Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Για την Atalanti Hills

Για την Atalanti Hills

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

file boivte kairo exeis na asxolhtheis me to aloyminio eixe erthei kai o baggoos to sabbato.....!soy epenthizw oyi stis 22/11 sybkyrvnoyme ena xrono apo to thanatiforo atyxhma sto limani kai anti h erarxia toy tmhmatos kai h dieythhnsh na dwsoyn shmasia sta themata asfaleias toy limanioy meiwnoyn kosmo dinoyn doyleies se ergolaboys poy exoyn prwsopiko anekpaideyto xwriw diplwmata xwris asfaleia lypamai poy to lew to epomeno thhma mporei na einai konta kai oi ypeythjnoi adiaforoyn kai kanoyn protaseis poy exoyn skopo mono to proswpiko symferon kai oxi ths etaireias kyrie mytilinaie prosexe giati exeis kati froyta ekei poy tha se kremasoyn traba kai kanena ayti.....

βοιωτός είπε...

Δεν ξέρω από πού ειμαστε φίλοι αλλά το ζήτημα της ασφάλειας στις βιομηχανίες της Βοιωτίας είναι ένα ρεπορτάζ που ψάχνω αυτό τον καιρό. Ασφαλώς για δημοσιευτεί πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί και αφετέρου να προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία.
Οπως αντιλαμβάνεσαι εδώ κολλάει ακριβώς το κλισέ: Θα επανέλθω.

Μέτοικος είπε...

Να μας πει ο κ. Ζεκεντές, που ως M.Sc. Οικονομολόγος και - προφανώς - εντρυφήσας στον επενδυτικό σχεδιασμό του Atalanti Hills (!!!) θα γνωρίζει κάτι παραπάνω, τα εξής:
1. Πόσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και πόσες εποχιακής θα δημιουργήσει η επένδυση - και πόσες θα καταργήσει.
2. Ποιο (θα) είναι το ισοζύγιο υδάτων σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης (υδάτινα αποθέματα + επεξεργασμένα λύματα - νερό χρήσης - πότισμα γκαζόν), σε αριθμούς παρακαλώ, ειδικά για τα υδάτινα αποθέματα.
3. Ποιο είναι το "κόστος ευκαιρίας" και αντίστοιχα το "όφελος ευκαιρίας" (ξέρει τους όρους, οικονομολόγος είναι) από την ανάπτυξη εναλλακτικών επενδυτικών σχεδίων, πχ. οινοπαραγωγή.
Αυτά είναι τα ουσιώδη. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικάντικη κουβεντούλα καφενείου που ακόμη κι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αν είναι σοβαρός, θα ντρεπόταν να προσυπογράψει.

Μέτοικος είπε...

Και κάτι ακόμη. Απ' ότι καταλαβαίνω η επένδυση πήγε πίσω επειδή (1) ένα τμήμα του οικοπέδου είναι δασική έκταση και (2) διαχειριστική μελέτη υδάτων ή δεν υπάρχει ή είναι του κ@λου. Τι ακριβώς ζητάει ο κ. Ζεκεντές; Μήπως και να ξεκάνουμε τον τόπο προκειμένου να (εξ)υπηρετήσουμε τους επενδυτές;

Υ.Γ. Γιατί ντε και καλά μια τουριστική επένδυση πρέπει να συνδυάζεται με γήπεδο γκολφ;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε, με χαρά παρατηρώ ότι επανέκμαψες δριμύς για να μη πω δριμύτερος...
Για το Αtalanti Hills δεν έχω άποψη, δεν το γνωρίζω μέχρι στιγμής το θέμα.
Ανήρτησηα το άρθρο του κ. Ζεκεντέ ως μια πρώτη προσέγγιση αλλά βρίσκω και τις δικές σου απορίες εύλογες. Ας περιμένουμε την απάντηση του κ. Ζεκεντέ διότι το θέμα έχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Μέτοικος είπε...

Βοιωτέ,

Επανέκαμψα σε ζήτημα που, νομίζω αφορά την ουσία της πολιτική και όχι την πολιτικολογία ;-)

Επί του προκειμένου: Δυστυχώς δεν γίνεται καθόλου λόγος για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, και η ουσία είναι ακριβώς εκεί. Θέλουμε ανάπτυξη πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος; Θέλουμε γρήγορες αποδόσεις ή αειφορεία; κλπ. κλπ. Προσωπικά οι τουριστικές επενδύσεις αυτού του τύπου δεν με ενθουσιάζουν. Πρόκειται για μια "βαριά βιομηχανία" πάρα πολύ ευαίσθητη στις οικονομικές διακυμάνσεις και στην εκάστοτε "μόδα". Τι προοπτική έχει ας πούμε μια τέτοια επένδυση σε ορίζοντα, όχι πενταετίας, αλλά εικοσαετίας, τότε που η τοπική οικονομία θα έχει πρασανατολιστεί πλήρως στο συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν; Μη την πάθουμε αλά Ισπανία που τη φρενίτιδα του '80 και του '90 διαδέχτηκε η σημερινή απαξίωση.

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε,

Έχω κι εγώ μια απορία σχετικά με τις τοποθετήσεις σου: Γιατί αντιδράς τόσο πολύ σε μια επένδυση που πρόκειται να ενισχύσει μια περιοχή που ερημώνεται και καταστρέφεται οικολογικά και οικονομικά;

Από ό,τι καταλαβαίνω το έργο δεν πρόκειται να καταργήσει καμία θέση εργασίας. Θα δημιουργήσει πολλές. Οι αγρότες της περιοχής θα μπορούν να παραμείνουν αγρότες. Αλλά νομίζω ότι σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν αφού καλλιεργούν βαμβάκι που θα πάψει να επιδοτείται σε πολύ λίγο καιρό από ότι λένε όλοι οι ειδικοί (κοίτα κι εδώ: http://greenmarkets.gr/node/252?quicktabs_2=2&quicktabs_1=0)

Ξυπνάτε, οι θέσεις για αγρότες στην Ελλάδα μειώνονται!!!

Δεν έχω ακούσει να υπάρχουν άλλα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή όπως αναφέρεις π.χ. για παραγωγή κρασιού κλπ. Ενώ μέσα στο μεγάλο και «κακό» ξενοδοχείο θα υπάρχει η δυνατότητα για εναλλακτικές ασχολίες. Αν εσύ ξέρεις βέβαια κάτι με χαρά να ενημερωθώ.

Προφανώς γι’αυτό υποστηρίζουν το Atalanti Hills και οι κάτοικοι όπως θα δεις στο http://atalantihills.blogspot.com.

Όσο για το περιβάλλον, ας μη γελιόμαστε. Το βαμβάκι για χρόνια καταστρέφει την πλούσια Ελληνική γη και δυστυχώς καταναλώνονται πολύ νερό και φυτοφάρμακα .

Δε λέω να γίνει το έργο αν είναι παράνομο ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες. Αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε αυτό, ή μήπως είναι; Ας αφήσουμε ήσυχους τους υπεύθυνους να αποφασίσουν αντικειμενικά. Εκτός βέβαια κι αν γράφεις εκ μέρους του Υπουργείου περιβάλλοντος και γι’ αυτό και η ανωνυμία σου. Άλλωστε φαίνεται να ξέρεις πολλά για το θέμα.

Να προτιμάς πάντως να μη γίνει μια μεγάλη μοντέρνα επένδυση σε μια περιοχή που ερημώνεται καθημερινά αλλά οι κάτοικοι να παραμείνουν αγρότες βαμβακιού είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό!!!!

Οπότε εξακολουθώ να απορώ: εσύ γιατί είσαι τόσο εναντίον; Μήπως και να ξεκάνουμε τον τόπο επειδή αποφασίζουμε να υποστηρίζουμε συμφέροντα που δε θέλουν το καλό του;

Ο εργόσχολος

Μέτοικος είπε...

Δηλαδή, η μόνη καλλιέργεια που υπάρχει στον κόσμο είναι το βαμβάκι; Άλλες προσοδοφόρες καλλιέργειες δεν υπάρχουν; Υπάρχουν και παραϋπάρχουν δεν είναι οι τουριστικές επενδύσεις αυτού του τύπου η μόνη διέξοδος στην απαξίωση του σημερινού αγροτικού προϊόντος. Υποθέτω ότι λίγοι σημερινοί αγρότες θα προτιμούσαν να δουλέψουν για 800 € (και εποχιακά) σ' ένα ξενοδοχείο αντί να στραφούν σε άλλου είδους καλλιέργεις πχ.

Άλλα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή λέτε ότι δεν υπάρχουν. Δηλαδή μας λέτε ότι όταν δεν υπάρχουν άλλοι μεγαλοεπενδυτές θα πρέπει να δεχόμαστε (μοιρολατρικά άραγε;) οποιαδήποτε επένδυση σχεδιάζεται; Μήπως αντί για μια φαραωνικού μεγέθους επένδυση είναι προτιμότερες περισσότερες επενδύσεις μικρότερης κλίμακας, με διαφοροποιημένο προϊόν ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες της οικονομικής μονοκαλλιέργειας;

Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο (άμεσα, γιατί έμμεσα έχω αφού η επένδυση θα επιδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό) να είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της συγκεκριμένης επένδυσης. Απορώ όμως για ποιο λόγο λέγεται ότι αυτή η "ώριμη" επένδυση κινδυνεύει να χαθεί. Από πού προέρχεται αυτός ο κίνδυνος; Μήπως πάει να γίνει σε δασική έκταση; Μήπως δεν έχει υπολογιστεί το ισιζύγιο υδάτων; Τι τελικά συμβαίνει;

Τέλος, σας καλώ να δείτε το παράδειγμα της Ισπανίας. Εκεί υπήρχε μέχρι πρόσφατα η φρενίτιδα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με τα γήπεδα γκολφ και τα σχετικά, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί κάθε άλλη ενελλακτική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα η ανεργία στις τουριστικές περιοχές χτυπάει κόκκινο. Τι θα γίνει αν σε είκοσι χρόνια πχ. πάψει να περνάει η μπογιά του Atalanti Hills;

βοιωτός είπε...

Εριξα μια πρώτη ματιά στο θέμα και τείνω να συμφωνήσω μαζί σου Μέτοικε.

Η υπόθεση ότι όλοι μπορούν να ζήσουν από τον τουρισμό είναι εξ ορισμού παράλογη.

Συν τα θέματα νομιμότητας που τίθενται.
Εχω υπ' όψιν μου να κάνω ένα ρεπορτάζ εντός του Δεκεμβρίου για τους Λόφους της Αταλάντης όπου και θα δούμε τι καριβώς συμβαίνει.

Ροζαλία είπε...

ωραίος τίτλος για ποίμα, ή αστυνομικό ΄μυθιστόρημα βοιωτέ, το στους λόφους της αταλάντης.
προς το παρον μπορώ να καταθέτω τις ανησυχίες μιας ¨ατάλαντης"