Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Το νερό, οι αγρότες και ο λαϊκισμός

Ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο κλαυθμός και ο οδυρμός για το νερό "που δεν φτάνει" κάθε αρδευτική περίοδο στη Βοιωτία. Βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και συνδικαλιστές επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τις ίδιες ατάκες ωσάν τροπάριο των Χαιρετισμών. Και είναι γεγονός ότι η προβληματική κατασκευή του αντλιοστασίου στη Χαιρώνεια επιτείνει τα προβλήματα στον κάμπο της Λιβαδειάς, καθώς το πολύτιμο νερό κάθε χρόνο λιγοστεύει. Ομως έχουν δίκιο οι διαμαρτυρόμενοι; Ας δούμε...

Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι "η αξιοποίηση του νερού για τις ανάγκες των αγροτών είναι θέμα πρώτη προτεραιότητας". Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται και υπενθύμισε ότι έχει ανατεθεί μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το πώς θα γίνει εξοικονόμηση του νερού που προορίζεται για αρδευτική χρήση.

Φυσικά ο κ. Κοντός γνωρίζει την αλήθεια. Και οι Βοιωτοί πολιτικοί και αιρετοί γνωρίζουν την αλήθεια. Ομως φοβούνται το πολιτικό κόστος και εξακολουθούν να "χαϊδεύουν" τους αγρότες. Θα την πούμε εμείς για ακόμη μια φορά. Δείτε λοιπόν.

1. Το 86% των υδατικών πόρων της χώρας ξοδεύεται/σπαταλάται για αρδευτικούς σκοπούς.Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά έως απίστευτα: για την άρδευση του Θεσσαλικού Κάμπου σπαταλάται 5(!!!) φορές περισσότερο νερό ετησίως από όσο χρειάζονται τα 4 εκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας για όλες τους τις ανάγκες (ναι, και για τις πισίνες των τηλεστάρ).

2. Στην Ευρώπη σχεδόν όλοι οι αγρότες ποτίζουν με στάγδην άρδευση. Στην Ελλάδα, στην Κωπαϊδα, ποτίζουν με "κανόνια". Παρότι στην Ελλάδα υπάρχει έντονο πρόβλημα ερημοποίησης και λειψυδρίας.

3. Από την άποψη της τεράστιας σπατάλης νερού για την άρδευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουμε φτάσει στο τραγικό επίπεδο -συνολικά σαν χώρα- να μην έχει καμία σημασία η επιμέρους οικονομία των καταναλωτών στο νερό και οι διαφημίσεις της ΕΥΔΑΠ που προβάλλονται τώρα τελευταία στην τηλεόραση να είναι άνευ αντικειμένου. Διότι εφόσον οι αγρότες καταναλώνουν το 86%, τι θα αποφέρει η οικονομία του οικιακού καταναλωτή; Κάποιο 0,5%; Αστεία ποσότητα, που δεν αλλάζει ούτε καν οριακά τα δραματικά ελλείμματα της χώρας.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά -όπως η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα και η ρύπανσή του με τα φυτοφάρμακα- που οι πολιτικοί δεν λένε. Συνεχίζουν στο τέμπο ενός αδιέξοδου λαϊκισμού που επισωρεύει διαρκώς προβλήματα στη νέα γενιά και θεωρούν ότι πετώντας ανοησίες του τύπου "οι Αθηναίοι μας παίρνουν το νερό μας" θα κερδίσουν ψήφους. Εδώ είμαστε για να τους εμποδίσουμε. Και για να πιέσουμε προς μια καθαρή εξήγηση/λύση -ΤΩΡΑ- με τους αγρότες της περιοχής και της Ελλάδας. Είπαμε ήδη το νερό νεράκι στην τέως επαρχία Θηβών. Δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί το ίδιο και στην επαρχία Λιβαδειάς.

Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: