Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Κυκλοφορεί η ΒΟΙΩΤΙΑ


Στη ΒΟΙΩΤΙΑ υπάρχει το τέλος μιας σειράς άρθρων για τον μεγάλο Βρετανό ποιητή Τ. Σ, Ελιοτ, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ.

Ενας επίσης Βρετανός νομπελίστας, ο ιατρός Ronald Ross, με το ταξίδι τους στη Βοιωτία το 1906 μας δίνει μια θλιβερή εικόνα για την περιοχή μας από την άποψη της υγιεινής και της εξάπλωσης της ελονοσίας εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή.

Εχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν και άλλα για τη σφαγή του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Η ΒΟΙΩΤΙΑ επιλέγει να αγγίξει το καταματωμένο τοπίο στο Δίστομο μέσω μιας μαρτυρίας, μέσω της φωνής μιας γυναίκας που επέζησε χάνοντας ολόκληρη την οικογένειά της. Η Νίτσα Σφουντούρη σε μια συγκλονιστική αφήγηση που υπερβαίνει το Δίστομο και φαίνεται βγαλμένη από αρχαία τραγωδία.

Ενας περίεργος άνθρωπος παντρεύτηκε και έζησε στην Αράχωβα στο μέσον του 19ου αιώνα. Ο Αθανάσιος Ιατρίδης, χαράκτης, ζωγράφος και λαογράφος, εκδίδει το 1859 μια συλλογή με δημοτικά τραγούδια και εγγράφει συνδρομητές σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής. Ποιοι άραγε διάβαζαν τότε;

Μια νέα στήλη, κοινωνική και κοσμική πλούσιο φωτορεπορτάζ εγκαινιάζεται σε αυτό το τεύχος. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού λοιπόν και έπεται συνέχεια.

Μεγάλη τιμή για τη ΒΟΙΩΤΙΑ η επιστολή/κριτική του Ι. Σ. Κολιόπουλου, καθηγητού Ιστορίας Νέων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη σημαντικότερο ότι η κριτική είναι θετική. Αυτή μάλιστα. Είναι μια γνώμη που μας ενδιαφέρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: