Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Αλλο ο αποτυχών και άλλο ο αποδοκιμασθείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Θα προσπαθήσω να μορφοποιήσω μια σκέψη, να διατυπώσω μια πεποίθηση που σε διάφορα δημαρχεία του νομού Βοιωτίας πλανάται, πολλοί την έχουν στην άκρη της γλώσσας τους αλλά δεν μπορούν να την εκφράσουν επειδή δεν έχουν συνηθίσει να εμβαθύνουν στα πολιτικά πράγματα.

Κοιτάξτε: είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο αποτυχών υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και άλλο ο αποδοκιμασθείς από τον λαό υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Αν λάβουμε το παράδειγμα της Λιβαδειάς αποτυχόντες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να θεωρηθούν όλοι εκείνοι που κατέλαβαν μέχρι τη 13η θέση στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με τον οποίο συνεργάστηκαν. Δηλαδή εκείνοι οι οποίοι στην περίπτωση που το μήνυμα της παράταξής τους γινόταν αποδεκτό από το λαό θα εκλέγονταν με βάση των εκλογικό νόμο.
Αποδοκιμασθέντες πρέπει να λογίζονται εκείνοι που ακόμη κι αν η νίκη χαμογελούσε στη δική τους παράταξη δεν θα εκλέγονταν. Διότι τι άλλο από αποδοκιμασθείς μπορεί να θεωρηθεί ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος όταν δεν κατορθώνει να εκλεγεί παρά τη νίκη της παράταξής του.
Φυσικά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι επικεφαλής των συνδυασμών,κολακεύουν όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού τους γιατί έχουν ανάγκη ακόμη και τον ένα σταυρό, όμως ένας ορθολογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος κάνει εύκολα τη στοιχειώδη διάκριση μεταξύ αποτυχόντος και αποδοκιμασθέντος υποψηφίου.
Από την άποψη αυτή στην νικήτρια παράταξη, στο παράδειγμά μας αυτή του Τσιφή, δεν υπάρχουν αποτυχόντες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Οσοι απέτυχαν να εκλεγούν σωστό είναι να αποκαλούνται αποδοκιμασθέντες (και είναι, ας μην αυταπατώμεθα) από τους πολίτες/δημότες της Λιβαδειάς υποψήφιοι.
Διότι, επαναλάμβανουμε, όταν η παράταξή σου κερδίζει τις εκλογές σημαίνει ότι χιλιάδες σταυροί κατευθύνθηκαν προς την δική σου κάλπη αλλά δυστυχώς οι πολίτες σε αποδοκίμασαν, δεν σε ήθελαν εκπροσωπό τους, παρότι αυτοί οι ίδιοι δημότες έδωσαν την πλειοψηφία στην δική σου παράταξη.
Ωστε πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ αποτυχόντος υποψήφιου δημοτικού συμβούλου και αποδοκιμασθέντος υποψηφίου.

Θα πείτε ότι με αυτά που γράφω παρέχω τη θεωρητική βάση για να απομακρυνθούν από διάφορα δημαρχεία του νομού πολλοί παρασιτούντες τέως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ασκούν άτυπη εξουσία υπό την ανοχή των δημάρχων και στο όνομα του συνδυασμού και της παράταξης. Ναι,πράγματι, αυτό κάνω.

Διότι εκτός από τις έριδες που δημιουργούνται μεταξύ των εκλεγμένων και των αποδοκιμασθέντων υποψηφίων, έριδες που καθυστερούν τις απολύτως αναγκαίες αποφάσεις...
Είναι και, από όλες τις απόψεις, αντιδημοκρατικό να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων άτομα που ο λαός και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αποδοκίμασε έντονα διά της ψήφου του.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Βοιωτέ" η λογική(???) σου σπάει καρύδια.

Ηδη τα καρύδια αυτοκτονώντας έπεσαν απο τις καρυδιές για να μην προλάβουν να μεγαλώσουν και υποστούν την ταπείνωση της αποδοκιμασίας.

Να φτιάξεις μια χωριστή στήλη με τις σκέψεις σου

" ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΙΩΤΟΥ"

Θα έχουν την ίδια επιτυχία με τις σκέψεις του ΜΑΟ.

Ξέρεις εσύ........

βοιωτός είπε...

Δεν κατανοώ πού διαφωνείς. Και γιατί διαφωνείς.

Οσο για τα προσωπικά υπονοούμενα περί σκέψης του Μάο κ.λπ. θα σε παρακαλούσα να λείπουν. Αν έχεις να πεις κάτι για εμένα πέσ'το καθαρά και στα ίσα. Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι είναι ανοησίες...

Ανώνυμος είπε...

Το αποδοκιμαστικό σύστημα σταμάτησε την δεκαετία του 20 (άσπρο-μαύρο κουτί με βόλι), από τότε όλες οι ψήφοι είναι επιδοκμαστικές.

Πέραν αυτού κάνεις ότι δεν ξέρεις ποιοί βγαίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ενα μεγάλο σόϊ μπορεί να βγάλει πχ και "νοητικά καθυστερημένο" σύμβουλο.
Ας μην επεκταθώ στους συμπαθείς αθίγγανους που κάθε εκλογές (ελέω Παλαιολόγου) γυρνούν στα εκλογικά κέντρα όπως οι μέλισσες το μέλι.

Και τι να είπω γιά τους έρμους υποψηφίους των μικρών συνδυασμών που "από χέρι" θα αποδοκιμασθούν, δεν είναι ήρωες?

Ετσι λοιπόν μήν υποτιμάς κανέναν από όσους έχουν το θάρρος ή την "αποκοτιά" να εκτεθούν. Κάθε ψήφος μετρά υπέρ τους.

Αλήθεια εσύ είσαι αποτυχών η αποδοκιμασμένος.

ΥΓ. Πρόσεχε..... γιατί ο "Μεγάλος" θα διαγράψει και σένα από την παράταξη, δύο φορές κατά τα λεγομενά σου εχει αποδοκιμασθεί γιά Δήμαρχος (εκεί συμφωνα με τα λεγομενά σου όποιος χάνει αποδοκιμάζεται) και επιμένει να αποδοκιμαστεί και γιά τρίτη φορά.
Εσύ έκανες και την δημοσκόπηση.

βοιωτός είπε...

Η αποδοκιμασία (και) συνάγεται δια της παράλειψης.
Γράφω ότι όσοι απο τους πρώτους 13 σε κάθε συνδυασμό δεν εξελέγησαν θεωρούνται αποτυχόντες.

Οι υπόλοιποι είναι αποδοκιμασθέντες καθώς ακόμη κι αν εκλεγόταν η παράταξή τους δεν θα αναδεικνύονταν δημοτικοί σύμβουλοι.

Η βασική εφαρμογή είναι στη νικητήρια παράταξη.
Αν δούμε την παράταξη Τσιφή στη Λιβαδειά:είχε ρεύμα, κέρδισε, στην ουσία έπεισε τους πολίτες.

Οι υποψήφιοι με τον Τσιφή που δεν εξελέγησαν αποδοκιμάστηκαν από τον λαό. Διότι πότε περιμένουν αν εκλεγούν;Οταν χάσει Ο Τσιφής; αστείο πράγμα.

Επίσης σημειώνω ότι έιναι αντιδημοκρατικό μη εκλεγμένοι/αποδοκιμασθέντες αν συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, δήθεν υπέρ της παράταξης και στην ουσία υπέρ της τσέπης τους. Εάν ήθελε ο λαός θα τους είχε δώσει τη δύναμη ενώ τώρα η ισχύς τους είναι δοτή από τον κάθε ανασφαλή δήμαρχο και θυμίζει άλλες εποχές, με συμβουλευτικές κ.λπ.

Νομίζω ότι είναι διαυγείς οι θέσεις μου και ότι δεν είναι τίποτα εξυπνάδες. Στοιχειώδη και αυτονόητα πράγματα είναι όμως δυστυχώς πρέπει να τα υπενθυμίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν βρίσκω λογική τη διάκρισή σου Βοιωτέ σε αποτυχόντες και αποδοκιμασθέντες. Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέτεχουν σε κάποιο συνδυασμό - παράτσξη, δεν κατέρχονται ανεξάρτητοι. Η αποδοκιμασία της παράταξης στην οποίον μετέχουν (ακολουθώντας το συλλογισμό σου, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχούσες παρατάξεις αλλά μόνο για αποδοκιμασθείσες) είναι και μια έμμεση αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του υποψηφίου που επέλεξε να μετέχει σ' αυτήν. Όπως και να έχει το πράγμα μπορούμε να πούμε για ένα Δήμαρχο που δεν επανεξελέγη ότι "αποδοκιμάστηκε" αλλά να το λέμε για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού της πλειοψηφίας που για 1.002 λόγους δεν συγκέντρωσε τους απαραίτητους σταυρούς θεωρώ ότι είναι αναίτια βαρύ. Είναι τόσο πολλοί και ετερόκλητοι οι παράγοντες που στέλνουν κάποιον στο δημοτικό συμβούλιο και κάποιον όχι που καλόν είναι να περιοριζόμαστε στο ουδέτερο εκλεγέντες και μη εκλεγέντες αν ντε και καλά θέλουμε να βγάλουμε απ' έξω τον παράγοντα της τύχης που υποννοεί το "αποτυχόντες". Άλλωστε δεν είναι απίθανο κάποιος από τους κατ' εσέ "αποδοκιμασθέντες" να έχει συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους από έναν επιτυχόντα της αντιπολίτευσης!

Το να παρασιτούν στα Δημαρχεία και να ασκούν άτυπη εξουσία διάφοροι μη εκλεγέντες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την ανοχή των Δημάρχων είναι από μόνο του μια καταδικαστέα κοτζαμπάσικη πρακτική. Θα γίνει περισσότερο καταδικαστέα και περισσότερο κοτζαμπάσικη αν το αποτυχόν παράσιτο το χαρακτηρίσεις αποδοκιμασθέν παράσιτο;

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
θεωρώ ότι η αποδοκιμασία συνάγετια διά της μη-προτίμησης.
Ας αφήσουμε τους ηττημένους και ας υποθέσουμε ότι το νέο κόμμα "Ενωμένοι Πολίτες Κατά Δημοσίων Ταμείων" κατέρχεται με 6 υποψηφίους στη Βοιωτία, σαρώνει όπως ήταν αναμενόμενο με 59% και καταλαμβάνει 4 έδρες. Τέσσερεις υποψήφιοι εκλέγονται, ο πέμπτος υπολείπεται του τετάρτου επιτυχόντος 400 σταυρών και ο έκτος 3.000 σταυρών. Ο πέμπτος και σίγουρα ο έκτος αποδοκιμάστηκε ΙΜΗΟ.
Οι μηχανισμοί, οι συμπτώσεις, οι 1022 λόγοι παίζουν ρόλο οπωσδήποτε αλλά πάντα θα πάιζουν. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ούτε φυσικά να εγγυηθεί προλεκογικό αγώνα χωρίς σόγια, χωρίς τύχη, χωρίς εξυπηρετήσεις.
Οσο για την παραεξουσία ο λόγος είναι απλός:ο αποδοκιμασθείς υποψήφιος χρησιμοποιεί τον κομματικό πατριωτισμό ως προκάλυμμα. Είναι καιρός οι αιρετοί να συνειδητοποιήσουν ότι πολλοί αποδοκιμασθέντες υποψήφιοι μάλλον βλάβη προκαλούν παρά ωφέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση, Βοιωτέ, είναι άλλο πράγμα η μη προτίμηση και άλλο η αποδοκιμασία. Αν πχ. πάω σε ένα εστιατόριο και παραγγείλω ψάρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποδοκιμάζω το φιλέτο του. Αποδοκιμασία θα ήταν αν προτιμούσα το ψάρι επειδή γνώριζα πόσο χάλια φτιάχνει το φιλέτο!

βοιωτός είπε...

:-))) Καλό με το εστιατόριο. Λοιπόν, μέτοικε, άκου: αν ανοίξεις ένα εστιατόριο στη Λιβαδειά και οι λίγοι πελάτες που έρχονται παραγγέλνουν ψάρι αντί για σουβλάκι ή ψητό τότε εγώ λέω ότι αποδοκιμάζουν τη μαγειρική σου...

Ετσι και με τις εκλογές:έχει ρεύμα όπως λέμε ο Χ υποψήφιος δήμαρχος αλλά εγώ που κατέρχομαι μαζί του από τις μερικές χιλιάδες που τον ψηφίζουν καταφέρνω να πείσω μόλις 150. Δεν έχω αποδοκιμαστεί εξ αντιδιαστολής;