Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το πανηγύρι στην Παναγία του Παρνασσού και 12 φωτογραφίες

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνας Λοκρίδος, για την οποία η ακριβής ημερομηνία κτίσεως δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανολογείται προ της τουρκοκρατίας, το 16ο ή 17ο αι., είναι ένα διατηρητέο μνημείο, που χρήζει αναπαλαίωσης από την Αρχαιολογική υπηρεσία.
Σε πολλούς είναι γνωστή και ως Παναγία του Παρνασσού, καθώς βρίσκεται στους πρόποδές του. Έως το 1992 η μονή ήταν ανδρώα, όμως από το Σεπτέμβριο του 1992 με προεδρικό διάταγμα μεταβλήθηκε σε γυναικεία, υπαγόμενη στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Προ δεκαετίας δε υπήρχε κάποια μοναχή, που όμως πριν από δύο χρόνια αποχώρησε.
Πλησιέστερο στη μονή χωριό, στο οποίο και ανήκει, είναι η Αγία Μαρίνα, δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Τιθορέας της Φθιώτιδος.
Η μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Πέρυσι (2009) την ημέρα της πανηγύρεως ο νομάρχης Φθιώτιδος Αθανάσιος Χειμάρας εγκαινίασε τον ασφαλτόδρομο από Αγία Μαρίνα έως και την Ιερά μονή ως έργο της νομαρχίας Φθιώτιδος. Φέτος την παραμονή της εορτής (22 Αυγούστου) το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία από τους ιερείς της περιοχής (Κάτω Τιθορέας π. Ευάγγελο Τσαπρούνη, Τιθορέας π. Μιχαήλ Πατσιάδη, Ελάτειας π. Απόστολο, Λευκοχωρίου π. Γρηγόριο Νικολάου και Αγίας Παρασκευής π. Σπυρίδωνα Καραούζα). Το θείο κήρυγμα εκφώνησε ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καραγκούνης εκ Τιθορέας, που υπηρετεί στην Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου του Καΐρου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ανήμερα της 23ης Αυγούστου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Επίσης ανακοίνωσε και το όνομα Ελισάβετ ως νέας μοναχής της μονής, όπου θεού θέλοντος από τον Οκτώβριο του 2010 θα τοποθετηθεί επίσημα στην Ιερά μονή με αδελφότητα στο ανάλογο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Ιερά μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνας είναι προσβάσιμη και πλησίον της Φθιώτιδας και Βοιωτίας και περιμένει τον κάθε πιστό και ευλαβή προσκυνητή στην ωραία τοποθεσία του Παρνασσού να του προσφέρει τη χάρη της και τη φιλοξενία των μοναχών.

Π. Ευάγγελος Τσαπρούνης
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κάτω Τιθορέας
Δείτε το φωτορεπορτάζ του συνεργάτη της viotia κ. Χρήστου Λουκά.
Η Παναγία του Παρνασσού και 12 φωτογραφίες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Good post, adding it to my blog now, thanks.