Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Οι Μικροθήβες της Λάρισας και ο Λουκάς Καράντζαλης

Φίλος αναγνώστης μας πληροφορεί ότι ο κ. Λουκάς Αν. Καράντζαλης που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο διευθυντής της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχίας Βοιωτίας και νομαρχιακός σύμβουλος του κ. Περγαντά ξιφουλκεί με άρθρο του σε μηνιαία τοπική εφημερίδα εναντίον του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
Στην κατακλείδα του άρθρου του ο κ. Καράντζαλης αναρωτιέται:
"Οι Μικροθήβες στη Λάρισα, που καταγράφει το Εθνικό Χωροταξικό, είναι μεγαλύτερης πολιτιστικής αξίας από τη Θήβα;".
Το επιχείρημα είναι παρμένο από εδώ Το Εθνικό Χωροταξικό, οι λεπτομέρειες και η Βοιωτία όπου με άλλους λόγους το θέτουμε εμείς ένα μήνα πριν από την αφύπνιση του διευθυντού της ΤΕΔΚ. Ομως αυτό είναι το λιγότερο.

Ο κ. Καράντζαλης δεν είχε την υπομονή να διαβάσει προσεκτικά το άρθρο μας ούτε τη γνώση να μορφώσει δική του γνώμη. Για την ακρίβεια θέλει να ψηφοθηρήσει και όχι να παραθέσει σοβαρά επιχειρήματα. Κατόπιν αυτών λογικό είναι να θεωρεί ότι οι Μικροθήβες βρίσκονται στη Λάρισα, όπου μπορεί να κολλήσει η καταγωγή του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά.

Προς μεγάλη του έκπληξη φαντάζομαι πρέπει να μάθει ότι οι Μικροθήβες ή Φθιώτιδες Θήβες βρίσκονται πολλούς-πολλούς αιώνες στη Μαγνησία, δίπλα στη θάλασσα. Καμιά σχέση δεν έχουν με τη Λάρισα, που βρίσκεται ως γνωστόν στην καρδιά του κάμπου.

Και η ερώτηση επανέρχεται (και δεν αφορά μόνο τον κ. Καράντζαλη). Πιστεύετε πως τέτοιοι άνθρωποι που αγνοούν τα βασικά, τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας λόγου χάριν, μπορούν να διεκδικήσουν πειστικά τα δίκαια της Βοιωτίας; Μπορεί να ληφθούν στα σοβαρά οι απόψεις τους από την κεντρική εξουσία;

Εγώ νομίζω ότι όχι. Και γι' αυτό η Βοιωτία και ειδικά η τέως επαρχία Λιβαδειάς συνεχώς υποχωρεί, διαρκώς υποβαθμίζεται και ανελλιπώς παρακάμπτεται από όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια.
Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: