργοπούλου είναι από χρόνια συλλέκτρια. Συγκεντρώνει κούκλες ντυμένες με εθνικές ενδυμασίες από ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα έχει εξαιρετικές ιστορίες να διηγηθεί για τη σύνδεση κούκλας, χώρας από την οποία προέρχεται και υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της. Πώς απέκτησε όλον αυτό τον θησαυρό και πώς συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή της; Με πολλούς τρόπους που λίγο πολύ είναι κοινοί για όλους τους συλλέκτες: από φίλους που γνωρίζουν το πάθος της αλλά και από δικά της ταξίδια, από αγορές, από παλαιοπωλεία.
Η αγαπημένη της κούκλα, που δεν περιελήφθη στην έκθεση, είναι στη γλώσσα των μυημένων, στην ιδιόλεκτο των συλλεκτών: "ένα κεφάλι Κεχαγιάς του 1964, μια κούκλα η οποία είναι ένα πουγγί με καραμέλες" που η Βασιλική Πρόνοια της εποχής έστελνε στα Ορφανοτροφεία της επικράτειας ως δώρο.

"Η Διαφορετική Αντίληψη της Γοητείας" όπως έγραψα και πιο πάνω είχε πολύ υψηλή απήχηση στους πολίτες της περιοχής και η προσέλευση ήταν μεγάλη. Μάλιστα, η Ελπίδα Βαρθολομάτου-Γεωργοπούλου, μια γνήσια και δημιουργική Κεφαλλονίτισσα, δέχθηκε προτάσεις για τη διοργάνωση παρόμοιας έκθεσης και σε άλλους χώρους, τις οποίες και μελετά.
Δείτε το φωτορεπορτάζ. Οι φωτογραφίες είναι του συνεργάτη της viotia Χρήστου Λουκά.
Κούκλες, Παράδοση και 20 φωτογραφίες

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ροζαλια είπε...

εξαιρετικο μερακι και ταλεντο. μπραβο της! και μπραβο βοιωτε!