Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Το πρώτο crash test των βουλευτών Βοιωτίας

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ηλεκτρονική δημοσκόπηση της viotia για την απόδοση των Βοιωτών βουλευτών στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και 5 μήνες μετά την εκλογή τους.

Οπως βλέπετε και στην εικόνα (κάντε κλικ να μεγαλώσει), όσοι από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας viotia επέλεξαν να ψηφίσουν θεωρούν κατά 45% ότι ο Βασίλης Τόγιας κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο καθώς ο Τόγιας καρπούται την εμφανή και στη Βοιωτία δυσαρέσκεια από την πολιτική κατάσταση ως μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ο νεαρός δικηγόρος έχει καλή κοινοβουλευτική παρουσία, όμως εγώ δεν είμαι το ίδιο ευχαριστημένος με τους αναγνώστες: θεωρώ ότι ο Τόγιας πολιτεύεται παλαιοκομματικά, με όρους παρελθουσών δεκαετιών. Αναπτύσσει την πολιτική του παρουσία στα πλαίσια μιας παρωχημένης πολιτικής σχέσης με την κοινωνία, μιας σχέσης που αξιοί να αγορεύει και όχι να συνδιαλέγεται. Πιθανότατα δε αντιλαμβάνεται την παλλαϊκή απαίτηση αλλαγής του ΠΑΣΟΚ ως επιστροφή στο ηρωικό παρελθόν του κόμματος. Ομως αυτό είναι λάθος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της πολιτικής κονίστρας ή θα υπαγορεύονται από το μέλλον ή δεν θα υπάρξουν.

Από τους κυβερνητικούς βουλευτές ο Μιχάλης Γιαννάκης προηγείται με σημαντική διαφορά. Ο κ. Γιαννάκης έχει καθιερώσει την χαμηλών τόνων προσέγγιση της ουσίας της πολιτικής, μια τακτική που αποδίδει αφού ο βουλευτής είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην επίλυση των ζητημάτων που κάθε φορά διαμορφώνουν τις εσωκομματικές τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων. Προσωπικά ούτε από τον Γιαννάκη είμαι ευχαριστημένος. Θα περίμενα περισσότερες πρωτοβουλίες από μέρους του σχετικά με το άγος της μόλυνσης στην περιοχή των Οινοφύτων. Σίγουρα μπορεί να πράξει περισσότερα αλλά γιατί δεν το κάνει; Ισως να είναι θύμα μιας παρεξήγησης, μιας παρανόησης, στην οποία πολλοί υποπίπτουν. Οτι δηλαδή το συμφέρον της περιοχής Οινοφύτων είναι οι χαμηλοί τόνοι μήπως και φύγουν οι βιομηχανικές επενδύσεις. Αυτό είναι επίσης λάθος. Το συμφέρον της βιομηχανικής περιοχής Σχηματαρίου-Οινοφύτων είναι αφενός η λήψη μέτρων για την απορρύπανση τώρα και αφετέρου η απόλυτη τήρηση των διατάξεων από τις βιομηχανίες ώστε το περιβάλλον να μπορεί και στο μέλλον να προσφέρει τα υλικά για την ευημερία της νοτιανατολικής Βοιωτίας. Οι κάτοικοι και οι πολιτικοί της περιοχής όσο ανέχονται τη ρύπανση είναι σαν τους κληρονόμους που πωλούν ακίνητα για να συντηρηθούν, έχουν κάποια πρόσκαιρα οφέλη αλλά συνήθως καταλήγουν στο ενοίκιο.

Τρίτος κατατάσσεται ο τέως υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος. Και αυτός είναι χαμηλών τόνων και σίγουρα δαπάνησε κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στο προφίλ του απλού βουλευτή. Παραμένει χρήσιμος σε ζητήματα υψηλής πολιτικής λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος, διασυνδέσεων, μόρφωσης και της εξ αυτής προκύπτουσας βαρύνουσας γνώμης περί τα βοιωτικά. Στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως οι προσωπικές σχέσεις με τους ψηφοφόρους και οι εξυπηρετήσεις ο Μπασιάκος δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του -ούτε όταν ήταν υπουργός ούτε τώρα- γεγονός που αποτυπώνεται στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της viotia. Για το θέμα της μόλυνσης όλης της τέως επαρχίας Θηβών κινητοποιήθηκε, άνοιξε πόρτες και έδωσε λύσεις όπως και σε άλλη ευκαιρία έχω σημειώσει. Εν κατακλείδι ο Μπασιάκος παραμένει κατά τη γνώμη μου απαραίτητος για τη Βοιωτία και ωφελεί τον νομό -στο μέτρο των σημερινών δυνατοτήτων του πολιτικού συστήματος να δρομολογεί λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και ταυτοχρόνως να αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού.

Ο Ανδρέας Κουτσούμπας ως νέος βουλευτής συγκέντρωσε τον μικρότερο αριθμό προτιμήσεων σε ένα αποτέλεσμα όπου έκπληξη θα ήταν μάλλον το να καταλάβει καλύτερη θέση. Για τον Ανδρέα δεν έχω να πω πολλά -ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να κριθεί. Θα σημειώσω μόνο ότι με θλίψη παρατηρώ ότι οι πολίτες-ψηφοφόροι του έχουν μειωμένες απαιτήσεις από αυτόν, πράγμα που με ενοχλεί πολύ για όλους, πόσο μάλλον για εκλεγμένο εκπρόσωπο του Εθνους. Βέβαια στο χέρι του είναι να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από ένας ακόμη βουλευτής από την επαρχία. Α, και να μην παρκάρει στον πεζόδρομο...

6 σχόλια:

Medeon είπε...

Συμφωνω Βοιωτε σε γενικες γραμμες με τις παρατηρησεις σου για τον Τογια. Ειναι αναγκαιο να επισημανθει οτι οι πολιτικοι οφειλουν να ισσοροπουν σε μια διπλη λογικη. Από την μια πλευρα ειναι η επιβεβαιωση ισχυος στους εσωκομματικους μηχανισμους αναδειξης ενος πολιτευτη και απο την αλλη το ανοιγμα στην κοινωνια και τους φορεις της οπου η εννοια του πολιτευομαι προσλαμβανει αλλα στοιχεία και προαπαιτει διαφορετικη προσεγγιση. Ο Τογιας ξερει να ανταποκρινεται στην πρωτη λειτουργια ως συνδικαλιστης ετων μπορει να προσφερει πολυ περισσοτερα στην δευτερη.

Ο Γιαννακης ανηκει οντως στην κατηγορια των χαμηλων τόνων και θα στηριχθει σε μια ενεργητικη πολιτικη προσφορας και λιγοτερο στο παρασκηνιο. Εαν ισχυει για το προσωπο του αυτο τοτε η αξιολογηση του απο την υπερκομματικη μαζα των ψηφοφορων ειναι δειγμα πολιτικης ωριμανσης αναφορικα με τα στοιχεια προτιμησης των ψηφοφορων.
Ο Μπασιακος παλι ειναι μια διαφορετικη περιπτωση που η προσωπικοτητα του αποτελεσε το κεντρο βαρους της εφοδου του στην βοιωτικη σκηνη.


Για οσους ενδιαφερονται υπαρχει στο μπλογκ sociopolitici.blogspot.com μια δημοσκοπηση για τον ρόλο των ΜΜΕ στην επιστροφη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια.

βοιωτός είπε...

Μεδεών,
καλώς επανήλθες.
Ενδιαφέρουσες όπως πάντα οι παρατηρήσεις σου.

agios thomas είπε...

Λέτε αγαπητέ Μεδεών να έπαιξε ρόλο η προσωπικότις του Κυρίου Μπασιάκου και όχι το εκ καταγωγής τζάκι;

βοιωτός είπε...

Αγιε,
κατά τη γνώμη σου είναι καλό ή κακό να κατάγεσια από πολιτικό τζάκι.
Φυσικά μετά τα όσα έχουν δει τα μάτια μας.

viotia-aristidisodikaios είπε...

kanena sxolio den blepo gia to test tis ekdiloseis poy ekane o bouleutis koutsoumpas
isos den boleyei poy anelabe na trabiksei to fortio tis N.D. monos toy kai idika se krisimes kommatikes epoxes

βοιωτός είπε...

Δεν μας προσκάλεσε οπότε δεν πήγαμε.
Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως μάθαμε, επρόκειτο για απλή κομματική συγκέντρωση με λόγια, λόγια και λόγια.