Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μην αφήνετε την πατρίδα στα νύχια τους




Γράφει ο Βοιωτός
Μια φορά ψεύτης για πάντα ψεύτης είναι ένα αξίωμα που ισχύει στην πολιτική και ένας τρόπος να αποκλείσουμε από τις επιλογές μας υποψηφίους στις εκλογές, όπως δείξαμε (με τεράστια απήχηση) εδώ Oχι στους ψεύτες! .
Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις στις οποίες αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο μπορούν να μας οδηγήσουν σε σωστότερη κρίση μπρος στην κάλπη.

Σκεφτείτε τούτο: Ο Χ υποψήφιος -τώρα στην προεκλογική περίοδο που δεν έχει ακόμη αποκτήσει την εξουσία- εκβιάζει, διαβάλλει, συκοφαντεί, απειλεί, γλείφει, υπόσχεται...
Προσέξτε. Ολα αυτά τα κάνει τώρα. Τώρα που λόγω προεκλογικής περιόδου πρέπει να υποδύεται εξ ανάγκης, τον καλό, τον ήπιο, τον ενωτικό. Τώρα που λόγω ανάγκης πρέπει να καλλιεργεί ένα προφίλ χαμηλό και φιλικό...

Φαντάζεστε τι θα γίνει εάν του παραχωρήσετε την εξουσία; Να σας πω εγώ τι θα γίνει. Θα εκβιάζει, θα απειλεί, θα συκοφαντεί εκ του ασφαλούς και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και θα γελά με αυτούς που πίστεψαν στις υποσχέσεις του. Και φυσικά ένας τέτοιος αιρετός δεν μπορεί να είναι χρήσιμος στην πατρίδα. Μόνο στην παρέα του και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα "ρίξει" ούτε την ίδια τη συμμορία του...

Σκεφτείτε καθαρά. Οταν σε συνθήκες προεκλογικές συμπεριφέρεται ο Χ υποψήφιος ως τραμπούκος, ως απατεωνίσκος, ως ερπετό τότε μετεκλογικά θα είναι ακόμη χειρότερος. Τα παραδείγματα είναι άπειρα σε ολόκληρη τη Βοιωτία και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ονομαστικά.
Δεν ψηφίζουμε τέτοιους υποψηφίους. Τους απομονώνουμε, τους παραλείπουμε. Οπου είναι δυνατόν τους ξεσκεπάζουμε, τους παραδίδουμε στη χλεύη του λαού...

Ακόμη κι εσείς που είστε εκβιαζόμενοι, οι πιεζόμενοι μην τους ψηφίζετε... Μην υποκύπτετε, μην πτοείστε επειδή κάποιος νομίζει ότι "σας κρατάει από κάπου". Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να τον στείλετε στο γερο-διάολο παίξτε στο παιχνίδι του. Υποκριθείτε ότι όλα είναι καλά, αλλά όταν φτάσετε στην κάλπη ψηφίστε εκείνον που θα ωφελήσει την πατρίδα, που θα δώσει σε εσάς και τα παιδιά σας τη δυνατότητα να ξεφύγετε από αυτή την περιρρέουσα αθλιότητα της ελληνικής νοτιοβαλκανικής πολιτικής υπανάπτυξης. Δεν σας βλέπει κανείς, μόνο ο Θεός.

Αξίωμα δεύτερο λοιπόν. Η συμπεριφορά ενός υποψηφίου εν γένει είναι ασφαλές κριτήριο αποκλεισμού από τις επιλογές μας. Ο εκβιαστής, ο συκοφάντης, ο ιδιοτελής θα είναι απείρως χειρότερος μετά τις εκλογές αν του παραχωρήσετε την εξουσία.
Μην αφήνετε την πατρίδα στα νύχια τέτοιων ανθρώπων. Τέτοιοι μας έφεραν στη σημερινή κατάντια.
Ενηλικιωθείτε. Ωριμάστε. Ψηφίστε υπέρ των συμφερόντων σας. Που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους πολιτικάντηδες που τριγυρνούν με ένα κινητό στο χέρι συκοφαντώντας, διαβάλλοντας και γλείφοντας 24 ώρες το 24ωρο. Που αναπτύσσουν δίκτυα δημοσίων σχέσεων με τα δικά μας λεφτά και με τη δική μας ανοχή.
Ενηλικιωθείτε. Ωριμάστε. Φερθείτε υπεύθυνα.
Απομονώστε όλους τους ψεύτες, όλους τους εκβιαστές, όλους τους νταραβεριτζήδες, όλους τους σωτήρες.
Το χρωστάτε. Το χρωστάτε στα παιδιά σας και στους γονείς σας. Το χρωστάτε και ήρθε ο καιρός να σας ζητηθεί λογαριασμός.
Αφήστε πίσω τους συναισθηματισμούς και τους φόβους. Κάντε το καθήκον σας, υποστηρίξτε το πραγματικό σας συμφέρον. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν περιμένουν.
Αφήστε εκτός πολιτικής τους απατεωνίσκους, τους κομματάρχες, τους τραμπούκους, τους γλείφτες, τα λαμόγια.
Ενηλικιωθείτε. Ωριμάστε.
Μην αφήνετε την πατρίδα στα νύχια των αρπακτικών που την οδήγησαν στην ανυποληψία, στη χρεωκοπία, στην φτώχεια, στην παρακμή.
Σηκώστε το κεφάλι.
Και μην αφήσετε την πατρίδα στα νύχια τους.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όλα τα λεφτά!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφω μέχρι κεραίας το άρθρο. Κι όμως αυτή η πόλη, αυτός ο νομός, αυτή η χώρα έχει και ικανούς και άξιους και έντιμους που ό, τι έγιναν το οφείλουν στον εαυτό τους και στον προσωπικό κόπο τους.
Αλλά στα κόμματα ευδοκιμούν τέτοια άτομα; Όχι φυσικά αφού πάνε για να φτιαχτούν κι όχι για να φτιάξουν.
Βλέπουμε στα 36 χρόνια της μεταπολίτευσης τα αποτελέσματα που έφεραν, δεν θέλουμε κι άλλη απόδειξη. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,

Για το κείμενο για τους ψεύτες είχα ετοιμάσει ένα σχόλιο που μπορείς να το δεις εδώ: http://ermokastriotis.blogspot.com/2010/09/blog-post_07.html.

Η απουσία σου έγινε αισθητή κι ελπίζω εάν οφείλεται σε λόγους αρνητικούς με την δημιουργία, όλα να είναι περαστικά.

Σε ότι αφορά το σημερινό σου κείμενο νομίζω ότι ως γενική αναφορά στην ηθική στάση πολιτικών εκπροσώπων και στα αντίστοιχα κριτήρια μας ως ψηφοφόρων έχει μεγάλη χρησιμότητα.

Όμως νομίζω ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για όλους μας η συγκεκριμένη αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις διότι η γενίκευση προκαλεί σύγχυση.

Προφανώς και δεν μπορείς να γίνεις e-εισαγγελέας και δεν χρειάζεται.

Μπορείς όμως με την ποιότητα που διακρίνει το όλο έργο σου να φωτίσεις πλευρές των Δήμων της περιοχής μας που η ασκηθείσα πολιτική με διεφθαρμένο τρόπο δημιούργησε προβλήματα στους δημότες κι επ αυτού να προκαλέσεις την συμμετοχή και τον διάλογο των πολιτών.

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές κάτι τέτοιο, δύσκολο βέβαια, θα είναι πολλαπλώς χρήσιμο.

Ανώνυμος είπε...

+1000

Ανώνυμος είπε...

Και τι δεν κάνουν οι πολιτικάντηδες για να κοροιδέψουν για μια ακόμα φορά.
Αλλά αν είσαι πραγματικά άξιος γιατί να λές ψέματα; γιατί να υπόσχεσαι χωρίς αντίκρυσμα; γιατί να χαιρετάς τους πάντες με το ίδιο στημένο χαμόγελο; γιατί να γλύφεις; γιατί να κάνεις συμφωνίες στο παρασκήνιο; γιατί να ζητάς στήριξη από όσους έβριζες μέχρι χτες; και ούτω καθεξής.
Θα χρειάζονταν όλα αυτά αν ήταν σημαντικοί και ικανοί να ασκήσουν δημόσια λειτουργήματα;
Αρα τι μας λέει η συμπεριφορά αυτή; Ότι και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να πείσουν πραγματικά και μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν ψήφους. Απλά πράγματα.
Περιποιηθείτε τους αδέρφια.

βοιωτός είπε...

Αγαπητέ Ερμε,
η ανάλυσή σου είναι πιο επιφανειακή από τη δική μου.
Στην πραγματικότητα είσαι μέρος του προβλήματος που επιχειρείς να λύσεις.

Από την πλευρά με τη σειρά αυτή των άρθρων αφυπνίζω τους πολίτες επισημαίνοντας σημαντικές ευθύνες και συγκεκριμένες παθογένειες στην εκλογική τους συμπεριφορά.

Για να το θέσω συνοπτικά: το πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού δεν είναι ούτε τοπικό ούτε κομματικό. Είναι συνολικό και ουσιαστικά ποιοτικό.

Με άλλα λόγια με τέτοιους αιρετούς δεν μπορείς να περιμένεις ούτε καλύτερη διαχείριση των κοινών πολύ περισσότερο παραγωγή πραγματικής πολιτικής.
Αν έχουμε πιο ποιοτικούς αιρετούς θα υπάρξει και διαφοροποίηση στην άσκηση της εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας. Ομως η ποιότητα των αιρετών είναι στό χέρι των πολιτών...

Αριμνητος είπε...

εξαίρετη μείξη συναισθηματικού ξεσπάσματος και νηφάλιας λογικής σκέψης..όμως ποιος θα κρεμάσει το κουδούνι στο λαιμό της γάτας; και δεν είναι μια μόνο! ο λαός; να θυμίσουμε το "Αντίο Προλεταριάτο" του André Gorz (αναπτύσσει άλλο θέμα βέβαια)και να δούμε τις πολύπλοκες ρητές και υπολανθάνουσες σχέσεις και ισορροπίες μεταξύ "λαού" και "ελίτ".

Ανώνυμος είπε...

Πιστέυετε αληθινά ότι είναι στο χέρι των πολιτών αφού ψηφίζουμε από αυτούς που έχουμε να επιλέξουμε με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον?
Τα δημόσια πράγματα λοιπόν θα ήταν αλλιώς αν κατέβαιναν υποψήφιοι οι ικανοί και πάνω απ' όλα έντιμοι και ψάχναμε για το ποιος είναι ο καλύτερος όχι όπως μέχρι τώρα για το ποιος είναι ο χειρότερος για να ψηφίσουμε τον λίγο καλύτερο αλλά καθόλου καλό επίσης!
Επομένως όταν φτάνουμε στην κάλπη είναι αργά πλέον . Έχουν επιλέξει άλλοι (τα κόμματα) πριν από εμάς για εμάς. Τα πρόσωπα σε αυτή την περίπτωση έχουν πολύ μικρή σημασία, ελάχιστες διαφορές και μόνο στο χρώμα(πράσινο, μπλε, κόκκινο, ροζ και λοιπά).
Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους όχι στο τι θα ψηφίσουν αλλά στο να φτιάξουν ψηφοδέλτιο πραγματικά ανεξάρτητο μακριά από τα υπάρχοντα κόμματα και να διεκδικήσουν τη στήριξη των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων που έχουν αγανακτήσει από την κατάσταση αυτή που δεν πάει άλλο.Όλοι το βλέπουν , όλοι το λένε και όλοι πάμε μοιραίοι και άβουλοι στο πουθενά.

Ροζαλία είπε...

ψυχολογία ψηφοφορου μνημονίου έτους 2010
Το ίδιο σκηνικο।
Οι χρηστοί, οι χριστοί, οι χρήσιμοι, οι άχρηστοι, οι δοκιμασμένοι, οι αδοκίμαστοι, και οι απ αλλού φερμένοι...... Η σύνολη αυλαία με πρωταγωνιστες αλλόφωνους, μόδιστρους επιτρεπομένων στενών κοστουμιων σε εναν ξεχειλωμένο λαό। Και στα παρασκήνια παραταύτα"των οικιων ημών εμπεπιπραμένων ημείς άδομεν": Αυτο-διοίκηση με χρισμα! ΟΞΥΜΩΡΟ;;;;
στη γη που θυσιαστηκαν ο Ρήγας και ο Καραισκάκης।।που παρήγαγε τον σηματωρο του ευρωπαικου πολιτισμού,αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλα και τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Σεφερη, τον Πουλαντζά, τον Καστοριάδη, τον Αξελό,τον Ελύτη τον Χατζηδάκι, τον Μίκη।
σ αυτη την ιδια λοιπόν χώρα, τίποτα ομαίματο δεν κυκλοφορεί στις φλέβες αυτού του αμνήμονος και λοβοτομημένου πλήθους, πλην της ρωμέικης υστερησης προς αναδειξη και αναγνώριση άνευ ουδεμιάς ωδίνης, θυσίας και επένδυσης। Αυτό αποτελεί και το μόνο κριτήριο της επιλογής και των επιλογών της ζωής του। Το τίποτα που νομίζει πως θα γίνει κάτι।

Ανώνυμος είπε...

Ουαί τοις αδικουμένοις.

Αριμνητος είπε...

"Είπε ο ψαράς στο σκουληκάκι: πάμε να ψαρέψουμε"
Bertolt Brecht

βοιωτός είπε...

Αρίμνητε
έχεις δίκιο. Ομως η σκέψη σου αφορά σε μια κανονική πολιτική τάξη όπου η ελίτ και μάζα συνιστούν μια μεταβλητή με άπειρες τιμές.
Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ είναι ότι η ελληνική ελίτ δεν είναι ελίτ.
Ακριβώς έτσι.
Οι άρχοντες μας δεν είναι ούτε οι καλύτεροι της κοινωίας ούτε οι πλέον μορφωμένοι ούτε οι πιο ευφυείς ούτε οι πιο πλούσιοι ούτε κ.λπ. ούτε καν οι πιο πονηροί.
Είναι στην πλειονότητά τους άτομα περιορισμένης ευθύνης σε όλα τα επίπεδα με μόνο όπλο την φιλοδοξία και τον αριβισμό.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό όταν υπάρχουν τα τυπικά προσόντα. Ομως εδώ το πρόβλημα είναι ότι λείπουν ακόμη και οι βασικές αρχές που συγκροτούν ένα πολτικό πλαίσιο.

Προσωπικά το θεωρώ λογικό. Οταν η εξουσία βρίσκεται σε χέρια ανθρώπων με χαμηλό άι κιου, χωρίς γνώσεις, χωρίς ήθος, χωρίς αρχές γιατί περιμένουμε οργανωμένη διαχείριση και χάραξη πολιτικής;
Απειρα τα παραδείγματα σε όλους τους χώρους...

Οπότε συμφωνώ θεωρητικά ότι οι πολύπλοκες σχέσεις ελίτ και λαού δεν είναι εύκολο ούτε να αναλυθούν ούτε πολύ περισσότερο να περιγραφούν με εκλογικούς μόνο όρους.

Ομως΄για να έχει νόημα αυτή η ανάλυση θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε ελίτ, πραγματική ελίτ. πουσ την Ελλάδα δεν υφίσταται. Φυσικά και λαό αν αποκτούσαμε δεν θα με χάλαγε αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο :-)))

εωσφόρος είπε...

6.52
εγώ που βαριέμαι τις αναλύσεις και τα πολλά λόγια το μήνυμα του βοιωτού το μεταφράζω έτσι : να ανοίξουμε όλοι τα στραβά μας και να στείλουμε τα λαμόγια για τσάι.

Μούσα είπε...

Κύριε Βοιωτέ τι να ψηφίσουμε; Είμαι παλιά σχολιάστρια της ιστοσελίδας σας και σταθερή αναγνώστρια , σας εμπιστεύομαι απόλυτα γιατί είστε έντιμος και αντικειμενικός και η γνώμη σας μας ενδιαφέρει οικογενειακώς. Δεν εμπιστευόμεστε πια κανέναν. Σκεφτόμαστε την αποχή σαν διαμαρτυρία για όσα υπομένουμε χωρίς να φταίμε.
Ευχαριστώ.

βοιωτός είπε...

Αγαπητή Μούσα,
σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Προς τα παρόν θα περιοριστώ να σημειώσω ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την ιδέα της αποχής που δεν αποτελί λύση αλλά συμβάλλει στην επιδείνωση της κρίσης αντιπροσώπευσης.
Για την θετική απάντηση, για το ποιους θα ψηφίσουμε δηλαδή θα τα πούμε νε καιρώ...