Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Αρχαίος ναός βρέθηκε στον Ορχομενό

Αντιγράφω από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία, καθώς καλύτερα δεν μπορεί να δοθεί:

"Χιλιάδες μικρούτσικα αγγεία, πήλινα ειδώλια και προτομές γυναικείων θεοτήτων, όπως και σειρά από μοναδικά πήλινα στεφάνια πλεγμένα με στάχυα και άνθη, βρέθηκαν από τη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ένα αγροτικό ιερό αφιερωμένο στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων, στη Βοιωτία.

Το ιερό ήταν σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση δυτικά του Ορχομενού, σε μια στενή λωρίδα γης στους πρόποδες του όρους Ακόντιο, εκεί που κυλά ο Βοιωτικός Κηφισός. Σε μικρή απόσταση βρισκόταν στην αρχαιότητα η λίμνη Κωπαΐδα. Η αρχαιολογική θέση, σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων Βασ. Αραβαντινό, ήταν γνωστή από τη δεκαετία του '50, όταν κατασκευάστηκε αγωγός άρδευσης, καταστρέφοντας ορισμένους τοίχους. Από τη χρονολόγηση της κεραμικής, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ιερό ήταν σε χρήση από τους πρώιμους κλασικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.

Η ταυτότητα των θεοτήτων που λατρεύονταν δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Είναι όμως βέβαιο πως σχετιζόταν με τη βλάστηση και τη γονιμότητα. Ο Ορχομενός, άλλωστε, ήταν διάσημος για τη λατρεία των Χαρίτων, θεοτήτων της βλάστησης. Ο Πίνδαρος τον αποκαλούσε «καλλίχορον πόλιν χαρίτων» και ο Παυσανίας επιβεβαιώνει τη σημασία της λατρείας τους. Ανάμεσα στα κινητά ευρήματα, εκτός από τα μικρογραφικά αγγεία (κοτυλίσκες, υδρίσκες, κρατηρίσκοι), τα πήλινα ειδώλια όρθιων και καθιστών γυναικείων μορφών και ζώων, τα λυχνάρια, τους σκύφους κτλ, βρέθηκε μια αγνύθα (πήλινο υφαντικό βάρος) στην οποία γράφεται το όνομα «Ευρυνόμη».

Η Ευρυνόμη ήταν η μητέρα των Χαρίτων, κατά τη «Θεογονία» του Ησιόδου, οπότε ενισχύεται η άποψη ότι πρόκειται για ιερό των Χαρίτων. Σε κοντινή απόσταση άρχισε επίσης να αποκαλύπτεται αρχαίο νεκροταφείο με συλημένους και κατεστραμμένους κιβωτιόσχημους τάφους. Το νεκροταφείο αυτό πρέπει να εγκαταστάθηκε όταν είχε ατονίσει πια η λατρεία του ιερού, αφού διαπιστώθηκε ότι ξαναχρησιμοποιήθηκε ενεπίγραφη στήλη με λατρευτικό περιεχόμενο για την κατασκευή ενός τάφου.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι «η ανασκαφική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συμπληρώσει τις γνώσεις μας για τις φημισμένες λατρείες του αρχαίου Ορχομενού»".


Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του Ορχομενού είναι γνωστές. Χρειάζεται όμως εκτός από τους αρχαιολόγους να κινητοποιηθεί και η πολιτεία. Τελευταία γίνονται κάποια δειλά βήματα αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο.

2 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Βοιωτέ, αν μάθεις τίποτα άλλο από το δικό σου ρεπορτάζ, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μας.

βοιωτός είπε...

Πιθανόν να έχουμε φωτογραφίες την Τρίτη.