Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ανάσταση για Μυτιληναίο-Endesa Hellas Υπέγραψε ο Φώλιας τη Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη υπέγραψε τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας την υπουργική απόφαση με την οποία κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και αποδέχεται το αίτημα της Μυτιληναίος για μετατροπή της άδειας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από υποχρεωτικής αυτοπαραγωγής σε συμπαραγωγής.

Η απόφαση του κ. Φώλια δημιουργεί νέα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο της χώρας. Οι κυριότερες συνέπειες συνοψίζονται ως εξής.

1. Εν όψει μιας δύσκολης από ενεργειακής άποψης θερινής περιόδου τη σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας αποκτά πρόσθετη ισχύ 334 MW από τη λειτουργία της μονάδας.

2. Η ΔΕΗ θα αγοράζει από τη Μυτιληναίος/Endesa Hellas στα 75 ευρώ/MWh περίπου και θα πωλεί προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ -με βάση το βιομηχανικό τιμολόγιο Α-150- στα 55 ευρώ/MWh.

3. Οπως έχουμε ξαναγράψει στις αρχές Ιουλίου θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και Ομίλου Μυτιληναίου για την τιμή πώλησης του βιομηχανικού ρεύματος, τιμή η οποία προβλέπεται να απελευθερωθεί σταδιακά.

4. Στα Ασπρα Σπίτια έχουν αρχίσει ήδη οι δοκιμές λειτουργίας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τη θερινή περίοδο αιχμής.

Τούτων δοθέντων δεν είναι παράλογο να σχολιαστούν και τα εξής.
Είναι εκ των ων ουκ άνευ η απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τους υπευθύνους της μονάδας. Ταυτόχρονα με τις δοκιμές πρέπει να γίνονται και μετρήσεις στον αέρα και στη θάλασσα για τις επιπτώσεις της λειτουργίας της μονάδας στο οικοσύστημα ώστε να εντοπιστούν οι παρενέργειες και όπου δει να διορθωθούν.

Τέλος αλλά όχι τελευταίο: κάποιοι είχαν συνδέσει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ με τη τροποποίηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι γεγονός ότι το εργοστάσιο χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Ομως τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η άδεια τροποποιήθηκε και αναμένουμε τις απαραίτητες επενδύσεις.
Για την υπόθεση αυτή ερώτηση έχουν καταθέσει 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εδώ.
Δείτε κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: