Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μεγάλη αύξηση κερδών για το Α΄τρίμηνο o Ομιλος Μυτιληναίος

Στο Α’ Τρίμηνο του 2010, ο Όμιλος παρουσιάζει ισχυρή αύξηση μεγεθών καθώς ευνοείται από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών του Αλουμινίου, τη συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων από το υψηλό ανεκτέλεστο που ανέλαβε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ το προηγούμενο διάστημα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί οφέλη από την επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων που πάγια εφαρμόζει. Η εξωστρέφεια που διακρίνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου συντέλεσε τα μέγιστα στην επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, κόντρα στην εγχώρια οικονομική συγκυρία που παραμένει ιδιαίτερα αρνητική.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο του 2010 για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαμορφώθηκε στα € 206 εκατ. έναντι των € 154 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην καλύτερη επίδοση του τομέα έργων.

Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών καθώς και στα αποτελέσματα προ φόρων του Α’ Τριμήνου 2010 έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους € 32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 65,4 εκατ. από € 21,1 εκατ. το 2009, ενισχυμένα από την αύξηση τιμής αλουμινίου στο LME και τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων που πραγματοποίησε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 27,0 εκατ. έναντι € 1,0 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τέλος, σημειώνεται η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου να προσεγγίζουν τα €200 εκατ. στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2010.

Στον Τομέα Μεταλλουργίας & Μεταλλείων η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή (ανήλθαν 59,2% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009), ενώ παράλληλα ο Όμιλος κεφαλαιοποίησε σημαντικά οφέλη που προέκυψαν από την εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων. Επιπλέον, η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, η οποία προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου, συντελεί σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του ενεργειακού κόστους, καταδεικνύοντας τις σημαντικές συνέργιες που προκύπτουν από την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον κλάδο της Ενέργειας.

Όσον αφορά στη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, το Α’ Τρίμηνο 2010 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα € 137,9 εκατ., συνυπολογιζόμενου και του έκτακτου εσόδου ποσού € 32,4 εκατ., έναντι € 50,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου της εταιρείας, το οποίο ανέρχεται σε € 2,0 δις.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 50,8 εκατ., από € 8,5 εκατ. πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA (εξαιρουμένης της επίδρασης του μη επαναλαμβανόμενου εσόδου) διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (17,7%), τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό παρά την περιορισμένη συνεισφορά αμυντικών έργων το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε € 37,6 εκατ. έναντι € 4,9 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2009.

Στον Τομέα Ενέργειας, η συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas σηματοδοτεί την εδραίωση του Ομίλου στη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας στη χώρα (1,2 GW σε εμπορική λειτουργία έως το 2011). Ταυτόχρονα, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής της πρώτης ύλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), ενδυναμώνει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, προσδίδοντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι επενδύσεις του Ομίλου στο κλάδο της ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW είναι ήδη από τον Απρίλιο του 2009 σε λειτουργία, ενώ η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Άγ. Νικόλαο, Βοιωτίας, βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να εισέλθει σε πλήρη εμπορική λειτουργία το Β’ Εξάμηνο του 2010. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 437 MW στους Αγ. Θεοδώρους, σε συνεργασία με τη MOTOR OIL. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ, όπου διαθέτει σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 36 MW, ενώ περισσότερα από 1.000 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης.
Για τα αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2010 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, στις 17.30 ώρα Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: