Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Εναντίον της τροποποίησης της άδειας Μυτιληναίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς λάβαμε δελτίο που καταφέρεται εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια με την οποία μετατράπηκε σε "συμπαραγωγής" η άδεια της ηλεκτροπαραγωγής μονάδας των 334 MW που έχει κατασκευαστεί στα Ασπρα Σπίτια από τον Ομιλο Μυτιληναίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στους αιρετούς/αυτοδιοικητικούς της νοτιοδυτικής Βοιωτίας καθώς τους χαρακτηρίζει "ομήρους' επιχειρηματικών συμφερόντων. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής.


Γινόμαστε όμηροι των επιχειρηματικών συμφερόντων:
Σκανδαλώδης αλλαγή στο καθεστώς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του Μυτιληναίου στην Αντίκυρα

Τροποποιήθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης η άδεια μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, 334 MW, στην περιοχή της Αντίκυρας- Άσπρων Σπιτιών, ώστε να μπορεί να πουλά το ρεύμα που θα παράγει αντί να το δίνει στο Αλουμίνιο. Η εξέλιξη αυτή είναι απαράδεκτη τόσο για το δημόσιο συμφέρον όσο και για το περιβάλλον: Η μονάδα αυτή είχε επιδοτηθεί – από όλους εμάς- με 36 εκατ. ευρώ, ώστε να τροφοδοτεί την Αλουμίνιο της Ελλάδος που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007.

Ωστόσο η μονάδα δεν έμπαινε σε λειτουργία, ώστε ο όμιλος Μυτιληναίου να εκβιάζει για την αλλαγή καθεστώτος και ενώ για το θέμα είχαν αντιδράσει τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.
Η αλλαγή που υπέγραψε η Κυβέρνηση σημαίνει σε απλά ελληνικά:
Ότι θα μας πουλούν το ρεύμα με 75 €/MWh, ενώ θα συνεχίσουν να αγοράζουν από τη ΔΕΗ με το βιομηχανικό τιμολόγιο Α-150 προς 55 €/MWh (μέχρι σήμερα αγόραζαν με 38 €/MWh). Η ζημία του δημοσίου ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ θα είναι τεράστια και μάλιστα από μια μονάδα που επιδοτήσαμε για να κατασκευαστεί!
Ότι υπερπολλαπλασιάζονται οι εκπομπές των αέριων ρύπων και επιβαρύνεται δραματικά το θαλάσσιο περιβάλλον. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ (600.000 τόνοι /ημέρα) θα επιστρέφουν θερμότερες κατά 8-10 βαθμούς και με τη προσθήκη χημικών στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας.
Ότι υπονομεύονται οι δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής κυρίως ο τουρισμός και η αλιεία, χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική οικονομία.
Και όχι μόνο : ο όμιλος Μυτιληναίου με την ισπανική ENDESA επιχειρούν την κατασκευή και δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου 412 MW (υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ, από την οικολογική κίνηση Αντίκυρας) και τρίτης μονάδας λιθάνθρακα 600 MW –έχουν ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Έτσι με την αλλαγή της άδειας για την πρώτη μονάδα φυσικού αερίου, ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ, και δρομολογείται η μετατροπή της περιοχής σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο με ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες για ολόκληρο τον Κορινθιακο! Το σκάνδαλο είναι πολλαπλό ιδιαίτερα γιατί τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στα οποία επιχειρούνται όλες αυτές οι δραστηριότητες, έχουν απαλλοτριωθεί από το δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για το Αλουμίνιο.

Δυστυχώς για την τοπική κοινωνία, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της σιωπούν εκκωφαντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ομηρία των τοπικών παραγόντων από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς, στηρίζει αμέριστα την δράση των ενεργών πολιτών που αγωνίζονται μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των αφόρητων πιέσεων και καλεί τους βουλευτές του νομού, τους αιρετούς της Νομαρχιακής και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, το Εργατικό κέντρο Λιβαδειάς, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και όλους τους φορείς της περιοχής να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και την απειλούμενη υποβάθμιση της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: