Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Καταστροφή στον νέο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Από τον παλαιό και εκλεκτό αναγνώστη Επώνυμο λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο ρεπορτάζ για τον νέο ΧΥΤΑ. Οι κίνδυνοι που ο Επώνυμος επισημαίνει είναι εφιαλτικοί και τα ερωτήματα που θέτει αμείλικτα. Στην Δήμο Λεβαδέων θα ευασθητοποιεί κάποιος να απαντήσει και κυρίως να ενεργήσει ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δημοτών;



Αγαπητέ Βοιωτέ
Σήμερα περνώντας από τους Τσουκαλάδες παρατήρησα μεγάλες μαύρες κηλίδες στην επιφάνεια του νέου ΧΥΤΑ. Πήγα επί τόπου και παρατήρησα ότι η επένδυση με μεμβράνη του έργου έχει καταστραφεί εντελώς από αναρπαγή της από τον αέρα, πιθανώς λόγω κακής αγκύρωσής της στο έδαφος.
Η εξέλιξη αυτή θα καθυστερήσει την παράδοση του έργου (επρόκειτο να παραδοθεί τον Δεκέμβριο) και θα χρειαστεί νέα παράταση της εργολαβίας για την ολοκλήρωσή του.
Εν το μεταξύ ο παλαιός ΧΥΤΑ έχει υπερπληρωθεί (τα απορρίμματα αποτίθενται εκτός μεμβράνης προστασίας σχεδόν έναν χρόνο) και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από κατολίσθηση, πράγμα που θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Η ταχύτατη εξάντληση του χώρου του παλαιού ΧΥΤΑ οφείλεται στην αποδοχή των σκουπιδιών των περιφερειακών Δήμων, χωρίς να υπάρχει τέτοια υποχρέωση από τον Δήμο Λιβαδειάς.
Το ερώτημα είναι τι κάνει ο Δήμος;
Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι Σύμβουλοι που πληρώνουν, ελέγχουν την ποιότητα κατασκευής του έργου;
Θα εξακολουθήσουν να έρχονται και να αποτίθενται τα απορρίμματα των άλλων Δήμων στον παλαιό ΧΥΤΑ, με τον φόβο της επερχόμενης καταστροφής, ειδικά τώρα τον χειμώνα που το νερό της βροχής δρα σαν λιπαντικό και αυξάνει τον κίνδυνο κατολίσθησης;
Θα επιβάλουν στον εργολάβο την επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου (έπρεπε να έχει παραδοθεί πριν από 9 μήνες).

σε χαιρετώ
Επώνυμος

4 σχόλια:

Μέτοικος είπε...

Εννιά μήνες;;!! Μα πόσους ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα; Τι ρήτρες υπάρχουν άραγε στη σύμβασης για την καθυστέρηση και έχουν γίνει απαιτητές; Κι αν όχι γιατί; Δεν πρέπει κάποιοι από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία να δώσουν εξηγήσεις;

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ 10 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ ( ΔΕΣ ΔΕΤΕΛ) ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΦΥΤΕΥΤΟΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον οι μηχανικοί δεν είναι υπέυθυνοι σε εργολαβίες.
Δεύτερον εδώ σκίστηκαν οι δρόμοι και τα δημοτικά κτίρια το πλαστικό θα έμενε;
Τσιφής για άλλα 200 χρόνια.
Εξασφαλίσαμε το γέλιο για τους απογόνους μας.

Μέτοικος είπε...

Σοβαρά, ε; Δεν είναι οι μηχανικοί υπεύθυνοι σε εργολαβίες; Και τότε ποιοι είναι; Οι καταστηματάρχες; Οι περιπτεράδες; Ποιοι είναι υπεύθυνοι να επιβλέπουν τον εκάστοτε εργολάβο αν κάνει τη δουλειά που του ανατέθηκε σωστά; Ποιοι εγκρίνουν υλικά; Ποιοι υπογράφουν για την παραλαβή των έργων; Είναι και παραείναι υπεύθυνοι οι μηχανικοί. Το αν είναι και επιστημονικά επαρκείς (να μην πω και τίποτε άλλο) είναι άλλο ζήτημα.