Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008


Βάλτε εσείς τίτλο (κάντε κλικ στη φωτογραφία/όμορφη πού 'σαι Λιβαδειά). Αφού προηγουμένως αποκτήσετε ID, φυσικά...

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, Βοιωτέ, αλλά πες και στους αναγνώστες πώς θ' αποκτήσουν OpenID. Δεν είναι δα τόσο τετριμμένο. Επίσης, αφού ζητάς OpenID ή λογαριασμό Google, η λεκτική επαλήθευση είνια μάλλον άχρηστος πρόσθετος κόπος. Αν θες να γράψω μερικές οδηγίες, από τη δική μου εμπιρία ν' αποκτήσω OpenID, ευχαρίστως.

βοιωτός είπε...

Ναι, μέτοικε. Γράψε απλά και κατανοητά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Βοιωτός κατάργησε τη δυνατότητα να σχολιάζουν οι αναγνώστες του blog ανώνυμα. Νομίζω πως είναι μια σωστή κίνηση καθώς οι πολλοί "Ανώνυμοι" δεν επέτρεπαν ουσιαστικά την ανταλλαγή σχολίων και το διάλογο. Από δώ και πέρα λοιπόν σχολιάζει μόνο όποιος έχει λογαριασμό στον Google (Blogger ή GMail δηλαδή) και όποιος έχει μια OpenID. Αν, λοιπόν, έχετε blog στον blogger (blogspot.com) ή GMail, τότε μπορείτε να σχολιάζετε χωρίς πρόβλημα. Αν όμως δεν έχετε λογαριασμό στο Google και για χψ λόγους δεν γουστάρετε να ανοίξετε, τότε πρέπει να αποκτήσετε μια OpenID.

(1) Τι είναι η OpenID; Είναι ένα μηχανισμός για την πιστοποίηση της ταυτότητας στο Internet. Φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον κυκεώνα username και password και διαφορετικών λογαριασμών που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο internet. Με την OpenID το μόνο που χρειάζεται είναι ένα και μόνο ένα login (username και password) στο site που μας παρέχει την OpenID. Φυσικά, κανένας δεν μας αποκλείει να έχουμε πάνω από μία OpenID! Πχ. στα επαγγελματικά μου μπορεί να θέλω να εμφανίζομαι με το αληθινό μου όνομα, ενώ στα αθλητικά φόρουμ με ένα ψευδώνυμο και στα πολιτικά φορουμ με ένα άλλο ψευδώνυμο. Φυσικά θα χρειαστώ και τα ανάλογα OpenID!

(2) Πώς λειτουργεί; Αντί να πλητρολογούμε username και password σ' ένα site, αν το site αυτό υποστηρίζει OpenID (όπως η φόρμα σχολίων του blogger) τότε γράφουμε την OpenID μας. Η OpenID έχει τη μορφή διεύθυνσης internet, πχ. http://metoikos.myopenid.com. Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε την OpenID μας, θα μας ζητηθεί username και password, προσοχή, όχι από το site που εισάγουμε την OpenID, αλλά από το site που μας παρέχει την OpenID. Αυτό γίνεται για να προστατευθούμε από το διαβόητο phishing, γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε πού βαζουμε την ηλεκτρονική υπογραφή μας. Τώρα, μέχρι να κλείσουμε τον browser θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την OpenID μας χωρίς περεταίρω επιβεβαίωση.

(3) Πώς θα αποκτήσω OpenID; Μπορεί ήδη να έχετε! Αν έχετε λογαριασμό στο Wordpress, στο Technorati ή στο LiveJournal έχετε και OpenID! Επίσης, μπορείτε να αποκτήσετε OpenID από έναν πάροχο, δωρεάν. Δείτε στο http://openid.net/get/ σχετικά. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει το myOpenID. Δέχεται Ελληνικά ακόμα και στο όνομα της διεύθυνσης internet που είναι η OpenID μας. Όποια υπηρεσία όμως κι αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο κάνει - απλά αυτή εμφανίζει εγγυημένα το nick στα Ελληνικά. Μπορείτε δηλαδή να έχετε διέυθυνση OpenID με λατινικούς χαρακτήρες και το nick σας στα Ελληνικά. Τώρα, τι άλλα και πόσα στοιχεία θα δώσετε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού σας, ακτός από το απαραίτητο nick, είναι δικό σας θέμα. Η διαδικασία είναι απλή και δεν χρειάζονται γνώσεις πυρηνικής φυσικής!

(4) Γιατί OpenID; Η ουσία δεν είναι η ευκολία (να δίνεις μια φορά username και password) αλλά το γεγονός ότι πιστοποιείται η internet-ική σου ταυτότητα - ακόμη κι αν έχεις επιλέξει ψευδώνυμο. Έτσι αν κάποιος προσπαθήσει να εμφανιστεί με τη δική σου ταυτότητα (ή ψευδώνυμο) η πλαστοπροσωπία θα γίνει αμέσως αντιληπτή γιατί το nick μπορεί να είναι το ίδιο, όμως η OpenID διεύθυνση που θα είναι διαφορετική θα προδώσει την απατεωνιά!

Υ.Γ. Βοιωτέ, μπορείς να το βάλεις και σε post, ίσως και με ένα σταθερό link πχ. γιατί και πώς OpenID.

βοιωτός είπε...

Αψογο.

Ελικώνας είπε...

λοιπον εγω εκανα λογαριασμο στη openID τον ενεργοποιησα ..πηγα εδω να τον κανω κοπυ αλλα μου λεει συνεχως οτι δεν υπαρχει openID url..

Ανώνυμος είπε...

Ελικώνα,

Κατ' αρχήν αφού έχεις λογαριασμό Google δεν χρειαζόσουν OpenID για να σχολιάσεις. Για την OpenID σου τώρα, μήπως δεν φρόντισες να γράψεις το "http://";

Ελικώνας είπε...

φρονω μετοικε οτι πρεπει να τα μαθαινω ολα ..για να σας προλαβω...
αυτο εκανα κοπυ ''http://ελικωνασ.myopenid.com/''αλλα δε μπορω να τα καταφερω .
Yποθετω πρεπει να το κανω κοπυ κατω απο εκει που λεει openID..Σωστα?..

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ,

Νομίζω πως δεν έκανα καθόλου καλά που ανέφερα τη δυνατότητα των Ελληνικών στην OpenID διεύθυνση...

Ελικώνα,

Γράψε τη διεύθυνση αυτή (http://ελικωνασ.myopenid.com/) στη γραμμή διεύθυνσης του browser, σαν να θέλεις να πας σ' αυτό το site. Αν έχεις Internet Explorer τότε την πάτησες άσχημα, θα δεις ένα μήνυμα λάθους. Αν έχεις Firefox, τότε θα δεις τη διεύθυνση να αλλάζει και γίνεται έτσι:

http://xn--mxahmedo7b6b.myopenid.com/

Αν δώσεις αυτή τη διεύθυνση στον ΙΕ τότε θα σε πάει κανονικά στη διεύθυνση που αντιστοιχεί στην OpenID σου. Δυστυχώς την πάτησες όπως κι εγώ, πρέπει να χρησιμοποιείς αυτήν την ακαταλαβίστικη διεύθυνση (έχει να κάνει με τον τρόπο που καταλαβαίνει τα Ελληνικά γράμματα ο κάθε browser). Παρ' όλ' αυτά, το όνομα "Ελικώνας" θα επιστρέφεται κανονικά!

Οπότε,

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ:

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε Ελληνικά στην OpenID διεύθυνση, παρά μόνο στο nick που επιθυμείτε, ειδικά αν χρησιμοποιείτε Internet Explorer!

Άπτερος είπε...

Διά βίου μάθηση...

Unknown είπε...

Ομορφη φωτογραφία.

βοιωτός είπε...

Adro,
καλώς ήρθες.

Ελικώνας είπε...

Δε κατεχω πολλα αλλα εκφραζω απορια γιατι ο επισκεπτης δε βλεπει τον αριθμο των επισκεπτων?
πρεπει να ειναι εφικτο..
επισης επειδη δεν εχουν ολοι μας γνωσεις νομικης να υποθεσω οτι καποια στραβη μας θα τη φιλτραρεις?..μην εχουμε αυτα που βλεπουν τα ματια μας αυτες τις μερες?..και μαλιστα απο αγνοια..

Εκηβόλος είπε...

Για τους συζητούντες όμως, ακόμη κι αν έχουν λογαριασμό ή ID, μεταξύ τους είναι άγνωστοι.
Είναι καλό αυτό;

apollo είπε...

Το διαδίκτυο είναι εργαλείο για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Οι χρήστες των blogs ασκούν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της έκφρασης.

Η ανωνυμία δεν είναι πρωτοτυπία των Ελλήνων blogers αλλά διεθνής πρακτική. Δεν είναι αδίκημα η κριτική, διαμαρτυρία, αντίθεση σε πολιτικές, καταστάσεις ακόμα και πρόσωπα κλπ. Οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα δίνουν οδηγίες για την ανωνυμία How to blog anonymously. Μάλιστα δημοσιεύουν ολόκληρο εγχειρίδιο για τους blogers, Handbook for bloggers and cyber-dissidents

Ενδιαφέρον με πολλές πληροφορίες αλλά και δράση είναι το site της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ελευθερίες του διαδικτύου irrepressible

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
υποτίθεται ότι εδώ συζητούμε πολιτικά, οπότε η προσωπική γνωριμία μάλλον βλάπτει ή στην καλύτερη περίπτωση δεν βοηθά σε κάτι.
Φυσικά σε ένα μικρό τόπο όπως η Λιβαδειά δεν είναι δύσκολο να γνωριστείς με κάποιον.

βοιωτός είπε...

Ελικώνα,
τι τις θέλεις τις αναγνωσιμότητες; Σου λέω εγώ ότι και σήμερα ήμασταν περίπου στις 3.000. Και λοιπόν;
Το βρίσκω λίγο άκομψο να επιδεικνύεις την αναγνωσιμότητά σου ειδικά αν είναι υψηλή. Μια φορά τον μήνα μπορείς να ενημερώνεις τους αναγνώστες σου και να διαφημίζεις ταυτοχρόνως την σελίδα σου.

βοιωτός είπε...

apollo,
δεν υπάρχει διαφορά προσωπικά για εμένα αν αναφέρομαι σε κάποιον επώνυμα ή ανώνυμα.
Μπορώ να πω ότι η viotia είναι ανώνυμη για... εθιμικούς λόγους, δηλαδή επειδή όπως κι εσύ λέγεις τα blog συνηθίζεται να είναι ανώνυμα.
Πάντως αντιλαμβάνομαι όσους θέλουν να διατηρούν την ανωνυμία τους απέναντι σε εξουσίες που πολλές φορές έχουν αποδείξει ότι φέρονται εκδικητικά...

Εκηβόλος είπε...

Βοιωτέ, είναι πολλοί αυτοί που πίσω απ'την ανωνυμία ή την ψευδωνυμία ομιλούν αβασάνιστα, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας. Όταν όμως ομιλεί κανείς πολιτικά προϋποτίθεται η ευθύνη.

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
περισσότερο επικίνδυνοι είναι αυτοί που επωνύμως υποτιμούν εξακουλουθητικά την νοημοσύνη μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε πολιτικούς...

apollo είπε...

Συμφωνώ ότι είναι πολλοί αυτοί που καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία και την ψευδωνυμία. Δεν έχουν φυσικά τον αντίκτυπο των επωνύμων.

Εξ ορισμού το να γράφεις ανώνυμα ή επώνυμα δεν σημαίνει ότι είσαι ανεύθυνος.

Όπως και οι ανώνυμοι πολλοί επώνυμοι δεν έχουν ίχνος υπευθυνότητας σε δηλώσεις τους. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές. Οι επώνυμοι διαθέτουν την κάλυψη που τους παρέχει η ισχύ που τους εξασφαλίζει η οικονομική, κοινωνική ή πολιτική τους θέση και φυσικά έχουν αντίκτυπο στο κοινό. Τα παραδείγματα πολλά.

Επιμένω στην ανωνυμία των blogers. Τα blogs είναι τα αντίμετρα των μέσων. Και η μόνη ευκαιρία για να αποκτούν απλοί άνθρωποι φωνή.

Εκηβόλος είπε...

Πολλές φορές οι ανώνυμοι θυμίζουν τους αριστερούς που φοβούνται τις κάμερες στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Εκηβόλος είπε...

Συμφωνώ, Βοιωτέ, ότι αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι είναι επικίνδυνοι.

βοιωτός είπε...

apollo,
όπως θα ανέμενες διαφωνώ με τις ομαδοποιήσεις που αφ'εαυτών παράγουν μια θεώρηση της ζωής, περιοριστική, σε πολλές περιπτώσεις αντιδραστική και πάντα οπισθοδρομική.
Οι bloggers δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ μια ομάδα ούτε ομοιογενής ούτε καν χαλαρή. Ομως γίνονται από τους κουτοπόνηρους ινστρούκτορες που θέλουν να εκμεταλλευτούν και αυτό το φαινόμενο.
Εχεις λοιπόν τον κυβερνοχώρο γεμάτο από κλαψιάρηδες, μισοανώνυμους-μισοεπώνυμους, μισο επιχειρηματίες-μισοκακόμοιρους που μυξοκλαίγονται:εμείς είμαστε πολίτες, εμείς έχουμε φωνή, καθιστώντας προφανές ότι πριν ανοίξουν το ιστολόγιό τους δεν ήταν πολίτες και δεν είχαν φωνή.
Στην πραγματικότητα τα blogs πως κάθε θεσμός στην άμοιρη πατρίδα έχει ήδη εξευτελιστεί. Εδώ όχι όπως θα περίμενε κανείς από την εξουσία αλλά από τους ίδιους γνωστούς εμπόρους ιδεών που έχουν υποβιβάσει κάθε σοβαρή δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα.
Από την άποψη αυτή λίγη σημασία έχει η επωνυμία ή η ανωνυμία.
Εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πρόβλημα με την επωνυμία. Θλίβομαι το ίδιο όταν λόγου χάριν βλέπω τις ίδιες, παλιές σαχλαμάρες γραμμένες είτε σε εφημερίδες είτε σε ανώνυμα ιστολόγια.

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
είναι πράγματι αντιφατικό να διαδηλώνεις για να ανατρέψεις το κατεστημένο και να φοβάσαι δήθεν τις κάμερες.
Οπως και στην περίπτωση των ιστολογίων -μπορεί το αίτημα της ανωνυμίας να φαίνεται ορθό και να είναι αρεστό αλλά χρησιμοποιείται (και) για άλλους σκοπούς.

aliartinos είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΑΡΤΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ

1.τι εκανε ο αμολυντος κος Δημαρχος για τη παρανομη καλυψη με σταθερη κατασκευη 200 τμ πανω στο κεντρικο δρομο του Αλιαρτου των συμπατριωτων ΜΑΛΑΚΙΟ-ΤΩΝ ιδιοκτητων μεγαλομπακαλικου ?

εστειλε τα οργανα του Δημου για τη παρανομια?

Η αστυνομια εκανε το χρεος της?

Αν δεν εχει συμβει τιποτα απο αυτα..ειναι αναγκαια η παρεμβαση του εισαγγελεα για παραβαση καθηκοντος.

2.σε ποιο καταστημα στον αλιαρτο λειτουργει παρανομος τζογος με υπολογιστη?
ποιος ειναι ο καλυτερος πελατης?
ποιος κανει πλατες και αφηνει να λειτουργει το καταστημα αυτο?
Μηπως εργαζομενος στη Νομαρχια εχει καποια σχεση?

για ολα αυτα δεν ειναι δυκολο ενας εισαγγελεας και η αστυνομια να τα εξακριβωσουν κανουν μπαμ..εκτος αν δε θελουν!

aliartinos είπε...

Για τους ακριβοδικαιους αρχοντες του Αλιαρτου.

Πριν μερικους μηνες ενας νεαρος,ανεργος για να βγαλει το μεροκαματο του επενδυσε και εκανε ολες τις διαδικασιες να λειτουργησει ενα πολυ μικρο καφε.
Υποψιν οτι τα τελευταια 5 χρονια λειτουργουσε σαν ουζερι κλπ.Τον τελευταιο μαλιστα 1,5 χρονο το λειτουργουσε αδελφος νυν αντιδημαρχου του κυριου Βιτση.
Οταν λοιπον ο νεαρος εκανε τη συνηθισμενη διαδικασια για εκδοση αδειας λειτουργιας τοτε ανακαλυψανε οτι οι προηγουμενοι ενοικιαστες ( και ο αδελφος του αντιδημαρχου)το λειτουργουσαν με πολεοδομικες παραβασεις και του αρνηθηκαν την αδεια αν δεν ξηλωνε τις ''παρανομες'' που προυπηρχαν κατασκευες.

Μπορει να μας απαντησει ο ακριβοδικαιος κυριος Βιτσης γιατι δεν απαιτησε τα ιδια απο τον αδελφο του αντιδημαρχου του?