Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Με τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς για το ηλεκτρονικό εμπόριο και 6 φωτογραφίες

1. «Οι αριθμοί και οι εκτιμήσεις για τις online αγοραπωλησίες δείχνουν ότι σε πείσμα των καιρών, το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα είναι μάλλον ανθεκτικό».

Πηγή Εφημερίδα Καθημερινή
2. «Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας στην ελληνική αγορά παρατηρούμε δραματική αύξηση στα μεγέθη μας. Από το Σεπτέμβριο και μετά έχουμε περίπου 18.000 μοναδικούς επισκέπτες, όταν έξι μήνες πριν είχαμε γύρω στους 13.000 με 15.000»
CEO Δημήτρης Τριτάρης της Ricardo.gr
3. «Σε τζίρο που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ -στα 8 δισ. ανέρχεται το μέγεθος της αγοράς για το εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων (B2Β) ενώ στο 1,4 δισ. το εμπόριο από επιχειρήσεις σε καταναλωτές (Β2C)- και με εκτιμήσεις (για το 2011) που κάνουν λόγο για διπλασιασμό των αγοραστών και τζίρο 3 δισ. στις online πωλήσεις, τα περιθώρια βελτίωσης είναι ικανοποιητικά για όσους θέλουν να επιχειρήσουν ηλεκτρονικά.»
Πηγή Εltrun, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Την ίδια στιγμή, ποτέ δεν είναι αργά για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας να «βρουν» τον δρόμο που αναζητούν δεκαετίες τώρα. Τρανό παράδειγμα η δική μας ελληνική "FOODBANK" της GFB-GLOBAL LIMITED η οποία κατέγραψε τους τελευταίους 2,5 μήνες ΤΡΟΜΕΡΟ ενδιαφέρον από όλες τις αγορές του πλανήτη! Η ζήτηση είναι υπέρογκη στο εξωτερικό από κολοσσούς με δεκάδες σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Πόσοι όμως είναι αυτοί που σκέφτονται να «ανοίξουν» μαγαζί στο διαδίκτυο και τι πρέπει να προσέξουν;
Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να δώσει απαντήσεις την Τετάρτη 19-01-2011 ο Λάμπρος Σκάρλας (Λέκτορας Π.Δ. 407 στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας) στην εκδήλωση-ομιλία που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς.
Για την εκδήλωση στάθηκε αφορμή η ταυτόχρονη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και τις εκδόσεις από την Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε..

Σε δηλώσεις του προς τη viotia o δρ Λάμπρος Σκάρλας τονίζει ότι "η περίοδος που διανύουμε προοιωνίζεται κρίσιμη. Τα εμπόριο, ο κατεξοχήν χώρος μεγαλουργίας των Ελλήνων από την αρχή της ιστορία του ελληνισμού –η ίδρυση όλων των αρχαίων πόλεων κρατών και αποικιών στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα βασίζονταν κυρίως στο εμπόριο μετάλλων- πλήττεται . Η οικονομική ύφεση έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι έκδηλη η ανάγκη χάραξης νέων πορειών για την αποφυγή των υφάλων".
Αναφερόμενος στη εγγενή δυσκολία των προβλέψεων για το ορατό επιχειρηματικό περιβάλλον ο κ. Σκάρλας υποστηρίζει πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην οικονοµία της αγοράς, η επιχειρηµατική δραστηριότητα, είτε τρέχουσα, είτε µέλλουσα (επενδύσεις) είναι μεταβλητή. Βρίσκεται, σε συνεχή µεταβολή και δε γίνεται σε περιβάλλον πλήρους γνώσης, αφού κατά τεκµήριο, συνέχεια διαφοροποιούνται, λιγότερο ή περισσότερο, οι συνθήκες δραστηριοποίησης των επιµέρους εµπλεκόµενων ή/και οι επιχειρηµατικές επιδιώξεις τους. Τα παραπάνω, σηµαίνουν ότι, όλα όσα πρόκειται να συµβούν στο µέλλον, δεν είναι απολύτως γνωστά, δεν είναι δυνατόν να είναι επακριβώς προβλέψιµα και πόσο µάλλον ελέγξιµα. Άρα, ενυπάρχει η µεταβλητότητα, η ασυµµετρία πληροφόρησης και η έλλειψη σιγουριάς για τη λήψη ασφαλών επιχειρηµατικών αποφάσεων. Ελλοχεύει , συνεπώς, η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος στην επιχειρηµατική προοπτική".
Ομως τι γίνεται με την οικονομική κρίση και πώς μπορεί το ηλεκτρονικό εμπόριο να αποτελέσει λύση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ο δρ Σκάρλας καταλήγει αισιόδοξα και εμπνεόμενος από την εκπαιδευτική του ιδιότητα θεωρεί ότι
"σήμερα με δεδομένη την οικονομική κρίση, η γνώση και η βεβαιότητα για το μέλλον (έστω και αν ενέχουν αρνητική χροιά) αυξάνονται, γεγονός που λειτουργεί ως αρωγός στην αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων.Το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι λοιπόν πειρισσότερο από ποτέ προβιβάσιμο και ο βαθμός του αν και επιδέχεται βελτίωσης είναι «λίαν καλώς». Οι συνθήκες επέτρεψαν να ωριμάσει και γιατί όχι στην επόμενη εξεταστική και να ακμάσει".
Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: