Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ο Σαμαράς στη Λιβαδειά και η Λιβαδειά στον Σαμαρά

Αν ο πραγματικός στόχος της πολιτικής εκστρατείας του Αντώνη Σαμαρά είναι να εμφυσήσει την ελπίδα στους καταπτοημένους και καταπικραμένους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, στη Βοιωτία έχει επιτευχθεί. Το έβλεπες καθαρά στα μάτια των πολλών ανθρώπων που ανέμεναν την άφιξη του Μεσσήνιου υποψήφιου για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας χθες το μεσημέρι στη Λιβαδειά, το ένιωθες στην ατμόσφαιρα, το ζούσες και το κατανοούσες όταν συνομιλούσες για λίγο με τους τοπικούς παράγοντες και τους απλούς οπαδούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έσπευσαν στην υποδοχή του.

Είχε πολύ κόσμο για τέτοιου είδους διαδικασία και μετά από τέτοιας έκτασης ήττα ο Σαμαράς. Το κυριότερο είχε πολύ κόσμο αυθορμήτως προσελθόντα, κάτι σπάνιο στα πολιτικά χρονικά της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια.
Κι ένα πρώτο σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι η χρονική ακρίβεια με την οποία εκτελέστηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά. Οσοι έχουν ζήσει από το ρεπορτάζ τον σκωπτικώς λεγόμενο «χρόνο ΠΑΣΟΚ» αλλά και αργότερα τις επισκέψεις των στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή κατανοούν ότι αυτό και μόνο, η χρονική ακρίβεια που δείχνει σεβασμό στους πολίτες και τους δημοσιογράφους, αποτελεί μια σημαντική και ίσως σημαδιακή αλλαγή.

Στις 13:00 ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Βοιωτίας στην οδό Γεωργαντά, όπου τον υποδέχθηκαν ο βουλευτής του νομού κ. Μιχάλης; Γιαννάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Βασίλειος Σταύρου, ο γραμματέας κ. Δημήτρης Καραμάνης και όλοι οι τοπικοί παράγοντες και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και χειραψιών ο Αντώνης Σαμαράς κατευθύνθηκε πεζή προς το κτήριο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς στην οδό Στρατηγού Ιωάννου όπου τον ανέμεναν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Παπασπύρου, ο αντιπρόεδρος Γ. Βαρβαράκης, ο Μάριος Σάκκος και άλλοι έμποροι αλλά και οπαδοί. Καθ’ οδόν ο Αντώνης Σαμαράς, που συνοδευόταν από κουστωδία τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, εμφανώς άνετος και χαμογελαστός δεν δίστασε να επικοινωνήσει εκ του σύνεγγυς με τους πολίτες, πολλοί από τους οποίος άλλωστε τον χαιρετούσαν εγκάρδια.
Στη Στρατηγού Ιωάννου παρατεταμένη χειραψία και σύντομη συνομιλία είχε με τον κ. Κιούση, έξω από την παραδοσιακή περίφημη ταβέρνα του Βασιληά. Πιο πάνω στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ Βάγγου και στο παντοπωλείο Ξηρογιάννη ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε χαμογελαστός τους πολίτες να του εκθέτουν τις απόψεις τους.
Οταν έφτασε στο κτήριο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ήδη πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί εκεί. Ο Σαμαράς έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου κ. Κώστα Παπασπύρου και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου Παλαιών Επαγγελμάτων.
Κατόπιν και ενώ πλέον οι συνοδεύοντες τον Αντώνη Σαμαρά είχαν γίνει πολλοί ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνθηκε προς το Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας από όπου ήταν προγραμματισμένο να απευθυνθεί προς τους Βοιωτούς στις 14.00.

Και πάλι καθ’ οδόν οι πολίτες πλησίαζαν τον κ. Σαμαρά για να του μιλήσουν ή να του ευχηθούν και φυσικά αυτός ανταποκρινόταν με ανυπόκριτη ευγένεια και ζεστασιά.
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σεμνός και ευπροσήγορος, δίνει την αίσθηση του απλού ανθρώπου. Κι εκείνο που κάνει όλο αυτό πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Σαμαράς δεν είναι σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Εχει, δηλαδή, λόγω κοινωνικής και οικογενειακής αγωγής μια έμφυτη ευγένεια που σκλαβώνει, με το πλατύ χαμόγελο, την καλή κουβέντα, την ψυχική επαφή.





Κατά την άφιξη του Σαμαρά στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας πολλοί από τους αναμένοντες εκεί οπαδούς έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι ή να του εκθέσουν κάποιο αίτημα ή ακόμη και τη «μαγική συνταγή» για την ανάταξη του κόμματος. Ο Μεσσήνιος πολιτικός τους άκουσε όλους υπομονετικά, μερικούς τους καθησύχασε ενώ πολλούς τους γνώριζε από παλαιότερους πολιτικούς αγώνες.

Η είσοδος στην κατάμεστη αίθουσα που είχε διαμορφωθεί για την περίσταση σε μπλε περιβάλλον είναι ίσως υπερβολικό να χαρακτηριστεί θριαμβευτική αλλά δεν απέχει από την αλήθεια ότι υπήρχε ενθουσιασμός και εσωτερικές δονήσεις, μια προσμονή και μια απαντοχή που έχει καιρό να εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Σαμαράς άρχισε την βαρυσήμαντη ομιλία του επιτιθέμενος στους μηχανισμούς που έχουν οδηγήσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην παθητικότητα, την απομόνωση και την αδυναμία: «Η πιο έντιμη χειραψία που μπορούμε να κάνουμε τώρα με το αύριο είναι η υπόσχεση ότι θα έρθουμε ξανά κοντά, ότι θα ξαναβρούμε τη χαμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Αντώνης Σαμαράς. Η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη βάση είναι πολυσήμαντη και λυτρωτική, είπε ο Σαμαράς, καθώς δίνει το δικαίωμα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που νιώθουν αποκλεισμένοι να έχουν λόγο στις εξελίξεις του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε μόλις 10 χιλιάδες ψήφους περισσότερους από το 2004 κι όμως κέρδισε, είπε ο Μεσσήνιος πολιτικός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δικοί μας ψηφοφόροι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Αυτούς τους θέλουμε πάλι κοντά μας υποστήριξε ο Σαμαράς που ξεκαθάρισε ότι όποιος κι να είναι ο νικητής της μάχης για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία, η επόμενη ημέρα θα βρει το κόμμα ενωμένο ως γροθιά.
Και εδώ το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο.

Στη συνέχεια ο Σαμαράς εξήγησε με απλά λόγια το πρόταγμα που ονομάζει «κοινωνικό φιλελευθερισμό», την επικράτηση δηλαδή του συστήματος της ελεύθερης αγοράς με ανθρώπινο πρόσωπο. Ειδική αναφορά, με παράδειγμα τον εξοντωτικό για τους επιχειρηματίες «Τειρεσία», έκανε στην μεσαία τάξη, που όπως πολλές φορές έχει δηλώσει αποτελεί τον φορέα που θα σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του πολιτικού του προγράμματος.
Στο πιο ενδιαφέρον τμήμα της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει στην ιδεολογική πάλη ως προϋπόθεσης για την εκλογική επικράτηση σε αντίθεση με τον κυβερνητισμό/διαχειριστική λογική που εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε στην πλευρά της Ντόρας.
«Κάποιοι ίσως θέλουν να μην μιλάμε για ιδεολογία. Και να μιλάμε για διαχείριση. Εγώ επιμένω: Χρειάζεται πρώτα πίστη στις ιδέες της Παράταξης, ώστε να δείξουμε και τις διαφορές μας με το άλλο μεγάλο κόμμα. Γι’ αυτό και όταν ακούω την κριτική που μας κάνουν κάποιοι, μου θυμίζει όλο και περισσότερο την κριτική που κάνει το μικρό Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας στην Άγκελα Μέρκελ. Την κριτική που κάνει το μικρό Κεντρώο Κόμμα του Μπαϊρού στον Νικολά Σαρκοζύ. Την κριτική που κάνει το μικρό Φιλελεύθερο Κόμμα Βρετανίας στον Ντέηβιντ Κάμερον. Την κριτική που κάνουν σε όλη την Ευρώπη τα μικρά κόμματα του 5% του 7% Στα μεγάλα Κεντροδεξιά κόμματα του 45%. Η κριτική αυτή ήταν πάντα άσφαιρη και ποτέ δεν δικαιώθηκε. Μόνο με τις ιδέες μας μπορούμε να πείσουμε την κοινωνία. Δεν θα τι
ς κρύψουμε. Τι είμαστε, τι πιστεύουμε, γιατί αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Σαμαράς δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να επαναπροσδιορίσει ιδεολογικά την Κεντροδεξιά μεταξύ άλλων και για λόγους πραγματιστικούς. «Αν αναλάβουμε την κυβέρνηση χωρίς να έχουμε πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των ιδεών μας θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα φαινόμενα με όσα ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους Νεοδημοκράτες, οι οποίοι είναι φανερό ότι νιώθουν θιγμένοι από τα φαινόμενα διαφθοράς που εμφανίστηκαν στην παράταξη κατά την τελευταία κυβερνητική της θητεία.
Ο Σαμαράς τοποθετήθηκε και απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα θέματα που συμφωνούμε θα την στηρίξουμε είπε. Αν συλλάβει τους τρομοκράτες ή εφόσον τηρήσει τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα θα είμαστε στο πλευρό τους. Αν όμως, όπως φαίνεται τελευταία –με παράδειγμα τα STAGE- προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα που θυμίζουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ, το «κακό» ΠΑΣΟΚ, εκείνο το ΠΑΣΟΚ που ούτε οι οπαδοί του δεν θέλουν να θυμούνται θα είμαστε σταθερά, σοβαρά και υπεύθυνα απέναντί του και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει εύκολη διαδρομή μαζί μας, έκλεισε την αναφορά του στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι οπαδοί, τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές για να υπάρξει μια νέα προοπτική μια νέα ελπίδα για την Ελλάδα, για τη νεολαία, για τη Νέα Δημοκρατία κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ολοι εσείς, ο ατέλειωτος κόσμος της Παράταξης, το ρυάκι που έγινε δυνατό ποτάμι σ’ όλη την Ελλάδα, είστε η φωτογραφία της ανατροπής. Ανατροπή του συστήματος των μηχανισμών. Αυτή είναι η ΝΔ του αύριο! Είναι το σύστημα της κοινωνίας. Είναι το σύστημα της βάσης. Είναι το αύριο!Το χθες ήταν οι μηχανισμοί. Θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει εντολή του κόσμου, εντολή της λαϊκής βάσης, να προχωρήσουμε μπροστά! Να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι έχουμε λάβει το μήνυμά του: μην μας αποκλείετε άλλο, μην μας κλείνετε άλλο τις πόρτες, μην μας αποκόπτετε άλλο από την κορυφή. Ακούστε μας! Αυτό είναι το μήνυμά σας και είναι ξεκάθαρο!», είπε τελειώνοντας και καταχειροκροτούμενος για μια τελευταία φορά από τους παριστεμένους.
Δεν θα γράψω ποιοι ήταν εκεί, μπορείτε να τους δείτε άλλωστε στο πλούσιο φωτορεπορτάζ, εδώ.
Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Λιβαδειά

Συνελόντι ειπείν η επίσκεψη Σαμαρά στη Λιβαδειά στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με πολιτικούς όρους,. Υπήρχε κόσμος (και μερικοί που πιθανώς δεν θα ήθελε ο Σαμαράς), υπήρχε ενθουσιασμός, υπήρχε συσπείρωση, υπήρχε περιεχόμενο τόσο στον λόγο Σαμαρά όσο και στις προσλαμβάνουσες και τις προσδοκίες των πολιτών. Υπήρχε επιβεβαίωση της ολικής επαναφοράς της ιδεολογίας στο κέντρο της πολιτικής και αυτό μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να λογιστεί, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για όλο το γερασμένο, το παρωχημένο πολιτικό μας σύστημα. Υπήρχε αέρας νίκης και δυναμική, υπήρχε αιτία αισιοδοξίας. Μένει να επιβεβαιωθούν όλα αυτά...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το φοβερό ρεπορτάζ ένα μεγάλο μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΜΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΜΕ ΕΔΕΙΧΝΕΣ ΕΤΣΙ! ΤΙ ΚΑΝΗ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΓΡΑΨΙΜΟ.ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥς ΓΙΓΑΝΤΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΑΝ ΗΣΑΝ ΝΤΟΡΑ ΘΑ ΖΗΛΕΥΕΣ? ΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Κι εκείνο που κάνει όλο αυτό πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Σαμαράς δεν είναι σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Εχει, δηλαδή, λόγω κοινωνικής και οικογενειακής αγωγής μια έμφυτη ευγένεια που σκλαβώνει, με το πλατύ χαμόγελο, την καλή κουβέντα, την ψυχική επαφή.


ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΑΚΙ ΚΑΦΡΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ.....

ΕΛΕΟΣ

βοιωτός είπε...

1.56
Θέλω να πω ότι ο Σαμαράς λόγω καταγωγής και αξιωμάτων που έχει καταλάβει θα μπορούσε να είναι λίγο σνομπ.
Αλλη φορά να διαβάζετε πιο προσεκτικά.

Εωσφόρος είπε...

Έλα ντε. Πήξαμε στους βλαχοκυριλέ αξιωματούχους που πιάνουν πέντε φράγκα ή μια καρέκλα (που τους την δίνουν κιόλας) κι αμέσως ανεβαίνουν και καλά κατηγορία.
Κομπλεξικός σνομπισμός που φωνάζει από μακριά αυτό που προσπαθεί να κρύψει.