Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Επίθεση Γιαννάκη στο ΠΑΣΟΚ για το Μουσείο της Θήβας

Σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύει με σημερινή ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία κ. Μιχάλη Γιαννάκης, με αφορμή την κυβερνητική πολιτιστική πολιτική στον νομό γενικά και ειδικότερα στο Μουσείο της Θήβας.

"Η υποκρίσια έχει τα όριά της" τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης και επισημαίνει ότιτα είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία πρωτοβουλία, καμία προσπάθεια. Τρεις Βοιωτοί Υπουργοί των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ άφησαν το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Μουσείου της Θήβας να βαλτώνει. Σήμερα φορούν το προσωπείο της ευαισθησίας και εγκαλούν την κυβέρνηση Καραμανλή για αδιαφορία. Εγκαλούν την κυβέρνηση που πέτυχε σε 5 χρόνια όσα εκείνοι εγκατέλειψαν για μια εικοσαετία". Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.
Επίθεση Γιαννάκη στο ΠΑΣΟΚ για το Μουσείο της Θήβας

4 σχόλια:

ακάκιος είπε...

Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στη Θήβα ανάγεται στην εποχή του Β’ Κοινωτικού Πλαίσιου Στήριξης, όταν επικεφαλής του ΥΠΠΟ, ήταν ο μεταμοντέρνος, πολυσυλλεκτικός κ. Βενιζέλος. Συνέπεσε μάλιστα με την περίοδο προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα εμπνεύσεως και πάλιν του ίδιου πολυσχίμονα συνταγματολόγου. Προκαταρκτικές μελέτες και σχεδιασμός για το μουσείο, όσον αφορά υποδομές, περιβαλλοντικά, ιδιαιτερότητες του χώρου, δεδομένου ότι από αρχαιολογικής πλευράς η Θήβα δεν υπολείπεται της Κνωσσού ή των Μυκηνών δεν υπήρξαν ποτέ. Για το ΥΠΠΟ του Benny η απόφαση της κατασκευής ενός νέου μουσείου, που θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος του στις άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες του 21ου αιώνα ήταν απλώς υπόθεση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, το μοίρασμα της πίττας δηλαδή, και τα παράπλευρα οφέλη. Τα υπόλοιπα, κατά το ΥΠΠΟ θα τα φρόντιζε ο επιτόπιος «αρχαιολόγος». Στο αρτηριοσκληρωτικό ΥΠΠΟ της Βενιζελικής περιόδου δεν υπήρχε γνώση της επιστήμης της Μουσειολογίας . Το φάσμα των ειδικοτήτων που υπηρετούν τα σύγχρονα μουσεία του εξωτερικού, και το όλο νόημα του μουσείου, ως ευρύτερου πολιτισμικού κέντρου στην εποχή των επικοινωνιακών πολυμέσων και της παγκοσμιοποίησης, ήταν κάτι αόριστο αν όχι άγνωστο στην κομματοποιημένη γραφειοκρατία της οδού Μπουμπουλίνας. Αυτή την αρτηριοσκληρωτική κατάσταση αμέσως μετά ήρθε να επιστεγάσει …η περίοδος της Ζαχοπουλιάδας!
Το νέο μουσείο Θηβών τελικώς κτίστηκε πάνω στο βόρειο άκρο της ακρόπολης της Καδμείας. Συγκεκριμένα στο σημείο της εισόδου της πόλης από τον βορρά, γνωστό από την αρχαία γραμματεία ως «Βορραίαι Πύλες» με αρχαία που πάνε πίσω μέχρι την 2η χιλιετία π.Χ. Μετά από χρόνων παλινδρομήσεις στο ΚΑΣ όπου μια μειοψηφία επέμενε ότι ήταν απαράδεκτο να καταστρέφουμε αρχαιότητες για να τις ‘προβάλουμε’, το έργο μεταφέρθηκε στο Γ’ ΚΠΣ. Μετά την απένταξή του και από το Γ’ΚΠΣ με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , το έργο περιήλθε στο υπηρεσιακό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Πολιτισμός». Με την έλευση της κυρίως Ζαχοπουλικής περιόδου το έργο ουσιαστικά αφέθηκε στην όρεξη του εργολάβου να το φέρει εις πέρας όπως κι όπως. Όπως διαφαίνεται από τα αναλυτικά πρακτικά του ΚΑΣ, ο εργολάβος ερμήνευσε τις κτιριολογικές προδιαγραφές κατά βούληση, και μάλιστα πήγε κόντρα στην απόφαση να κατασκευάσει στέγαστρο για ένα πολύ σημαντικό πρωτοελλαδικό κτίριο το οποίο είχε απόλυτη ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας. Για όλες αυτές τις αυθαιρεσίες που σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο στοιχειοθετούν κακούργημα κανείς ποτέ δεν λογοδότησε.
Η εναλλακτική λύση να δημιουργηθεί το νέο Μουσείο στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μιχαηλίδη, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην είσοδο της πόλης με εύκολη πρόσβαση (δίπλα στην στάση του Προστειακού), πλούσιο κήπο, και θέα όλο τον κάμπο της Θήβας ουδέποτε συζητήθηκε. Ο Δήμος Θηβών θεώρησε πως το μουσείο έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο. Αν και η Πινδάρου βρίσκεται σε διαρκή κυκλοφοριακή συμφόρηση, αν και η ανέγερση του νέου μουσείου πάνω στις Βορραίες Πύλες ακύρωνε τις δυνατότητες μελλοντικής συνένωσης του Αμφίου με το Μυκηναϊκό ανάκτορο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα αρχαιολογικό χώρο ισάξιο με την ιστορία της πόλης, ο δήμαρχος, ενόψει δημοτικών εκλογών και με μηδενικό έργο να επιδείξει, δεν εφείσθη μέσων να παρουσιάσει το νέο μουσείο ως δικό του έργο. Έτσι καταλήξαμε σήμερα με μια Θήβα χωρίς μουσείο. Η Χαιρώνεια περίμενε 15 χρόνια χωρίς μουσείο για μια μικρή κλίμακας ανακαίνιση. Στην εποχή των ισχνών αγελάδων που μπαίνουμε τόσο θα χρειαστεί να περιμένει και η Θήβα. Σήμερα έρχεται ένας ακόμα νεοδημοκράτης να κερδίσει πολιτικό κέρδος επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους. Αυτά τα δικομματικά τεχνάσματα που επαναλαμβάνονται με την ίδια συχνότητα σήμερα πλέον δεν πείθουν κανένα. Όλοι ευθύνονται!

βοιωτός είπε...

ακάκιε,
Προσωπικά δεν με πείθει η ισοπεδωτική λογική. Ας δούμε τα στοιχεία για τα μουσεία της Βοιωτίας επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας. Τότε θα έχουμε εικόνα. Για το Μουσείο της Θήβας ειδικά θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

Και το παλιό Μουσείο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε φτιάξει.
Και το καινούργιο ο κυβερνήτης Κώστας Καραμανλής θα το φτιάξει.
Το Μιχαηλίδη ποιος τον έκλεισε μήπως θυμόσαστε;

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
επί ΠΑΣΟΚ να δούμε καλύτερα τα σκυλάδικα που άνοιξαν γιατί μουσεία δε νομίζω ότι θα βρεις!