Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Σκληρή απάντηση από το Σωματείο ΕΝΩΣΗ της ΑτΕ εναντίον ΔΕΗ και... άλλων

Σκληρή ανακοίνωση-απάντηση που θέτει προ των ευθυνών του το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό της χώρας αλλά κυρίως τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΝΩΣΗ στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ. Οι εργαζόμενοι επιχειρούν να κερδίσουν ουσία και εντυπώσεις για το πολύκροτο ζήτημα της αυτοπαραγωγής-συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Ασπρα Σπίτια μετά τις δηλώσεις Αθανασόπουλου και τις εξίσου σκληρές ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (Σφoδρή επίθεση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε Μυτιληναίο, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ) για το θέμα. Πραγματικά βαρύτατες εκφράσεις χρησιμοποιούνται όπως "Κάποιοι συνάδελφοι μας (;) όμως από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν τίμησαν την υπογραφή τους" και "Έχουν υπολογίσει και το κέρδος της ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια από τα χαμένα μεροκάματά μας. Έτσι αντιλαμβάνονται το συμφέρον της ΔΕΗ τους και έτσι, λένε, ότι το στηρίζουν" και φαίνεται πώς το ρήγμα μεταξύ των συνδικαλιστών από τις δύο πλευρές είναι πολύ βαθύ και μεγάλο.
Η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή μιας διαμάχης που πλήττει καίρια το συνδικαλιστικό κίνημα ενώ δημιουργεί και αναταράξεις στην πολιτική σκηνή με δεδομένη την ισχύ των αντιπάλων και των συμμάχων τους. Εμείς ως viotia θα μιλήσουμε τελευταίοι...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε Ν Ω Σ Η
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Άγιος Νικόλαος 21 Φεβρουαρίου 2008
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συναδέλφισσες – φοι,
Μια σοφή παροιμία λέει: Αν δεν υποστηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Καιρός λοιπόν συνάδελφοι να στηρίξουμε το σπίτι μας γιατί: Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια πολύπλευρη, συστηματική και οργανωμένη επίθεση κατά της λειτουργίας του Αλουμινίου. Ακούγονται και γράφονται πολλά, βασισμένα σε ψεύτικα στοιχεία που κάποιοι καλοθελητές και από το χώρο μας διοχετεύουν δεξιά και αριστερά.

Μιλούν για σκάνδαλα, για χαριστικές συμβάσεις υπέρ του Αλουμινίου ενώ την ίδια ώρα κανείς, από τους ανευθυνοϋπεύθυνους που βιάζονται να καταδικάσουν το Αλουμίνιο, δεν νοιάζεται για τους 1600 άμεσα εργαζόμενους στην ΑτΕ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής που εξαρτάται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα από τη λειτουργία της ΑτΕ. Οι δήθεν υπεύθυνοι, η πολιτεία, οι κυβερνώντες, οι πολιτικοί, κρύβονται όλοι. Άλλοι πίσω από συμφέροντα και άλλοι φοβούμενοι, δήθεν, το πολιτικό κόστος αποφασίζουν με ευκαιριακά κριτήρια.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο μεταποίησης αλουμινίου που αποτελεί έναν από τους βασικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, συμβάλει ουσιαστικά στο εθνικό προϊόν και συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της ΑτΕ; Αποφεύγουν να πάρουν θέση, φοβούνται μη λερώσουν τα χέρια τους, δεν θέλουν να τσαλακώσουν το κουστούμι της εξουσίας. Διάφορες οικολογικές οργανώσεις έχουν στρέψει τα βέλη τους κατά της ΑτΕ, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν προτιμούν τη χρήση μαζούτ ή του φυσικού αερίου και εξακολουθούν να έχουν ασαφή θέση και άποψη για την εναπόθεση και αξιοποίηση της λάσπης.

Την ίδια στιγμή κανείς απ΄ όσους υπερασπίζονται δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και μιλούν για σκάνδαλο υπέρ της ΑτΕ, δεν αναφέρει τίποτα για τα ΕΛΠΕ που εδώ και ένα χρόνο, με τις ευλογίες τους και καλώς, πωλούν ρεύμα στο σύστημα και συγχρόνως αγοράζουν για τις ανάγκες τους με τιμολόγιο Α150. Κανένα, απ΄ αυτούς που κόπτονται δήθεν για το συμφέρον της ΔΕΗ, δεν ενοχλούν οι μεσάζοντες που εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από το εξωτερικό (χωρίς να επενδύουν ούτε ένα €, χωρίς να δημιουργούν ούτε μία θέση εργασίας) και την πωλούν στη ΔΕΗ σε τιμή υπερδιπλάσια (έως 200€/MW) από την τιμή που θα μπορούσε να την προμηθευτεί (70-80€/MW) απευθείας από κάποιον ανεξάρτητο Έλληνα παραγωγό.

Τελικά, δυστυχώς, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το συμφέρον του. Εμείς, στα πλαίσια της συναδελφικής και συνδικαλιστικής αλληλεγγύης, ταχθήκαμε υπέρ μιας ενιαίας δημόσιας και οικονομικά εύρωστης ΔΕΗ όλων των Ελλήνων. Το υπογράψαμε το εννοούμε και το στηρίζουμε. Κάποιοι συνάδελφοι μας (;) όμως από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν τίμησαν την υπογραφή τους, γιατί γι αυτούς, φαίνεται, είναι τόσο εύκολο να παίρνουν θέση για τα προβλήματα των εργαζομένων, ώστε μπορούν να έχουν άλλη κάθε μέρα.

Υποστηρίζουν, λένε, τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών. Δεν τους ενοχλεί άραγε ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από τους αεριτζήδες και τους μιζαδόρους, όπως οι ίδιοι ανέφεραν στη συνάντησή μας, αλλά ενοχλούνται από τη λειτουργία της ΑτΕ και ζητούν από τον κο Αθανασόπουλό (τους) ο οποίος συμφωνεί, να κατεβάσει το διακόπτη παροχής ρεύματος στο Αλουμίνιο. Έχουν υπολογίσει και το κέρδος της ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια από τα χαμένα μεροκάματά μας. Έτσι αντιλαμβάνονται το συμφέρον της ΔΕΗ τους και έτσι, λένε, ότι το στηρίζουν.

Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να στηρίξουμε το Αλουμίνιό μας και θα το κάνουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής ούτε τη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Συνδικαλισμός δεν είναι ο καθένας για πάρτη του όμως, αφού άλλοι άλλαξαν στάση, επέλεξαν το σκληρό παιχνίδι, σκληρά θα παίξουμε κι εμείς. Έχουμε αποδείξει ότι και μπορούμε και αντέχουμε. Θα παλέψουμε για την βιωσιμότητα της ΑτΕ, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και θα αγωνιστούμε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η συναινετική, ήπια και υπεύθυνη στάση μας παρεξηγήθηκε, από κάποιους θεωρήθηκε αδυναμία και ξέφυγαν από κάθε όριο. Tέλος λοιπόν τα καλά παιδιά.Αρκετά κρατήσαμε χαμηλούς τόνους, ανεχτήκαμε σχόλια, αδιαφορήσαμε σε κακοήθειες δεν απαντήσαμε σε προκλήσεις. Η ανοχή μας τελείωσε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ λέμε κι εμείς και ξεκινάμε. Από σήμερα βάζουμε πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του εργοστασίου και θα κάνουμε ότι μπορούμε θα φτάσουμε μέχρι το… Θεό για να το πετύχουμε.

Δε ζητήσαμε καμία χάρη, δε ζητάμε διαφορετική μεταχείριση, δε ζητάμε ελεημοσύνη. -Σαν εργαζόμενοι απαιτούμε την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία. Είναι υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους που κοντεύουν για σύνταξη, είναι ευθύνη απέναντι στους νέους συναδέλφους, είναι ανάγκη για τα παιδιά μας που ψάχνουν για δουλειά. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας, να στερήσει την ελπίδα, την προοπτική, το δικαίωμα στο όνειρο, τη σιγουριά για το μέλλον.

Ε!! λοιπόν εμείς οι εργαζόμενοι στην ΑτΕ είμαστε αποφασισμένοι όχι απλά να στηρίξουμε το σπίτι μας, αλλά να το ανακαινίσουμε, να το ενισχύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητά του. Θα επιδιώξουμε και θα αγωνιστούμε για εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης του ενεργειακού προβλήματος χρησιμοποιώντας κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο και θα κάνουμε όσες παρεμβάσεις και όπου χρειαστούν.

Θα ενθαρρύνουμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε θετική πρωτοβουλία-προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξουμε κάθε επένδυση φιλική προς το περιβάλλον που θα βοηθά άμεσα ή έμμεσα στη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου Επιτέλους Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, εργαζόμενοι υπάρχουν και πέρα από τις ΔΕΚΟ και μάλιστα με περισσότερα προβλήματα.

Δεν χρωστάμε σε κανένα τίποτα μας χρωστάνε πολλά και πολλοί. Καιρός να τα διεκδικήσουμε-Σαν πολίτες της χώρας, σαν κάτοικοι αυτού του τόπου, απαιτούμε να πάρουν ανοιχτά και ξεκάθαρη θέση όλοι. Η τοπική κοινωνία, οι φορείς, οι οργανώσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, οι πολιτικοί και φυσικά η κυβέρνηση. Το κρυφτούλι τελείωσε θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους.Είμαστε αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι.

Συναδέλφισσες – οι
Δεν θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις θα προσπαθήσουμε να τις επηρεάσουμε. Το μέλλον μας το φτιάχνουμε μόνοι μας. Ας παλέψουμε λοιπόν όλοι μαζί να φτιάξουμε το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗΣ Σ.
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ Μ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΕΡΑ!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια οι Βοιωτοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες έκαναν κάποια δήλωση για το θέμα; Θα συνεχίσουμε.

βασιλης είπε...

αερααααααα.... ειναι δυνατον να λενε τετοια πραγματα η ηγεσια των εργαζομενων στο αλ. της ελλαδος...
αερααααααα..................

Ανώνυμος είπε...

Συνδικαλιστές του Μυτιληναίου, έχετε χάσει κυριολεκτικά τον αυτοσεβασμό σας.
Ποιός σας είπε ότι υποστήριξη της δουλειάς σας σημαίνει και υποστήριξη των πονηρών σχεδίων του αφεντικού σας;
Με τι θράσος ρίχνεστε σε άλλους εργαζόμενους;
Πόσο λογικό σας φαίνεται να πουλάει ο Βαγγέλης με 70 και να αγοράζει με 35;
ΑΛΛΑ ΤΙ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ
Εσείς μαζεύατε υπογραφές για να στηρίξετε τις παράνομες πράξεις του.
Εσείς αδειάζετε τους συναδέλφους σας
Εσάς σας γράφει τα κείμενα η Διοίκηση….
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ....