Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Τελετές στο Κωρύκειο Αντρο;

Αφιερωμένο στον Πάνα και τη νὐμφη Κωρυκεία, ιερό και μυστηριώδες, το Κωρύκειο Αντρο, χαμένο ψηλά στον Παρνασσό έχει εκπληκτική θέα προς το Λιβάδι και προς τον Κορινθιακό. Εχει επίσης πολλούς επισκέπτες, Ελληνες αλλά και ξένους.

Τη viotia έφεραν στην περιοχή πληροφορίες ότι εντός του περίφημου σπηλαίου διεξάγονται τελετές από παγανιστές και ίσως άλλες πιο μυστικοπαθείς ομάδες. Η έρευνα απέδωσς αποτελέσματα, που αξιολογούνται ως σημαντικά.




Στις φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγέθυνση) βλέπετε τον "κύκλο", σήμα κατατεθέν των ιδιότυπων αυτών συνάξεων, τις συσσωρεύσεις λίθων και τις βάσεις κεριών που όπως λένε όσοι γνωρίζουν αποτελούν τον εξοπλισμό κάθε σοβαρής παραθρησκευτικής ομάδας που επιθυμεί να βιώσει την εμπειρία μιας μυστικιστικής τελετής στο Κώρυκειο Αντρο, το σπήλαιο του Πανός όπου η ιστορία συναντά και πολλές φορές υποκλίνεται στον μύθο.




Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οπωσδήποτε μια τελετή ομάδας έλαβε χώρα τη νύχτα του θερινού ηλιοστασίου ενώ επιβεβαιωμένο είναι ότι υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που προκαλούν εντύπωση λόγω ένδυσης και συμπεριφοράς, όπως και ότι σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι υπάρχουν κατασκηνωτές στο μικρό πλάτωμα λίγο πριν από την σχεδόν αθέατη είσοδο του σπηλαίου.


Το Κωρύκειο Αντρο, περίφημο σπήλαιο του Παρνασσού με σημαντικό αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, τυλίγεται από τους θρύλους που χάνονται στην αχλύ της προϊστορίας. Ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε ιερό και μαντείο στην προϊστορική εποχή λόγω των πολλών αστράγαλων που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι από εδώ εκκινούν οι πρώτες μαντικές τελετουργίες που αργοτέρα δοξάστηκαν στους Δελφούς. Ολα αυτά αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να περπατήσουν στα χνάρια της ιστορίας. Πολλώ μάλλον για τους παγανιστές (ο όρος χρησιμοποιείται συμβατικά για να δηλώσει τους ακολουθούντες αρχαίες λατρείες) που θεωρούν αυτούς τους τόπους από ιερούς έως φορείς κοσμικής ενέργειας ή και τα δύο. Λόγου χάριν οι αρχαιολάτρες του Υπάτου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών εόρτασαν το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου 2009 με μια τελετή σε τοποθεσία κοντά στο Κωρύκειο Αντρο του Παρνασσού, προς την πλευρά των ιερών Δελφών.
ΥΓ:Εντός του σπηλαίου έχουν βρεθεί μερικές επιγραφές μια εκ των οποίων, η πιο γνωστή, αναφέρει Εύστρατος / 'Αλκιδάμου / άμβρύσιος / συμπερίπολοι / Πανί, νύμφαις.
-Κι εδώ Διστόμιος; σχολίασε κάποιος.

7 σχόλια:

ΜΠΑΜΠΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ.
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ...
ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ...
ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ''ΔΩΜΑΤΙΟ'' ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ !?!
ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ.
ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ? ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ή ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΠΑΝΑΓΙΑ ???

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται αρχαία Ελλάδα χωρίς Δίστομο?
Αφου΄οι άλλοι κατέβηκαν από Αλβανία και μολδοβλαχία χαχαχαχα..

Ανώνυμος είπε...

Εύστρατος ο Αμβρόσσιος......
( Διστόμιος )

βοιωτός είπε...

Είναι στην κυριολεξία αυτό που λένε "όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις Διστομίτη από κάτω".

Ανώνυμος είπε...

ΔIΣΤΟΜΟ CITY..................

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ειναι αυτα,το Διστομο ηταν απο την αρχαιοτητα και θα ειναι μπροστα και σημερα............

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για τους διστομιτες αλλά πολύ καλό το ρεπορτάζ.Για μια ακόμη φορά μας εντυπωσιάζετε με τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για όλα τα αξιόλογα μνημεία του νομού. Και πάλι μπράβο.