Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Βρέθηκαν τα δανεικά...

Ιδιαίτερα θετική ήταν η έκβαση της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και για επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων ξένων οίκων, που έχουν εκφράσει κινδυνολογικές προβλέψεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,48%, ενώ η έκδοση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.
Το Δημόσιο άντλησε τελικά 2,55 δισ. ευρώ. Κρατικά χρεόγραφα αξίας περίπου 1,5 δισ. αγόρασαν οι ξένοι επενδυτές, 600 εκ. οι ελληνικές τράπεζες και 450 εκ. ευρώ τα ασφαλιστικά Ταμεία και διάφορα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε για τη συνολική έκδοση 3μηνων, 6μηνων και ετήσιων εντόκων (2,48%), είναι βέβαια πολύ υψηλότερο απ΄ό,τι στις προχθεσινές αντίστοιχες εκδόσεις γαλλικών (1,47%) και ιταλικών (1,84%) χρεογράφων. Θεωρείται πάντως χαμηλό, λαμβανομένου υπόψη του κλίματος που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, με τις αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων και την προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Προσφεύγοντας σε μεγάλη έκδοση εντόκων αντί των συνήθων εκδόσεων 5ετών και 10ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ κατορθώνει να εξασφαλίσει φθηνότερο δανεισμό για το Δημόσιο, που έχει φέτος αυξημένες δανειακές ανάγκες και θα χρειασθεί να προσφύγει πάλι στην κεφαλαιαγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ελπίζεται ότι εν τω μεταξύ οι συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί, τo spread αποδόσεων των μακροχρόνιων ομολόγων θα έχει μειωθεί και το Δημόσιο θα επιτύχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Σήμερα η απόδοση στα τρίμηνα έντοκα διαμορφώθηκε σε 2,4%, στα τα 6μηνα στο 2,46% ενώ στα ετήσια διαμορφώθηκε σε 2,67%. Διατέθηκαν ετήσιοι τίτλοι συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, εξάμηνοι 780 εκατ. και τρίμηνης διάρκειας 1,1 δισ. ευρώ.
http://www.sofokleousin.gr/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν απατώμαι, Βοιωτέ, τα πρώτα δάνεια που πήρε η επαναστατημένη Ελλάδα από την Μ.Βρετανία - τα επονομαζόμενα και "δάνεια του Αγώνα" - καθότι ελήφθησαν κατά τα έτη 1824-1825, με τη γνωστή κατάληξη( Λουριώτης και λοιποί και ας μην επεκταθώ περαιτέρω), δεν έχουν ξεχρεωθεί ακόμη, ως προς το οικονομικό μέρος,φυσικά.
Ως προς το πολιτικό, πάλι, έχουν, και μάλιστα, με το παραπάνω.

βοιωτός είπε...

Το ακριβώς αντίθετο Υπνοβάτη. Εχουν αποπληρωθεί ως προς το οικονομικό σκέλος αλλά ως προς το πολιτικό όχι...

Ανώνυμος είπε...

Εάν υπαινίσσεσαι ότι μας περιμένουν και χειρότερα, δεν θα διαφωνήσω.

Ανώνυμος είπε...

Για αρχή καλά είναι. Αντε λίγο κουράγιο ακόμη για να βρούμε τα 60 δισ. ΕΥΡΩ που απαιτούνται για την νέα χρονιά.

Trofonios είπε...

Υπνοβάτη σε πιάνω αδιάβαστο. Μα δεν θυμάσαι τον Σημίτη που με την είσοδό μας στο ευρώ το ανέμιζε το δάνειο εκείνο και έλεγε γελώντας ότι σήμερα ξεχρεώθηκε; Τώρα θα μου πεις τι εννοούσε. Αλήθεια δεν κατάλαβα αλλά όλοι τον χειροκροτούσαν. Οπότε αφού κατάλαβαν αυτοί τους πιστεύω. Τρομάρα μας.

Όσο για σένα Βοιωτέ το παρουσίασες πολύ ωραία το θέμα. Μπορώ να ότι όσο το διάβαζα προς στιγμήν νόμιζα ότι επιτέλους σώθηκε η Ελλάδα από την οικονομική κατρακύλα. Τι κατρακύλα δηλαδή, πτώχευση.

Πολλή ωραία λοιπόν η οικονομική λογοτεχνία αλλά η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη.

Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα κατέχει στην Ευρώπη τη 2η θέση στο Δημόσιο Χρέος ως % επί του ΑΕΠ.

Προς τι ο ενθουσιασμός λοιπόν;

Trofonios είπε...

Βοιωτέ με συγχωρείς δεν ήταν δικιά σου η παρουσίαση. Στο κινητό που το διάβασα δεν μου έβγαζε το link στο τέλος.

Για διαβάστε και αυτό ΚΑΙ ΑΝ ΓΝΩΡΊΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΆ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΤΟ ΕΠΊΣΗΜΟ SITE.

βοιωτός είπε...

Τροφώνιε,
αν δεν βρίσκαμε τα λεφτά σήμερα θα ήσουν μάλλον στο αεροδρόμιο. Αν όχι εσύ κάποιοι άλλοι...