Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος θυμάται τον Μίλτον Φρίντμαν;

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους Financial Times το 2003 ο βραβευμένος με Νομπέλ "πατέρας των παιδιών του Σικάγο" Μίλτον Φρίντμαν μεταξύ άλλων είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί μέχρι το 2015. Ο Φρίντμαν, ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους όλων των εποχών υπήρξε ο "γκουρού" του Ρόναλντ Ρίγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ και της οικονομικής πολιτικής που έγινε γνωστή ως ριγκανόμικς, ο θεωρητικός και ουσιαστικός αντίπαλος του Κέινς στις πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά και στην εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική.

Πολέμιος του ευρώ, θεωρούσε ότι η πολιτική ένωση της Ευρώπης όφειλε να προηγηθεί της νομισματικής και πως συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν διαθέτει την αναγκαία ευλυγισία ώστε να αντέξει στους καραδασμούς του κοινού νομίσματος, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Οι απόψεις του Φρίντμαν παρότι δεν υπέχουν τον χαρακτήρα δόγματος όπως πριν από μια μερικά χρόνια εξακολουθούν να έχουν ισχυρή επιρροή σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στην οικονομική θεωρία τόσο πέραν του Ατλαντικού όσο και στη Γηραιά Ηπειρο. Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μίλτον Φρίντμαν στους FT όπως την αναδηmοσίευσε η Καθημερινή.

Στο ερώτημα αν έχει αλλάξει τις απόψεις του σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της Eυρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην παρατήρηση ότι το ευρώ ήδη κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια, κερδίζοντας μάλιστα έδαφος έναντι του ασθενικού δολαρίου, γεγονός που πιθανόν να σηματοδοτεί την μακροπρόθεσμη επιτυχία του, ο Mίλτον Φρίντμαν απαντάει: «Mέχρι στιγμής διαψεύδομαι και έτσι δεν έχω απόλυτη πεποίθηση των απόψεών μου. Eκτιμώ όμως ότι μέσα στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, η Eυρωπαϊκή Eνωση θα διαλυθεί. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω επίσης ότι η Bρετανία θα παραμείνει εκτός Eυρωζώνης».
Στην παρατήρηση ότι ο Φρίντμαν των «πεποιθήσεων» μοιάζει σήμερα λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό του, σκέφτεται πριν απαντήσει: «Πράγματι, αναπτύσσεις μία φιλοσοφία κάποια στιγμή και αυτή σε οδηγεί για το υπόλοιπο της ζωής σου. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα της πολιτικής, δεν νομίζω ότι έχω αλλάξει γνώμη για κάτι...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: