Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Για τα συνθήματα των Παναθηναϊκών στην πλατεία της Λιβαδειάς

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αναγραφή συνθημάτων στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς από οπαδούς του Παναθηναϊκού είναι η στιγμή να διατυπωθεί μια εφικτή πρόταση για ένα πρόβλημα που η έλευση των φανατικών στη Λιβαδειά αποκάλυψε.

Διότι ναι μεν είναι θέμα γούστου η διαμόρφωση της νέας πλατείας της Λιβαδειάς με τα λευκά μάρμαρα να κυριαρχούν στο χώρο. Αλλά είναι βέβαιον ότι οι λευκοί τοίχοι/επιφάνειες που αφθονούν στην πλατεία αποτελούν όπως αποδείχθηκε -και θα αποτελέσουν και στο μέλλον μετά τον καθαρισμό τους- προκλητικό στόχο για την αναγραφή συνθημάτων πολιτικών ή ποδοσφαιρικών ή δημιουργίας γκραφίτι, της νεανικής αυτής μορφής τέχνης του δρόμου.



Αυτό δεν επιδέχεται αντίρρηση καθώς ακόμη και σε χώρες όπου οι πολίτες σέβονται τους δημόσιους χώρους οι λευκοί τοίχοι βάφονται ή γράφονται. Πολλώ μάλλον στην Ελλάδα όπου η γενικευμένη ανομία κυριαρχεί και ο δημόσιος χώρος ταυτίζεται περίπου με χωματερή.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει ώστε να προφυλάξουμε την νέα μας πλατεία από τους απρόσκλητους βάνδαλους; Εχει αποδειχθεί ότι δεν ωφελεί η αστυνόμευση, που ούτως ή άλλως στηνΕλλάδα είναι αναποτελεσματική. Ο μόνος τρόπος είναι να την βάψουμε εμείς!!!
Ναι, είναι απλό. Ο Δήμος Λεβαδέων να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καλέσει καλλιτέχνες, Βοιωτούς ή άλλους, οι οποίοι να εικονογραφήσουν τις λευκές επιφάνειες (που βλέπετε στις φωτό/κάντε κλικ για μεγέθυνση) ακυρώνοντας τοιουτοτρόπως τις προθέσεις των αυτόκλητων καλλιτεχνών ή των περιθωριακών συνθηματολόγων.

Και σε μια πιο σοφιστικέ έκδοση -για μερακλήδες- η πρόταση της viotia θα μπορούσε να διατυπωθεί πιο σύνθετα:

Κάθε Ιούνιο ή κάθε δεύτερο Ιούνιο ο Δήμος Λεβαδέων διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό για την εικονογράφηση της πλατείας της Λιβαδειάς και δέχεται τα προσχέδια όποιου καλλιτέχνη ή ομάδας θέλει να συμμετάσχει στον επ' αμοιβή διαγωνισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ποιο σχέδιο εκπληροί τις αισθητικές και λειτουργικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Ο νικητής του διαγωνισμού αναλαμβάνει την εικονογράφηση της πλατείας και το φθινόπωρο μαζί με την έναρξη των Τροφωνίων ο δήμαρχος Λεβαδέων παρουσιάζει και την (σε εικονογράφηση) "καινούργια" πλατεία της Λιβαδειάς, διοργανώνοντας ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός με πανελλήνια ή και ευρωπαϊκή εμβέλεια.
Τα οφέλη για την πόλη, για την αισθητική, για την πλατεία είναι προφανή. Και ο Δήμος Λεβαδέων γλιτώνει και τα έξοδα από τον καθαρισμό των λευκών επιφανειών στην πλατεία της Λιβαδειάς. Που αυτή τη φορά πιθανόν να επιβαρύνουν την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά στις επόμενες δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν οι ρυπαίνοντες.
Δείτε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη στη viotia μετά την... επίσκεψη των οπαδών του Παναθηναϊκού στην πλατεία της Λιβαδειάς.
Και εδώ όλες τις φωτογραφίες της πλατείας μετά την επέλαση των Παναθηναϊκών.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για να καταλαβουμε
κάνεις μια πρόταση που δεν ξέρεις αν την αποδεχετε ο κόσμος και όχι μονο αυτό αλλά προτείνεις να γινει διαγωνισμός για την ίδια πθανόν μη αποδετή πρόταση.
επί πλέον ρίχνεις μία ιδέα για να μουντζουρώσουν την πλατεία διάφοροι που νομίζουν οτι είναι καλλιτέχνες και τρίτον σε τοίχο ύψους μισού μέτρου ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΓΚΡΑΦΙΤΙ διότι θα είναι κιτς.

Ανώνυμος είπε...

καικατι άλλο
αν και δεν ειμαι σιγουρος τα γκραφιτι δεν γινονται λογω μοδας αλλα για να πεφτει το ματι εκει και να μην φαίνονται η τριγυρω περιοχή με πιθανές ατέλειες και υποβαθμισμένες εικόνες κατι που στην προκειμενη περιπτωση δεν ευσταθεί γιατι η εικονα της πλατειας ειναι καλη.

βοιωτός είπε...

Ε, να κάνουμε δημοψηφισμα πριν διατυπώσουμε τις προτάσεις μας. :-)
Ας σοβαρευτούμε.

Ανώνυμος είπε...

οχι γκραφιτι ρε παιδια στην πλατεια!!!μπορει να ειναι σαν νεκροταφειο αλλα με το που μπηκαν τα λουλουδια εδειξε καπως καλυτερα....με τα γκραφιτι θα ειναι μια αηδια...κεντρικη πλατεια με γκραφιτι δεν υπαρχει πουθενα....αν ειναι ετσι ας βαψουμε και τον αγνωστο στρατιωτη στα χρωματα του ουρανιου τοξου...

βοιωτός είπε...

12.24
Δεν είναι απαραίτητο να είναι γκραφίτι. Μπορεί να είναι τοιχογραφίες με ρεαλιστικές παραστάσεις. Γιατί όχι;


Πάντως είναι βέβαιο ότι κάθε τόσο κάποιος θα μουτζουρώνει. Οι λευκοί τοίχοι θεωρούνται πρόκληση...

Ανώνυμος είπε...

EVERYTHING DIRTY LIKES NOT TO BE BE ALONE.

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει και η λυση να τοποθετηθουν 4 καμερουλες γυρω γυρω απο την πλατεια οπως γινεται σε ολα τα οργανωμενα κρατη της ευρωπης(trafalgar στο λονδινο, Place des Vosges στο παρισι, Plaza del Pi στη βαρκελωνη κτλ κτλ) και οποιος γραφει απλα να αναλαμβανει η αστυνομια....απλα πραγματακια...

βοιωτός είπε...

Σήμερα ο Δήμος έσβησε τα συνθήματα.
Αυτό με τις κάμερες δεν νομίζω ότι στέκει, αλλά θα το δω και θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

SO SIMPLE!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ιδέα, γιατί όχι να φωνάξουμε τους φανατικούς όλων των ομάδων, μιας και εκείνοι ξέρουν απο γκράφιτι, και να δούμε τι θα βγεί!

Ανώνυμος είπε...

Κεντρική πλατεία με graffiti? Τι θα την κάνουμε πλατεία Εξαρχείων;

βοιωτός είπε...

7.29
Εχεις πάει ποτέ στην πλατεία Εξαρχείων;

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ τυγχάνει να έχω πάει πολλές φορές στα Εξάρχεια και πρόσφατα μάλιστα.

βοιωτός είπε...

Εχει γκραφίτι στην πλατεία Εξαρχείων;

Ανώνυμος είπε...

τι γκράφιτι και βλακείες τα εξάρχεια είναι πήχτρα στα μαύρα συνθήματα ,θα μας τρελάνετε;