Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τα μεγάλα ερωτήματα για τη φωτιά της Λιβαδειάς

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ



















Μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή συντελέστηκε στη Λιβαδειά με τη μεγάλη πυρκαγιά της Τετάρτης να αποτεφρώνει σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις 45.000 στρέμματα καλλιεργειών, βοσκοτόπων, δασικής έκτασης. κ.λπ. Η αιτία, το πρώτο πυρ, της μεγάλης φωτιάς αποδίδεται επίσης ανεπίσημα σε ανθρώπινη αμέλεια.
Μια πρώτη γενική παρατήρηση είναι ότι το ελληνικό κράτος λόγω πολλών αιτιών και κυρίως λόγω ανεπάρκειας όχι τόσο των μέσων αλλά του πολιτικού προσωπικού δεν έχει κατορθώσει να προστατεύσει την πατρίδα από την καταστροφική μανία της φωτιάς με αποτέλεσμα την οικονομική και κάποτε τη φυσική εξόντωση πολλών πολιτών αλλά και την ερημοποίηση της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια.
Σε μεγέθυνση αυτά ισχύουν και για τη φωτιά της Λιβαδειάς που ανέδειξε εκτός των άλλων την ανεπάρκεια των τοπικών παραγόντων. Μικρορουσφέτια και παραβίαση στις επιχειρησιακές προτεραιότητες χωρίς κανένα γενικό σχέδιο είναι η πραγματική ασχολία των τοπικών παραγόντων που συρρέουν στα μέτωπα των πυρκαγιών για να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες. Η πραγματική προσφορά τους μηδενική αν όχι αρνητική.
Ειδικότερα  για τη φωτιά που κατέστρεψε τη Λιβαδειά και έφερε την απόγνωση σε εκατοντάδες αγρότες υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που συνέλεξε η viotia και που χρήζουν απάντησης.
1. Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε καλός συντονισμός με αποτέλεσμα να παραμένουν αναξιοποίητες ή να αξιοποιούνται ελάχιστα δυνάμεις που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν;
2. Είναι αληθές ότι η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε αρχικά υποτιμήθηκε από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που προέκρινε την αποστολή 3 Πετζετέλ με αποτέλεσμα η φωτιά "να ξεφύγει" αφού τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν μικρή χωρητικότητα ύδατος; 
3. Γιατί επιτράπηκε η είσοδος στις περιοχές της πυρκαγιάς περίεργων συμπολιτών μας οι οποίοι «πήγαν για να δουν» δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης;
4. Γιατί δεν είχε προβλεφθεί η επάρκεια νερού στο Πέρα Χωριό με αποτέλεσμα με τη διακοπή ρεύματος να μείνει ανυπεράσπιστος ο οικισμός και το Γηροκομείο. Εδώ ας σημειωθεί πως αν δεν μετέβαλε τη φορά του ο άνεμος η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική.

5. Είχαν υπάρξει προληπτικές ενέργειες από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Δήμου Λεβαδέων ή επαναύπατηκαν στο δρεσερό φετικό καλοκάιρι; 
5. Γιατί δεν είχαν καθαριστεί οι αυλές και οι δημόσιοι χώροι από τα ξερόχορτα και την υπόλοιπη βλάστηση;
 Υπάρχουν και πολλά παράπονα πολιτών που αφορούν σε μικρότερα ζητήματα που δεν θα αναφερθούν.
Εχοντας παρακολουθήσει από κοντά πολλές πυρκαγιές θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα μεγάλες ευθύνες. Κι αυτό διότι είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο να έχουμε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τις δεδομένες συνθήκες. Ποιές ήταν οι συνθήκες; Κάηκε μια τεράστια έκταση ενώ υπήρχαν άφθονα υλικά μέσα και εθελοντές. Ο άνεμος ήταν μεν ισχυρός αλλά όχι πάνω από 6 Μποφόρ άρα η κατάσταση δεν ήταν απελπιστική.
 Η περιοχή δεν ήταν ούτε δύσβατη ούτε αποκομμένη και η βλάστηση δεν ήταν πολύ πυκνή δίνοντας όλες τις δυνατότητες δράσης στην Πυροσβεστική και τους εθελοντές. 
Με αυτές τις συνθήκες και με τα μέσα που διατέθηκαν η φωτιά έπρεπε να περιοριστεί γρήγορα και να τεθεί υπό έλεγχο νωρίς πριν πέσει η νύχτα. Το ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε αποτελεί ασφαλώς ζήτημα παραλείψεων και πλημμελούς συντονισμού.
Ποιοι ευθύνονται για την αδιανόητη ολιγωρία της Τετάρτης 28 Αυγούστου όταν η πυρκαγιά με στοιχειώδη συντονισμό και ορθή εκτίμηση της πορείας της στον Καρακόλιθο μπορούσε να περιοριστεί και να ελεγχθεί;
Πολλοί συμπολίτες μας καταστράφηκαν και άλλοι υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Από την οικολογική σκοπιά και εν όψει της οικονομικής κατάστασης της χώρας η καταστροφή είναι μεσοπρόθεσμα μη αναστρέψιμη. Οι καρβουνιασμένοι λόφοι θα στέκουν εκεί πολλά χρόνια για να θυμίζουν τις στάχτες που αφήνει πίσω της μια Ελλάδα που χρεοκόπησε.
Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ Α) ΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ?ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΞΥΛΩΣΗ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ??
ΕΡΩΤΗΣΗ Β)ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ !!!ΚΑΙ ΤΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ !!
ΕΡΩΤΗΣΗ Γ)ΥΠΗΡΧΕ ΠΛΑΝΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ?Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ?
ΕΡΩΤΗΣΗ Δ)ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ ΧΩΡΟΥΣ !!!
ΕΡΩΤΗΣΗ Ε)Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟ !

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ . ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ?????
ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ !!!!ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΤΩ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ . ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ !!!