Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ



Φρένο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας εταιρείας βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης την αποπληρωμή πρώτα των 130 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το Δημόσιο στην εταιρεία και τα οποία κρίθηκαν ως «παράνομη κρατική επιδότηση».

Η αποπληρωμή τόσων πολλών κεφαλαίων βέβαια δεν μπορεί να γίνει και συνεπώς η ελληνική πλευρά προχωρά αναγκαστικά σε πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών : Έναν πρώτο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, και έναν δεύτερο για τα τέσσερα ανά την Ελλάδα μεταλλεία.

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαζί με το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει ώστε ο πλειοδότης του εργοστασίου να μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τα ορυχεία, όπως γράφουν «Τα Νέα».

Βέβαια αυτό το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά το οριστικό σπάσιμο της εταιρείας, απολύσεις, και κλείσιμο μονάδων.

Εν τω μεταξύ κρίνεται σήμερα η τύχη των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που μαζί με τη ΛΑΡΚΟ αποτελούν αντικείμενα διαδοχικών συσκέψεων στο υπ. Οικονομικών.

Ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα καθώς εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου πρέπει να έχει καταλήξει στο οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: