Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Και φοιτητές και φαντάροι!!!

Στράτευση κατά τη διάρκεια των σπουδών

και μαχαίρι στις αναβολές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια των σπουδών στο πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ εξετάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα θα παρέχονται στους αποφοίτους του λυκείου 2 ή 3 ευκαιρίες για εισαγωγή στις ανώτατες σχολές πριν φορέσουν το χακί.
Στη λύση του δραστικού περιορισμού του χρόνου των αναβολών στράτευσης λόγω σπουδών προσανατολίζεται το υπουργείο, καθώς το σενάριο για υποχρεωτική στράτευση όλων στα 18 ή 19- δηλαδή αμέσως μετά το λύκειο - συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα, οργανώσεις νεολαιών, κοινωνικούς φορείς, ακόμα και επιφυλάξεις από μερίδα στρατιωτικών.

Ωστόσο, και το νέο σχέδιο της παράλληλης φοίτησης και στράτευσης προς το οποίο προσανατολίζεται το Πεντάγωνο δεν είναι, όπως σχολίαζαν κύκλοι της αντιπολίτευσης, παρά μια άλλη εκδοχή του ίδιου πράγματος. Και αυτό καθώς το χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος θα αναγκάζεται να διακόπτει, κατά κάποιον τρόπο, τις σπουδές για 12 μήνες και να συνεχίζει μετά, εις βάρος της μόρφωσής του.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή τους άξονες του προβλήματος της λειψανδρίας και των απωλειών λόγω αναβολών καθώς και της λύσης που θα θέσει, όπως είπε, σε διαβούλευση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, όσοι νέοι θέλουν να καταταγούν στο Στράτευμα αμέσως μετά το λύκειο θα το κάνουν βάσει των υπαρχόντων νόμων που προβλέπουν υποχρεωτική στράτευση στα 19. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 46% όσων ήδη υπηρετούν στο Ναυτικό, 42% όσων υπηρετούν στην Αεροπορία και 37% όσων υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς.

Όσοι νέοι θέλουν να σπουδάσουν και δεν εισαχθούν στο πανεπιστήμιο με την πρώτη προσπάθεια, θα τους δοθεί και άλλη ευκαιρία. Όσοι όμως μπουν στο πανεπιστήμιο θα αρχίζουν τις σπουδές τους και- σύμφωνα με τις αρχικές εισηγήσεις- μετά το 1ο ή το 2ο έτος θα αναστέλλουν τη φοιτητική ιδιότητα και θα φορούν το χακί για όσους μήνες θα είναι τότε η θητεία.

Ίσως, για ορισμένες κατηγορίες σπουδών υπάρξει διαφοροποιημένη ρύθμιση. «Μελετάμε», δήλωσε ο υπουργός κ. Μεϊμαράκης, «πότε είναι καλύτερο να υπάρχει η διακοπή της δυναμικής του νέου: Από το σχολείο (λύκειο) στο πανεπιστήμιο; Μέσα στο πανεπιστήμιο; Από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», αν και πρόσθεσε ότι γενικώς ο χρόνος της στράτευσης δεν αποτελεί ζήτημα αιχμής για το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: