Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη ήττα Παπαγγελή στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την πρώτη της ήττα σε ψηφοφορία γνώρισε με το καλημέρα η νέα δημοτική αρχή Λεβαδέων στο παρθενικό δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2011.
Η νέα δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Νώντα Κοτσικώνα ο οποίος πρότεινε  να παραστεί ο δήμος Λεβαδεών υπέρ του Δημοσίου στην έφεση που εκδικάζεται στις 7 Φεβρουαρίου του 2011 για τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου/Ιερουσαλήμ (δείτε Η επιστολή Κοτσικώνα για τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου/Ιερουσαλήμ).
Ο κ. Κοτσικώνας επιχειρηματολόγησε  περί του κατεπείγοντας του ζητήματος καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Παπαγγελής φάνηκε να υποτιμά την εμβέλεια του αιτήματος Κοτσικώνα. Στην ψηφοφορία για το αν η υπόθεση είναι κατεπείγουσα ή πρέπει να συζητηθεί μετά από την παραπομπή της στην Τοπική Κοινότητα Δαυλείας και την Οικονομική Επιτοπή του Δήμου η πρόταση της δημοτικής αρχής ηττήθηκε, και έτσι χάθηκε η πρώτη συμβολική ψηφοφορία και φυσικά οι εντυπώσεις.
Οταν το θέμα ξανασυζητήθηκε επί της ουσίας στο τέλος της συνεδρίασης η δημοτική πλειοψηφία ανασυντάχθηκε και κέρδισε τη σχετική ψηφοφορία με το οριακό 17-16, με πύρρειο τρόπο καθώς απώλεσε τη θετική ψήφο των 3 αντιδημάρχων Γκικόπουλου, Παπαλάμπρου και Ρούτη (αποφασίστηκε η παραπομπή του στην Τοπική Κοινότητα Δαύλειας και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως τυπικά υπεύθυνες για την απόφαση).

Η τακτική του δημάρχου Λεβαδέων καταγγέλθηκε ως παρελκυστική από τον Νώντα Κοτσικώνα ενώ η κ. Πούλου άφησε υπονοοούμενα για "προεκλογικά γραμμάτια". Kαι οι δύο υπενθύμιζαν με νόημα ότι τόσο ο κ. Παπαγγελής όσο και ο τέως δήμαρχος Δαυλείας κ. Λουκάς που τώρα ανήκει στη δημοτική πλειοψηφία είχαν παραστεί υπέρ του δημοσίου σε προηγούμενες δίκες.
Η Γιώτα μάλιστα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξερράγη, όχι τόσο ώστε να διαταράξει τη συνεδρίαση αλλά αρκετά ώστε να ψιθυρίσει με δολοφονικό ύφος προς τον κοντινότερο εξ αριστερών της ατυχή σύμβουλο της δημοτικής πλειοψηφίας "μα τι πράγματα είναι αυτά; Δεν ντρέπεστε λιγάκι;" δίνοντάς του να καταλάβει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς δεν είναι σε καμία περίπτωση συνάθροιση φίλων και συγχωριανών, ούτε ασφαλώς τεϊον κυριών.
Η viotia  δεν θα βιαστεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις και θα αναμείνει τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής την Τρίτη όπου και θα αποκαλυψθούν οι προθέσεις του κ. Παπαγγελή, αν δηλαδή σκοπίμως ακολούθησε μια τυπολατρική τακτική ή αν πράγματι θεωρεί ότι η παρέμβαση του Δήμου μπορεί να γίνει εντός των προθεσμιών.

Αξίζει τον κόπο να δούμε τό νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Λιβαδειά με την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πρωταγωνιστές που θα έχουν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Ο δήμαρχος Λεβαδέων φάνηκε απροετοίμαστος, ευάλωτος και ως αντίδραση παρήγαγε μια αλαζονία μη αιτιολογημένη από τη συνεδρίαση. Και στα υπόλοιπα θέματα δεν έδειξε πυγμή. Η αίσθηση της viotia είναι ότι ο κ. Παπαγγελής επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί και από την ίδια του την παράταξη (όπου έχουν αρχίσει ήδη μικρές γκρίνιες για παρεμβάσεις μη αιρετών) εν όψει των δυσκολιών, οικονομικών και άλλων.
Ο τέως δήμαρχος κ. Τσιφής στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν πολύ σκληρός έναντι του κ. Παπαγγελή αλλά με τον ήρεμο τρόπο του: εκείνο που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν quiet man.
Η Γιώτα μαχητική, με αυτοπεποίθηση, με γνώσεις και μια νέα αντίληψη που εκφεύγει από τα όρια της διαμαρτυρίας και πηγαίνει σε θεσμική υπόσταση, άφησε καλές εντυπώσεις  χωρίς να αποφύγει μερικά λάθη που οφείλονται μάλλον στην... πολυλογία.
Ο Κοτσικώνας χρησιμοποίησε με επιτυχία το θεμιτό στην πολιτκή όπλο του αιφνιδιασμού και ουσιαστικά ήταν εκείνος που οδήγησε σε ήττα τη δημοτική πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Σωτηρόπουλος δεν φάνηκε να έχει αντιληφθεί τις ευρείες εξουσίες που διαθέτει. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να είναι άτεγκτος, που στην Ελλάδα ισοδυναμεί με τον "κακό" της υπόθεσης.  Το βέβαιο είναι ότι κάθε έκπτωση επί της διαδικασίας γυρνά μπούμερανγκ εναντίον του και ο κ. Σωτηρόπουλος το αντιλήφθηκε με οδυνηρό τρόπο την Τετάρτη. [Να παρατηρήσω εδώ επιπλέον ότι όταν αναφερόμαστε τον εαυτό μας (π.χ.στις ψηφοφορίες) δεν λέμε "ο κ. Σωτηρόπουλος ψηφίζει ναι" αλλά κάτι άλλο όπως "εγώ ψηφίζω" ή τίποτα. Πάντως δεν ναφερόμαστε στον εαυτό μας ως κύριο παρά μόνο ειρωνικά...].
Εξαιρετική εντύπωση άφησε ο κ. Γκικόπουλος, που έδειξε ότι διαθέτει περίσσεια αυτού του λείπει στη χώρα: κοινή λογική.
Ο κ. Παπαλάμπρος πρέπει να διορθώσει ορισμένα πράγματα όπως την έκφρασή του και να εμβαθύνει περισσότερο στο νόημα της διαδικασίας, που ακριβώς επειδή είναι αργή αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας.
Ο κ. Παλαμίδας έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θα "παίξει ρόλο". Και δεν γνωρίζω αν εκείνος που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι η αντιπολίτευση ή η δημοτική πλειοψηφία.
Καλός ήταν και ο κ. Αποστόλου ενώ απόκτημα για το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ο Πάνος ο Ψυχογιός -όπως είχα γράψει και προεκλογικά.
Περισσότερο προσεκτικός θα είναι τις επομένες φορές ο κ. Καρκάνας ενώ ο κ. Αρκουμάνης επίσης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας "επαναστατικής διάθεσης" και της τήρησης των διαδικασιών, που αποτελούν -όσο κι αν φαίνεται περίργο σε ορισμένους- την ουσία κάθε δημοκρατικής αρχής.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ME TETIOYS SXOLIASMOYS THA MAS KLISIS STO SPITI, KALYTERA NA DIAVAZOYME PARA NA VLEPOYME! POLY OREO!

Ανώνυμος είπε...

kai de xrisimopioume ton tipo naferomaste alla to ellhniko anaferomaste! sofe, e sofe!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Ο Κ.ΚΟΤΣΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΥΛΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ?ΝΤΟΠΗ ΤΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτε καλος ο σχολιασμος σου αλλά τα δεδομενα δεν αλλαζουν. Απλα θα υποχρεωθεις σε κριτικη για τα επομενα τουλαχιστον 8,5 χρονια.
(3,5 + 5)

Ηταν θέμα επιλογής... Καλη ή κακή θα το δειξει η ιστορία

βοιωτός είπε...

11.03
Προτρέχεις.

Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και σεις μιλάτε για 8.5 χρόνιαμπροστά. Τι να πω?

Ανώνυμος είπε...

Εκεινο που φάνηκε κατά την διαδικασία, είναι η άγνοια της πλειοψηφίας και προπάντων του Δημάρχου του νέου Θεμικού Πλαισίου που καθορίζει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
α. Εφερε προς ψήφιση προτάσεις που ήταν προαπαιτούμενη η συζητηση τους στα τοπικά συμβούλια και η υποχρεωτική παρουσία του προέδρου του αντίστοιχου τοπικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου με ποινή την ακυρότητα των αποφάσεων, χωρίς εισηγητική εκθεση και χωρίς αυτοί να παρίστανται.
β. Πρότεινε εικονικό προϋπολογισμό έργου από "ιδίούς πόρους" του Δήμου που είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν.
γ. Πρότεινε έργο σε περιοχή όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες που πρέπει να απαλλοτριωθούν, ενώ είναι γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η χρηματοδοτησή τους από το ΕΣΠΑ.
δ. Αγνόησε ότι για τα εργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο Δήμο Λιβαδειάς αρμόδια είναι η ΔΕΥΑΛ παρ΄όλες τις υπενθυμίσεις από τον κ. Τσιφή και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους.
ε. Ανέλαβε δέσμευση γιά τον προυπολογισμό χωρίς να υπάρχει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και εισήγηση του Οικονομικού Διευθυντή που είναι αρμόδιοι για αυτό.
Ολα τα παραπάνω του επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και η Δημοτική Πλειοψηφία τα αγνόησε.

Δεν ξεκίνησε το Δ.Σ. και ο Δήμαρχος καλά.

Π.Ψ.

Ανώνυμος είπε...

ακριβοδίκαιος ο σχολιασμός

Ανώνυμος είπε...

Π.Ψ. τα είπες και στο Δ.Σ. όμως ψήφισες τα αντίθετα απο αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να περαιτηθει
και να παρει την Δημαρχεια ο Τσιφης
Φυσικα με τους δικους του εκλεγμενους!
Ο οποιοι ειναι εμπειροι πολυ καλλιτερα για την περιοχη !

Ανώνυμος είπε...

ΠΨ αν και αναφέρθηκες στη μη νομιμοποίηση του ΔΣ να πάρεις απόφαση για την υπόθεση της Δαυλειας και μάλιστα ζητησες τη καταψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης τελικά ψηφισες την άλλη πρόταση! Στην ενόργανη το λένε κυβιστιση και ο λαός κωλοτουμπα. Βέβαια σε δικαιολογώ γιατί είσαι ιδιαίτερα εφυης και σκεφτηκες το ότι η δημοτική σου ομάδα δεν είχε πάρει χαμπάρι τη προβλέπει ο Καλλικρατης για τις διεκδικήσεις εκτάσεων.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω το "quiet men" να κατακυρωθεί υπερ του κ.Τσιφή.
Μπορεί επίσης και το silent men ή το rain men ή crazy men ή το μούγκα men.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψη του ΠΨ ήταν πως δεν έπρεπε να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ. Απο την στιγμή που η Πλειοψηφία θέλει να το συζητήσει η ψήφος είναι πολιτική θέση.
Η Πλειοψηφία έχει πολιτική θέση?

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρό ρεπορτάζ.
Όταν κάποιοι γκρινιάζουν
σημαίνει ότι κάνεις καλά την δουλειά σου κι εμείς ενημερωνόμαστε σωστά. Άμα θέλουν "λιβάνισμα" γιατί δεν πάνε στην εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΡΚΑΝΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

Ανώνυμος είπε...

gia den rwtate ton idio???tha sas pei ti einai kai ti kanei!!