Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Απάντηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ στον Επίτιμο Εισαγγελέα Εφετών Αργ. Τσίχλα

Από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ λάβαμε και δημοσιεύουμε το παράκατω κείμενο, με το οποίο ανασκευάζονται 7 επιχειρήματα από την ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ του Επιτίμου Εισαγγελέα Εφετών κ. Αργυρίου Τσίχλα που είχαμε δημοσιεύσει εδώ Ανοιχτή επιστολή του Αργυρίου Νικ. Τσίχλα για το ενεργειακό κέντρο στα Ασπρα Σπίτια. Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ συμφωνεί στο 8ο σημείο με τον κ. Τσίχλα...

Σε απάντηση της δημοσίευσής σας με τίτλο ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ του κυρίου Αργύριου Τσίχλα, παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε και το συνημμένο κείμενο.
Γιάννης Καραβάς
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Αλουμίνιον της Ελλάδος
τηλ: (+30) 2267049158
fax: (+30) 2267049109
e-mail: yannis.karavas@alhellas.gr


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΧΛΑ

Αδυνατούμε να καταλάβουμε τους πραγματικούς λόγους της προφανούς επιδίωξής του Επίτιμου Εισαγγελέα Εφετών κ. Αργυρίου Τσίχλα να εμποδίσει να λειτουργήσουν οι δύο μονάδες φυσικού αερίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας (της μονάδας συμπαραγωγής ατμού - ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας η κατασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί και της υπό κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου).

Στην «ανοικτή επιστολή για τα ενεργειακά στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας», ο κ. Τσίχλας επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους για την τοποθέτησή του και συγκεκριμένα ότι :

1. «οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι καταστρεπτικές από τις πρόσθετες εκπομπές αερίων και όχι μόνο».

Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να παραπλανήσει μόνο αυτούς που δεν γνωρίζουν την μόνη και απλή αλήθεια ότι δηλαδή θα υπάρξει σημαντική περιβαλλοντική βελτίωση για την περιοχή καθώς, με το ξεκίνημα της μονάδας συμπαραγωγής, θα σταματήσει η καύση 150.000 τόνων μαζούτ ετησίως η οποία απαιτείται σήμερα για την παραγωγή του απαραίτητου ατμού για τη λειτουργία της ΑτΕ.

Αυτή η αλήθεια, ότι δηλαδή θα υπάρξει σημαντική βελτίωση μεταξύ της σημερινής περιβαλλοντικής κατάστασης και της μελλοντικής με λειτουργία και των δύο νέων μονάδων, ποσοτικοποιήθηκε στην πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜ Πολυτεχνείο, για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής και της οποίας τα αποτελέσματα έγιναν ευρέως γνωστά στους κατοίκους με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και βέβαια, η αναφορά του κ. Τσίχλα σε θέματα φθορίου, που έχουν λυθεί προ τριακονταετίας, είναι τελείως ατυχής και δεν χρήζει σχολίων.

Ομως, όποιοι και αν είναι οι λόγοι οι οποίοι ώθησαν τον κ. Τσίχλα
στην ενέργειά του, θεωρούμε αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και σε μια σειρά αναληθών πληροφοριών και εσφαλμένων εκτιμήσεων που περιέχονται σ’αυτή και οι οποίες δυσφημούν τον Ομιλο Μυτιληναίος, την ΑτΕ και τους εργαζόμενους σ’αυτή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου της ΑτΕ :

2. «φαίνεται ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές και τα απόβλητα των εργοστασίων αλουμίνας και αλουμινίου έχει ξεπεράσει τα διεθνή όρια».

Η εκτίμηση είναι εσφαλμένη και δεν θα έπρεπε να προβάλλεται αβασάνιστα και αστήρικτα. Το εργοστάσιο αλουμίνας και αλουμινίου σέβεται απόλυτα τους Περιβαλλοντικούς Ορους, που διέπουν τη λειτουργία του και η συμμόρφωσή του προς αυτούς καταδεικνύεται στις σχετικές εκθέσεις προς τις ελεγκτικές αρχές, καθώς και στους διενεργούμενους από αυτές ελέγχους.
Επί πλέον, το εργοστάσιο είναι πιστοποιημένο για τη συμμόρφωσή του προς τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 14001, που αφορά την ασκούμενη περιβαλλοντική διαχείριση. Ελάχιστη προϋπόθεση για την πιστοποίηση αυτή, αποτελεί η αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

3. «φρέσκα ψάρια εμπλουτισμένα με ραδιενεργά και βαρέα μέταλλα».

Είναι άξιον απορίας πως ο κ. Τσίχλας, με τη βαρύτητα που προσδίδει σε όσα γράφει στην επιστολή του η ιδιότητά του ως Επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών, παρουσιάζει σαν γεγονότα στοιχεία τα οποία αποδεδειγμένα είναι αναληθή και με τα οποία δυσφημείται όχι μόνο η ΑτΕ αλλά και η ευρύτερη περιοχή.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι μακροχρόνιες έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για τις επιπτώσεις της απόθεσης της ερυθράς ιλύος στον πυθμένα της θάλασσας, έχουν οριστικά καταδείξει την ανυπαρξία διάχυσης βαρέων μετάλλων στο θαλάσσιο περιβάλλον από τα κατάλοιπα του βωξίτη, τα οποία δεν έχουν καμία τοξική επίπτωση στους έμβιους θαλασσινούς οργανισμούς.

4. «επισείουν οι αντίθετοι ως απειλή ότι αν δεν λειτουργήσουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το εργοστάσιο του αλουμινίου θα κλείσει».

Δεν γνωρίζουμε σε ποιούς «αντίθετους» απευθύνεται ο κ. Τσίχλας. Η μοναδική περίοδος που το εργοστάσιο αντιμετώπισε απειλή κλεισίματος ήταν το 2004, όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αποφασίσει να το πωλήσει ή να το κλείσει. Ο κίνδυνος αποτράπηκε χάρη στην απόφαση του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μόνου ενδιαφερόμενου αγοραστή, ο οποίος όχι μόνον ανέλαβε το ρίσκο της εξαγοράς, αλλά προχώρησε και σε σειρά επενδύσεων, ορισμένες των οποίων χρόνιζαν από καιρό, ανοίγοντας ουσιαστικά μια νέα προοπτική στο εργοστάσιο.

Και προφανώς, η γειτνίαση ενός ενεργειακού κέντρου του οποίου η απόδοση βασίζεται στη μόνιμη παροχή ατμού στην ΑτΕ, είναι ευνοϊκός παράγων για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια λειτουργίας της ΑτΕ, έστω και εαν αυτή δεν προμηθεύεται εμπορικά ηλεκτρική ενέργεια από το ενεργειακό κέντρο.

5. «για τις ανάγκες Ιταλών και Ισπανών σε ηλεκτρικό ρεύμα».

Και πάλι αδυνατούμε να αντιληφτούμε αυτόν τον ισχυρισμό και σε ποιούς απευθύνεται. Ποιός δεν γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ελλειμματική σε ηλεκτρική ενέργεια : ότι προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση σε περιόδους αιχμής, η ΔΕΗ πραγματοποιεί πανάκριβες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, ότι προβαίνει περιοδικά σε προγραμματισμένες διακοπές ανά περιοχές, ότι κατά το 2007 το σύστημα έφθασε στα όρια του και ότι τα καλοκαίρια του 2008 - 2009 θα αντιμετωπίσουμε αυξημένο κίνδυνο black-out που μπορεί να είναι ολέθριο για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΑτΕ. Η παρουσία των δύο μονάδων του φυσικού αερίου στο χώρο του εργοστασίου, συντελεί στην καλύτερη κάλυψη του εργοστασίου έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Και βέβαια οι δύο μονάδες του Αγ. Νικολάου θα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια και όχι των Ισπανών και Ιταλών.

6. «να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ανεμογεννήτριες στον Αη Πάγκαλο που φυσάει διαρκώς, με κυματική ενέργεια και με ηλιακή ενέργεια».

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν από περίπου 50 εκατομμύρια MWh το 2007 σε 80 εκατομμύρια MWh το 2020, ενώ παράλληλα θα απαιτηθεί αντικατάσταση παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Προφανώς, όσο και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι αναφερόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των αναγκών της Ελλάδας.

7. «Δηλαδή, στην Ευρώπη κλείνουν τα ρυπογόνα εργοστάσια και οι Ευρωπαίοι τα μεταφέρουν στην τριτοκοσμική Ελλάδα και στην περιοχή μας».

Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι οι λιγότερο ρυπογόνες εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικά δεν υπάρχει κλείσιμο μονάδων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επομένως αυτός ο ισχυρισμός είτε οφείλεται σε σύγχυση, είτε επιδιώκεται δημιουργία εντυπώσεων με την ανάμιξη απόψεων που κυκλοφορούν για ανθρακικές μονάδες και που δεν αφορούν τις υπό εξέλιξη επενδύσεις δύο μονάδων φυσικού αερίου.


Υπάρχει όμως ένα σημείο στην ανοικτή επιστολή του κ. Τσίχλα με το οποίο συμφωνούμε :

8. «η εγκατάσταση του εργοστασίου της ΑτΕ στον κόλπο της Αντίκυρας συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της Ελλάδας ευρύτερα».

Πράγματι, μπορούμε εύκολα να αντιληφτούμε τη σημασία της ΑτΕ για την τοπική οικονομία, αν συγκρίνουμε την εξέλιξη, από το 1966 και μετά, της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Βοιωτίας.

Σήμερα η ΑτΕ με 1200 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες ιδίως όταν κατασκευάζονται έργα, είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή και με την παρουσία της έχει συντελέσει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και οικιστικής και οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα.

Ομως πολύ σημαντικότερη είναι η σημασία του εργοστασίου για την Εθνική Οικονομία :
· Από πλευράς αξίας εξαγωγών, 1 τ Αλ αντιπροσωπεύει 20πλάσια αξία από την αντίστοιχη ποσότητα 4,3 τ βωξίτη.
· Στην ΑτΕ στηρίχτηκε η ανάπτυξη ενός από τους πιό δυναμικούς βιομηχανικούς κλάδους στην Ελλάδα :
· με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ
· ο οποίος απασχολεί αμέσως ή εμμέσως 40.000 άτομα περίπου
· ο οποίος εξάγει κατά 60% σε χώρες της Ε.Ε., με τις εξαγωγές του να αντιπροσωπεύουν το 6% περίπου των συνολικών εξαγωγών
· αντίθετα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι εισαγωγές κατασκευών αλουμινίου για οικοδομή στην Ελλάδα είναι πρακτικά μηδενικές.

Η ΑτΕ, 100% πλέον θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, θα συνεχίσει να λειτουργεί και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Οι νέες ενεργειακές επενδύσεις του Ομίλου, σεβόμενες το περιβάλλον, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και παράλληλα θα αποτελέσουν ευνοϊκούς παράγοντες για την βιωσιμότητά της ΑτΕ.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.

Δεν θα σχολιάσουμε προς το παρόν όμως εσείς μπορείτε να το πράξετε ελεύθερα. Απλώς να πούμε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές στον τομέα της ενέργειας και ότι οσονούπω θα έχουμε πλήρες ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: