Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Επιτέλους ο δρόμος Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα

Σε ένα τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας έργο προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Θηβών-Λιβαδειάς-Αράχωβας-Δελφών-Ιτέας προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ, και χρηματοδότησης από το Δ' ΚΠΣ και το Ταμείο Συνοχής.
Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς αντιστοιχούν 1,3 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ποσό, κατά τη γνώμη μας, αρκετό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα οδηγεί στον μυθικό ομφαλό της Γης.
Μεγάλο θα είναι το κέρδος της περιοχής, εκτός από τις προφανείς αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει στη Βοιωτία ο νέος οδικός άξονας, και από τη μείωση των αυτοκινητικών ατυχημάτων, τα οποία είναι πολλά λόγω και της κατάστασης του δικτύου στην περιοχή.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοκινητόδρομος; Σιγά μη γίνει και ...autobahn! Με 1,3 εκατ. ευρώ το χιλιόμετρο δεν φτιάχνεις αυτοκινητόδρομο. Ένας τυπικός δρόμος «ταχείας κυκλοφορίας» θα γίνει, με αναβαθμίσεις ανα σημεία, διαπλατύνσεις (βλέπε έργα Θηβαϊκού κάμπου) κλπ. και χωρίς φυσικά (;) διαχωριστική νησίδα - ας με διαψεύσει κάποιος αρμόδιος. Ελπίζω να παρακαμφθεί, επιτέλους, η Αράχωβα.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε, γενικά είναι λίγα 400 εκατ. παλιές δραχμές το χιλιόμετρο ή ειδικά στην Ελλάδα των υπερβάσεων και της σπατάλης;
Για τη διαχωριστική νησίδα: πρέπει να είναι η συνήθης που είναι και πολύ ακριβή ή για τέτοιους δρόμους αρκεί κάτι πιο απλό μια μπάρα ας πούμε;
Δεν ξέρω αν έχεις σχέση με τις κατασκευές αλλά οι γνώσεις σου είναι εντυπωσιακές.

Ανώνυμος είπε...

Λες να βάλουν και διόδια; δεν το έχουν σε τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

μπορεί και να τον κάνουν υπόγειο για να μην βλέπουν οι high class τουρίστες τις ανεμογεννήτριες και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. εκτος αν το κάνουν γι αυτό ακριβώς

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε, καλώς ήρθες.
Εδώ αποφεύγουμε να τους βάζουμε ιδέες -:).

Πάντως είναι ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει κυριολεκτικά και μεταφορικά το τοπία στη Βοιωτία.

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε, γράφουμε μαζί αν είσαι ο ίδιος.
Δεν κατανοώ πώς ωφελούνται τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και οι ανεμογεννήτριες από τον καινούργιο δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με όσα έγραφαν οι εφημερίδες, ο προϋπολογισμός της Εγνατίας, που είναι αυτοκινητόδρομος, ήταν περίπου 1 δις δραχμές το χιλιόμετρο, δηλ. γύρω στα 3 εκατ. ευρώ το χιλιόμετρο. Βάλε πληθωρισμούς κλπ. το συμπέρασμά μου ότι δεν θα είναι αυτοκινητόδρομος βγαίνει αβίαστα. Η διαχωριστική νησίδα ή έστω μια μπάρα δεν είναι ζήτημα κόστους όσο ζήτημα ...πλάτους! Προφανώς, ο «νέος» οδικός άξονας ΔΕΝ θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση - και μακάρι να βγει κάποιος αρμόδιος να με διαψεύσει.

Αλήθεια, τι χρονοδιάγραμμα προβλέπεται; Θα έχουμε το χάλι του ΠΑΘΕ που κατασκευάζεται από το ...1984;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
στην Εγνατία είχαμε νέα χάραξη και πολύ μεγάλα τεχνικά.
Φαντάζομαι ότι εδώ θα είναι πιο φθηνά τα πράγματα.
Για τη διαχωριστική νησίδα νομίζω ότι πρώτα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια, μετά η ταχύτητα και η άνεση. Εάν δεν υπάρχει υψηλό κόστος, όπως λες, τότε πρέπει να τη φτιάξουν γιατί δεν προβλέπεται οι Ελληνες να μάθουν να οδηγούν.
Το χρονοδιάγραμμα το αναμένουμε... Πάντςω το Δ' ΚΠΣ λήγει το 2013.

elikonas είπε...

..ο περι ου ο λογος δρομος (να λεγεται)..ηδη ξηλωνεται..για αυτον μλατε?..

βοιωτός είπε...

Αφού είναι "ο περί ου ο λόγος" δεν είναι φανερό ότι μιλάμε γι' αυτόν;
Ελικώνα καλώς ήρθες.