Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη σύγκρουση για τις Επιτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς και 14 φωτογραφίες

Οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των παρατάξεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς ήταν αναμενόμενες, το πεδίο τους όμως αποτελούσε άσκηση προβλέψεων και εικασιών μεταξύ των πολιτικών παρατηρητών στη βοιωτική πρωτεύουσα. Η σκληρή μάχη μεταξύ Τσιφή και Παπαγγελή για τον δημαρχιακό θώκο είχε προετοιμάσει το έδαφος ενώ και τα τελευταία «μαχητικά» δημοτικά συμβούλια, μετά τη 14η Νοεμβρίου, κατεδείκνυαν ότι μόνο πληκτικές δεν θα είναι οι συνεδριάσεις του νέου Δ.Σ. Λιβαδειάς καθώς αντιπαλότητες προηγουμένων ετών ήταν φανερό ότι θα εκφραστούν και κατά την τρέχουσα τετραετία. Από την άποψη αυτή η χθεσινή συνεδρίαση -που συνήλθε στην αίθουσα του τέως νομαρχιακού συμβουλίου και με την απουσία μόνον του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Παλαμίδα- εξελίχθηκε από μια ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα διαδικασία σε μια πρώτη αναμέτρηση που πιθανόν έχει κάτι περισσότερο από χαρακτήρα βολιδοσκόπησης καθώς αφορούσε πραγματικές εξουσίες -πάντα σύμφωνα με τον Καλλικράτη.

Η συγκρότηση του προεδρείου του σώματος έγινε σχετικά ανώδυνα (δείτε εδώ http://viotia.blogspot.com/2011/01/blog-post_8675.html) με μόνο αξιοσημείωτο την αλληλοψήφιση μεταξύ των υποψηφίων της δημοτικής πλειοψηφίας και εκείνων της μείζονος αντιπολίτευσης και την απόρριψη της θέσης του γραμματέα από τις δυο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όμως η στελέχωση των επιτροπών, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής, πυροδότησε εντάσεις. Οι θέσεις που προβλέπονται είναι 6 (με τον δήμαρχο Λεβαδέων) για τη συμπολίτευση και 3 για την αντιπολίτευση, χωρίς ο νόμος να περιλαμβάνει πρόνοια για αντιπροσώπευση της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η παράταξη Τσιφή εκμεταλλεύτηκε τη «σιωπή» του νόμου, απαίτησε και επέτυχε με την τρίτη ψηφοφορία να εκλέξει 3 στελέχη της και στις 2 Επιτροπές, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση τόσο την παράταξη Κοτσικώνα όσο και τη Δυναμική Συνεργασία της κ. Πούλου. Οι 2 παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν από μια έδρα στις Επιτροπές. Από την πλευρά της παράταξης Τσιφή διέρρεε ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη η δημοτική πλειοψηφία, είναι η σκανδαλωδώς ευνοημένη από την προβλεπόμενη κατανομή. Επιπλέον από την πλευρά Τσιφή τόνιζαν πως δεν μπορεί οι ελάσσονες παρατάξεις που αρνούνται τη θέση του γραμματέα αλλά και που δεν ψηφίζουν τους υποψηφίους της στο προεδρείο του Δ.Σ. να αναμένουν τη θετική ψήφο της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης

Στην παράταξη της κ. Πούλου η ανησυχία για την πολυφωνία στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο είναι έκδηλη. Η πλευρά της κ. Πούλου ισχυρίζεται επιπλέον ότι στη δημαρχιακή Επιτροπή του Δεκεμβρίου ο κ. Δημήτριος Τσιφής είχε δηλώσει πως δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις στις Επιτροπές του 3852/2010, δήλωση που με τις πράξεις του αναίρεσε χθες. Η Δημοτική Συνεργασία εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Τσιφή με μια άνευ προηγουμένου πραξικοπηματική και αντιδημοκρατική τακτική, απέκλεισε τις δύο άλλες δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, από την εκπροσώπηση στις επιτροπές Διοίκησης του νέου Δήμου» ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει στον υπουργό Εσωτερικών τα λάθη του Καλλικράτη τονίζοντας ιδιαίτερα πως «…ταυτόχρονα επισημαίνουμε στον υπουργό κ. Ραγκούση ότι δυστυχώς τέτοια φαινόμενα παραλείψεων ή αποκλεισμών, με την έναρξη της εφαρμογής του… μεγαλόπνοου σχεδιασμού της νέας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι κακός οιωνός για το μέλλον της».

«Την αντιδημοκρατικότητα του νόμου την έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή», υπενθυμίζει προς τη viotia ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Κοτσικώνας, ο οποίος αποχώρησε επίσης από τη διαιδακασία και συνεχίζει: «Οσο για τις ευθύνες του κ. Τσιφή αλλά και όλης της παράταξής του δεν χρειαζόταν να φθάσουμε στα χθεσινά: τον και τους γνωρίζουμε πολύ καλά από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

Στην συζήτηση παρενέβη και ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Παπαγγελής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα αποστέλλεται η ημερήσια διάταξη και οι εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στους επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας.

Συνολικά όλοι οι εκλεγέντες στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς έχουν ως ακολούθως.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Σωτηρόπουλος Κώστας
Αντιπρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου: Ψυχογιός Παναγιώτης
Γραμματέας Δημοτικού συμβουλίου: Σταματίου Αργύρης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τακτικά μέλη
Αποστολίδης Νίκος
Ζορμπάς Νίκος
Καραμπέτσος Επαμεινώνδας
Λαμπριτζής Σεραφείμ
Τσίνας Βασίλης
Ψυχογιός Παναγιώτης
Αποστόλου Ιωάννης
Καραμπέτσος Νικόλαος

Αναπληρωματικά μέλη
Ρούτης Κωνσταντίνος
Κακοτρίχης Κωνσταντίνος
Παπαλάμπρος Βασίλειος
Γιούλας Ιωάννης
Τσεσμετζής Μανώλης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Τακτικά μέλη
Καλλιαντάσης Δημήτριος
Καραμάνης Γεώργιος
Παλαμίδας Ιωάννης
Καρράς Ιωάννης
Πολυτάρχου Λουκάς
Αποστόλου Ιωάννης
Καραμπέτσος Νικόλαος
Ψυχογιός Παναγιώτης

Αναπληρωματικά μέλη
Αβορίτης Δημήτριος
Γκικόπουλος Σπύρος
Λουκάς Γεώργιος
Δελής Παναγιώτης
Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς και 14 φωτογραφίες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντιδήμαρχοι ποιοι θα είναι?