Τι συμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς
Αμηχανία στους υποστηρικτές και σκωπτικά σχόλια από τους αντιπάλους της παράταξης Τσιφή προκαλούν πλέον οι συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς.
Εκείνο που στην αρχή εμφανιζόταν ως "ιδιότυπη άσκηση της εξουσίας", ως απόσταση από τα καθιερωμένα, ως ύφος και πρακτική διαφορετική πλέον μοιάζει ερασιτεχνική προσπάθεια διευθέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, με αντιδεοντολογικό και, σε πολλές περιπτώσεις, κινούμενο στα όρια της νομιμότητας τρόπο.
Η έλλειψη προετοιμασίας, οι νεφελώδεις στόχοι, η επιπολαιότητα και η άγνοια μπορεί να συγχωρούνται σε ένα 15μελές συμβούλιο Λυκείου αλλά οπωσδήποτε δεν συγκροτούν πολιτική και μάλιστα τέτοια που να βγάλει τον Δήμο από το τέλμα και το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγήσει η δημαρχία Ρούσσαρη.
Ας θυμίσουμε μερικές από τις αποφάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς: η μίσθωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Δήμου Λιβαδειάς στο Λαφύστιο όπου τα όρια της νομιμότητας δοκιμάστηκαν, η εσπευσμένη λύση της ΔΕΤΕΛ με τα γνωστά τραγελαφικά αποτελέσματα, η μεταφορά της λαϊκής αγοράς στη Γιαννούτσου και τώρα τελευταία η μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών στο Παλαιό Νοσοκομείο.
Υπάρχουν κι άλλες που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν αυτή τη στιγμή αλλά που όλες αποτελούν μνημεία προχειρότητας και όχι μόνον. Δίνουν την αίσθηση ότι ελήφθησαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η εξωθεν καλή μαρτυρία έχει ή τείνει να απολεσθεί.
Από την άποψη αυτή καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε στους δημοτικούς συμβούλους, και ειδικά σ' αυτούς της πλειοψηφίας, μερικά πράγματα:
1. Πλειοψηφία δεν σημαίνει ¨κάνω ό,τι θέλω". Σημαίνει "λαμβάνω αποφάσεις στα πλαίσια της νομιμότητας".
2. Η δημόσια περιουσία δεν ανήκει στην πλειοψηφία. Ανήκει σε όλους τους πολίτες είτε ψήφισαν την πλειοψηφία είτε ψήφισαν τη μειοψηφία.
3. Η προετοιμασία για το Δημοτικό συμβούλιο και η ύπαρξη τουλάχιστον εισηγήσεων δεν αποτελούν κενό τύπο. Είναι ο τρόπος για να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Η μη τήρηση της διαδικασίας είναι παράτυπη αλλά κυρίως ύποπτη.
Ολα αυτά λέγονται, προς το παρόν, εντελώς καλοπροαίρετα. Ολοι άλλωστε οι εχέφρονες πολίτες θέλουν να πετύχει ο Τσιφής. Το ζήτημα είναι να το θέλει και ο ίδιος. Εάν πράγματι το θέλει πρέπει από σήμερα κιόλας να αλλάξει πολλά πράγματα.
Δείτε κι αυτά και θα επανέλθουμε.
5 σχόλια:
Υπάρχουν δύο παροιμίες:
"Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται"
"Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός"
Καλημέρα γιατρέ!
Μια καλη ιδεα θα ηταν η συμμετοχη των πολιτων στις ανοιχτες συνεδριασεις του δημοτικου συμβουλιου θα ενδυναμωνε το κυρος των διαδικασιων. Αναφορικα με τις διαδικασιες , το κυρος της νομιμοτητας των διοικητικων πραξεων ελενχονται δικαστικα και προσβαλλονται ευκολα απο οποιον εχει εννομο συμφερον. Δοξα τω θεο κοντα στους 80 δικηγορους εχει η λειβαδια μας
Απογοητευτικη η απουσια της μειοψηφιας ιδιως τοτ Κυριου Ανεστη που εχει χαρακτηριστικα καιροσκοπου στο χωρο της πολιτικης. Εχει το στυλ η σταση του ,πατωσα και αδιαφορω ,για τα παιδια μου τα κανω ολα. Οσο για τον κυριο Παλαιολογο ειναι σιγουρα οτι θα δωσει μαχες δεν ξερω εαν θα ειναι για τα σωστα κινητρα/εινια μεγαλη η προσωπικη του κοντρα με τον κυριο Τσιφη. Ποιος πουλησε πρωτος ποιον ξερω βοιωτε θελεις αποδειξεις..
Καλο θα ηταν ομως να μην ξεχναμε και το παρελθον. Με ποιους ορους για το δημοσιο και το Δημο ανατεθηκαν σχεδον ολα τα δημοσιο εργα περιοδου παλαιλογου σε γνωστο μεγαλοεργολαβο δημοσιων εργων. ? Endiaferuhke kaneis να εχετασει επισταμενα του ορους αναθεσης και της καταρτιθεισα δημοσια συμβαση εκεινες τις περιουδους ? Einai εν μερει ευλογο οι φιλιες και στις τοπικες κοινωνιες να ανδεικνυονται σε αποκλειστικο ορο αναθεσης αλλα...
Φιλικα
Τροφώνιε,
αν ισχύει η πρώτη παροιμία τότε δεν πάμε καθόλου καλά.
Για τη δεύτερη ο Χάρυ Κλυνν υποστήριζε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε: Στα επόμενα χρόνια θα έχω λύσει τα προβλήματά σας ή θα τα έχετε ξεχάσει.
medeon,
Οι διαδικασίες είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, τα υπόλοιπα είναι λαϊκιστικού τύπου φληναφήματα.
Π.χ. Σχηματικά στη συνεδρίαση για τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο Παλαιό Νοσοκομείο η αντιπολίτευση ρώτησε: "Πώς γίνεται νομικά αυτό;". Η πλειοψηφία απάντησε: "Δεν ξέρουμε". Η αντιπολίτευση ξαναρώτησε: "Ποιοι οι οικονομικοί όροι;". Η πλειοψηφία είπε: "Δεν ξέρουμε".
"Ποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν;" "Δεν ξέρουμε."
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία. Αν αυτό δεν είναι κατάργηση της δημοκρατίας τι είναι;
Και φυσικά, όπως σημειώσαμε, δεν είναι η μοναδική απόφαση μείζονος σημασίας που λαμβάνεται με αυτό τον τρόπο.
Ομως θα επανέλθουμε με στοιχεία πολύ σύντομα. Μας αναγκάζουν...
Καλησπέρα. Έχω την εντύπωση ότι η όλη ιστορία των εκλογών στη Λειβαδιά δεν εξελίχτηκε σωστά. Ο κ. Τσίφης δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα κοινά (απόδειξη είναι ότι συνεχίζει να ασκεί την ιατρική του δραστηριότητα) και η επιθυμία του για εκλογή δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα προσωπικό καπρίτσιο. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι όσοι τον περιβάλλουν έχουν τα ίδια αθώα κίνητρα. Σε αυτές τις αποφάσεις έχει πλέον ευθύνη και η περιφέρεια όσον αφορά την νομιμότητά τους, και το ελεγκτικό Συνέδριο σε ότι σχετίζεται με δαπάνες. Επειδή ανάμεσα στους σημερινούς ηγέτες των δημοτικών παρατάξεων υπάρχουν βεντέτες, θα πρέπει να αναδειχτούν καινούργια και άφθαρτα πρόσωπα...
Κ...
σωστος ανωνυμε ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ. Τωρα σε ειδα δυστυχως.. να εισαι καλα
Δημοσίευση σχολίου