Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τρεις δήμους στη Βοιωτία βλέπει ο Μίμης Νταλιάνης

Γράφει ο
Μίμης Νταλιάνης
Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας
τ. Αντινομάρχης
υπευθ. Εθελοντισμού ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και Ικτίνος ή ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ το ‘’κτήνος’’

Πολλές φωνές εκφράζονται , με επιφύλαξη για το νέο σχέδιο Καλλικράτης και ρητορικά ρωτούν;
-Ποια η πραγματική ανάγκη μιας τέτοιας μεταρρύθμισης εν μέσω οικονομικής κρίσης; Μια χαρά δεν είμαστε με τις υπάρχουσες Νομαρχίες και Δήμους; Τι θα κερδίσουμε ως πολίτες με την εκλεγμένη Περιφέρεια και τους διευρυμένους Δήμους;
Αυτό που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε καταρχήν, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, αλλαγών σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, που θα οδηγήσει σε κάτι καινοτόμο.

Το νέο πρόγραμμα στόχο έχει, να προσφέρει μια νέα αυτοδιοικητική δομή με λιγότερη Δημοτική Αρχή και περισσότερη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Δεν πρόκειται απλά για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού αλλά οραματίζεται αποκέντρωση ανάπτυξης,ευθυνών και λογοδοσίας.
Ο Καλλικράτης στοχεύει τον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες, κυρίως όμως την εξυπηρέτηση του από τους αρμόδιους φορείς.

Ως νέος άνθρωπος εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση έρχομαι αντιμέτωπος με την αγανάκτηση των πολιτών που όχι μόνο δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα τους, αλλά ούτε και τους υπευθύνους. Με την υπάρχουσα κατάσταση, οι αρμοδιότητες είναι συγκεχυμένα μοιρασμένες σε Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρεια και Κεντρική Εξουσία, με συνέπεια ο πολίτης να βρίσκεται μπερδεμένος, εγκλωβισμένος σε γραφειοκρατικές συμπληγάδες και σε ευθυνόφοβες απαντήσεις του επιπέδου: «Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, ο άλλος είναι».

Δεν γίνεται δηλαδή σε ένα δρόμο το φρεάτιο να ανήκει στο Δήμο, το αριστερό πεζοδρόμιο στη Νομαρχία, και το δεξί στη Περιφέρεια.
Αυτός ο ηλίθιος και αναχρονιστικός τρόπος άσκησης εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει η πολιτική αυτή ολιγωρία να εκλείψει. Ανήκω στη γενιά που γαλουχήθηκε στην ιδέα του ευρωπαίου πολίτη και απαιτώ, έτσι να μου συμπεριφέρεται η Διοίκηση.

Βαρέθηκα το συγκεντρωτικό κράτος που με αντιμετωπίζει ως άτομο και όχι ως άνθρωπο.
Θέλουμε εμείς οι πολίτες που βιώνουμε τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και τα γνωρίζουμε, να δίνουμε άμεσες λύσεις και όχι η αφηρημένη έννοια του κράτους που σε τελευταία ανάλυση δεν το κατάφερε στο παρελθόν και γνωρίζουμε πια ότι δε μπορεί να το κάνει.

Θέλουμε ότι λέει ο κάθε άνθρωπος στο σπίτι του, στη παρέα του, να τα πει στο δημόσιο χώρο, είτε είναι παράπονο, είτε οργή, είτε πρόταση. Κι αυτή η αδρανής γκρίνια μας να μετατραπεί σε δύναμη αντίστασης και δημιουργίας.
Και για να το διεκδικήσουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και «στρατευμένοι» σε μεγαλύτερους Δήμους και Περιφέρειες για να είναι η φωνή μας πιο δυνατή στα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Δεν μπορείς δηλαδή, να μιλάς για πράσινη ανάπτυξη και για υπηρεσίες που πρέπει να έρθουν στα χέρια των Δήμων όπως πολεοδομία, υγεία και πρόνοια, πολιτική προστασία κλπ. και να τα διεκδικείς αυτά με κοινότητες, με δήμους των 2000 κατοίκων και νομαρχίες περιορισμένες χωροταξικά σε στενά δεσμά. Δεν γίνεται με λίγα λόγια να βλέπω κοντόφθαλμα «τα της αυλής μου», όταν η εποχή μου, έχει ανοίξει ηλεκτρονικά διάπλατα, παράθυρο στην ανθρωπότητα.


Το υπάρχον σύστημα δεν μας «φυλάκισε» μόνο σε μικρούς δήμους, αλλά μας κατάντησε αδιάφορους πολίτες που όλη μας την ενέργεια τη διοχετεύσαμε στη δουλειά μας και στον εαυτούλη μας. Έτσι το οικολογικό έγκλημα του Ασωπού δε μας αγγίζει αφού βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά μας, αδιαφορούμε για τα οικονομικά προβλήματα του γείτονα, για τον άρρωστο και μοναχικό ηλικιωμένο, για το φτωχό συνάνθρωπο, για τον οικονομικό μετανάστη και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αφού όλοι αυτοί βρίσκονται , ευτυχώς, έξω από τη θωρακισμένη πόρτα μας. Αγνοήσαμε πως ο διπλανός μας δεν είναι ξένος ούτε εχθρός, αλλά γνωστός και σύντροφος στη διεκδίκηση όσων η ζωή μπορεί να προσφέρει.

Ξεχάσαμε τι σημαίνει προσφέρω εθελοντικά στους συμπολίτες μου, είμαι ενεργό μέλος της κοινότητας μου και συμμετέχω στα δρώμενα της πόλης μου.
Με τον Καλλικράτη οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρώτα απ’ όλους εμείς οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί. Εμείς που βλέπουμε ότι με αυτό το πρόγραμμα χάνουμε πολλές καρέκλες και αξιώματα, προτάσσουμε τα εγωιστικά μας «θέλω», άνανδρα κρυμμένα όμως σε διεκδικήσεις του επιπέδου «ο δήμος μου είναι ιστορικός» ή «δεν ταιριάζω μ’ αυτόν το δήμο», και παρασύρουμε με προπαγάνδα και αγκιτάτσια τους πολίτες μας σε μπακαλίστικες διεκδικήσεις, ασύμφορες για τους ίδιους και το μέλλον των παιδιών μας.

Οφείλουμε επομένως να σταθούμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί δίπλα στον Καλλικράτη ως άλλος Ικτίνος και να αφουγκραστούμε επιτέλους τα θέλω των πολιτών και της νέας γενιάς, ειδάλλως θα είμαστε το «κτήνος», που μόνο θέλει για πάρτη του και τους αυλικούς του.

Κι ενώ σε επίπεδο περιφέρειας τα πράγματα είναι πιο συνειδητοποιημένα και ώριμα για το νέο βήμα, στους Δήμους πρέπει να επανασχεδιάσουμε με όραμα μακρινό, με διοικητικές ενότητες πληθυσμιακά ισχυρές και σύγχρονα μοντέλα εξουσίας. Γι’ αυτό αν θέλουμε στο νομό Βοιωτίας να μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να πάμε σε αυστηρά μικρό αριθμό Δήμων.

Η πρόταση μου είναι η δημιουργία 3 νέων ισχυρών Δήμων με επιθετικό προσδιορισμό και ταυτότητα, που δε θα υψώσουν όμως τείχη μεταξύ τους, αλλά γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής δραστηριοτήτων. Οι τρείς αυτοί δήμοι να στηρίζονται σε ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά και στον υπάρχοντα πλούτο του νομού μας.

Ετσι λοιπόν θα μιλάμε για ένα βιομηχανικό Δήμο με έδρα τη Θήβα, έναν αγροτικό με έδρα τον Ορχομενό και έναν τουριστικό με έδρα τη Λιβαδειά ως Μητροπολιτική πρωτεύουσα του νομού.

Μόνο τότε θα μιλάμε για δυνατούς Δήμους που θα μπορούν να εφαρμόσουν αναπτυξιακή πολιτική και να προσφέρουν υπηρεσίες σύγχρονες και ανθρώπινες. Μιλάμε για ένα σύστημα διοίκησης που θα αξιοποιεί και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κατοίκων, μέσα από θεσμούς, με πόρους και αρμοδιότητες, με συμβούλια συνοικιακά, νεολαίας, παιδείας, επαγγελματικά, αθλητισμού κα., με αξιοποίηση των εργαζομένων των Δήμων και του κάθε πολίτη ως μονάδα χωρίς προκαταλήψεις και κομματικά δεδομένα.

Μπορεί αρκετοί να διαφωνούν όχι μόνο με τις απόψεις μου, αλλά και με τον Καλλικράτη.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε φοβίες για το καινούργιο αλλά έντονο αίσθημα ευθύνης για την επιτυχία του και ότι ζω σε μια εποχή που κάτι παλιό και αναποτελεσματικό φεύγει ενώ κάτι νέο και σύγχρονο έρχεται…

viotia:To ενδιαφέρον άρθρο του κ. Νταλιάνη αναρτήθηκε φυσικά και εδώ.
Τρεις δήμους στη Βοιωτία βλέπει ο Μίμης Νταλιάνης

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

την αλιαρτο την ρωτησες;

Ανώνυμος είπε...

H Aλίαρτος πάει εκεί που την πάει ο δρόμος δηλαδή στη Λιβαδειά. Εκεί εξυπηρετείται και εκεί θέλουν οι περισσότεροι κάτοικοι από Αλίαρτο μέχρι και το Σωληνάρι.

Ανώνυμος είπε...

40 χρόνια.. φούρναρης, πρώτη φορά βλέπω το… παρασκεύασμα να καίγεται μαζί με τον… αρτοποιό.
Επί της ουσίας, το ζήτημα του «Καλλικράτη» δεν αντιμετωπίζεται με… ασπιρίνες, πρώτον και δεύτερον και σοβαρότερο η πρωτεύουσα του νομού η Λιβαδειά πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο και ισχυρό δήμο.
Και φυσικά αυτό δεν επιτυγχάνεται με το να προτείνει ο Μίμης το κόψιμο της επαρχίας Λιβαδειάς στα δύο και την π. επαρχία Θήβας ένα τεράστιο δήμο που θα συμπεριλαμβάνει και την βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου.
Σαφέστατα αυτό που προτείνει ο Μίμης Νταλιάνης ευνοεί την Θήβα και στο εξής αν επιθυμεί να διεκδικήσει την θέση του δημάρχου να το κάνει εκεί και όχι στη Λιβαδειά. Πρόκειται για μια πρόταση που δεν θα τολμούσε να κάνει ούτε ο πιο αισιόδοξος Θηβαίος. Σίγουρα πρέπει να του αναγνωριστεί η έλλειψη εμπειρίας και γνώσεων γύρω από τα της αυτοδιοίκησης, του Μίμη, που κατά τα άλλα είναι πολύ καλός και άξιος ωστόσο θα έπρεπε να ρωτήσει και κανέναν άλλο και φυσικά να επεξεργαστεί καλύτερα την πρότασή του.
Και φυσικά άνοιξε με αυτό τον τρόπο τον ασκό το Αίολου για Ορχομενό, Αλίαρτο, Δίστομο και Σχηματάρι.
Τώρα λοιπόν μπορεί άνετα ο Μίμης να εκτεθεί ως υποψήφιος δήμαρχος είτε στον Ορχομενό είτε στην Θήβα γιατί στη Λιβαδειά ή αλλού με αυτά που υποστηρίζει είναι.. κομματάκι δύσκολο, ακόμα και για περιφερειακός σύμβουλος διότι οι δημότες που έχουν όνειρα για τον δήμο τους δεν ξεχνούν…

Ανώνυμος είπε...

Τουριστικός-μητροπολιτικός Δήμος Λιβαδειάς,ακούγεται σαν ανέκδοτο.Άραγε συμβιβάζεται η ιδέα με το τερατούργημα του ΧΥΤΑ και την τοποθεσία που τον έστησαν? Αυτό δείχνει ευαισθησία προς το περιβάλλον? Δείχνει τουριστική και πολιτιστική κουλτούρα? Δείχνει ότι οι αυτοδιοικητικοί "άρχοντες" που φιλοδοξούν να ηγηθούν της ευρύτερης περιοχής,αν μη τι άλλο, σέβονται τους υπόλοιπους κατοίκους, τον τουρισμό? Τι έχει να μας πεί γι'αυτό ο κ.Νταλιάνης?

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην πρόταση Νταλιάνη και η οποία αφορά την Αράχωβα, είναι η "Αποσχιστική" πρόταση των συμπατριωτών μου Μπακολουκά Στέργιου-
Οικονομάκη Βαγγέλη-Στυλιάρη Στάθη,οι οποίοι πολύ εμπεριστατωμένα αναλύουν και τους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 12.50
καμια αντιρρηση αλλά συμφωνα με την προταση ο ορχομενος τι θα παρει τότε;
και κατι αλλο καθε δρομος εχει δυο κατευθυνσεις και ισχυει και για τον συγκεκριμενο δρομο, δεν ειναι αδιεξοδος.

gta είπε...

δεν μας τα λετε καλα.απο την ΑΛΙΑΡΤΟ περνατε για να πατε ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ.και εαν η ΑΛΙΑΡΤΟΣ ειχε την δυνατοτητα (και σε αυτο φταινε μονο οι κατοικοι της)να ειχε γινει ενα σκληρο αγκαθι στο μαλακο υπογαστριο των ΔΥΟ θα ειχατε υποφερει.ΑΛΛΑ ειστε ΤΥΧΕΡΟΙ εσεις και ΑΤΥΧΟΙ εμεις.βλεπετε μια φορα ετυχε αυτη η πολη να εχει ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΑΡ.....ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ .ΗΛΙΑ ΝΙΚΟ.Ο ΜΟΝΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ????

βοιωτός είπε...

10.13
Υποθέτω ότι ο Νταλιάνης έχει υπ' όψιν του την περιβόητη αναλογικότητα, που ως ιδεώδες περιλαμβάνει την έκταση και τον πληθυσμό των νέων Δήμων.
Δηλαδή, προφανώς χωρίζει τη Βοιωτία στα 3, χωρίς να ευνοείται κάποια περιοχή.

καρναβάλι είπε...

Κύριε Νταλιάνη με την πρόταση σας, νομίζω πως θα μεθύσουν από τη χαρά τους αύριο στο Βλάχικο γάμο οι Θηβαίοι και το δάκρυ στη Λιβαδειά θα πάει γαϊτανάκι. Σύμφωνα με την πρόταση σας λοιπόν ο Βιομηχανικός υπερδήμος Θήβας που θα πάρει την βιομηχανική ζώνη το Δήμο Πλαταιών και Θίσβης το λιγότερο λογικά , για να μην επεκταθώ σε Βάγια και Θεσπιές, θα έχει 60.000 κατοίκους με μετριοπαθείς υπολογισμούς επειδή η βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και δε φαίνεται αυτό στην τελευταία απογραφή. Ο τουριστικός Δήμος Λιβαδειάς με Αράχωβα, Χαιρώνεια, παραλίες κ.λ.π θα έχει το πολύ 40.000 με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς. Ο δε αγροτικός Δήμος Ορχομενού που θα πάρει όλες τις γύρω αγροτικές περιοχές θα έχει περίπου 36-38 χιλιάδες κατοίκους . Πάλι καλά που η Λιβαδειά κέρδισε με το σπαθί της στο νήμα τη δεύτερη θέση από τον Ορχομενό.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Μίμη έκανες την Θήβα υπερήφανη και ας είσαι Λιβαδείτης. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος από την Λιβαδειά αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει επιτέλους να αναλάβει η Θήβα.

Πολύ καλά έκανες και διαχώρισες την θέση σου από το ψήφισμα για τον «Καλλικράτη» που πρόσφατα εξέδωσε μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου ο δήμος Λιβαδειάς.

Τώρα μπορεί να είσαι στο στόχαστρο των δήμων Λιβαδειάς, Διστόμου, Αλιάρτου και Σχηματαρίου αλλά αυτό μη σε φοβίζει και ας μην εκλεγείς πουθενά, οι «καρέκλες» δεν είναι αυτοσκοπός.

Σημασία έχει να λέει ο καθ΄ ένας ελεύθερα την άποψή του και εσύ την είπες και ας θίγεις τα συμφέροντα της Λιβαδειάς. Είσαι αντικειμενικός και η ιστορία παιδί μου θα στο αναγνωρίσει.

Όσο για τον Ορχομενό που προτείνεις για δήμο δεν μας καίγεται καρφί, φυσικά εσύ θα έχεις τους λόγους σου, εμάς μας αρκεί που θέλεις να χωριστεί στα δύο η περιοχή της Λιβαδειάς και φυσικά ο δήμος που θα δημιουργηθεί θα είναι μικρότερος.

Συγχαρητήρια!!!

Ανώνυμος είπε...

βοιωτε
για να αξιολογήσουμε την αναλογικότητα πληθυσμού σωστά και για να μην λέμε ότι θέλει ο καθένας νομίζω ότι ο κ Νταλιάνης οφείλει να μας αναφέρει πως χωρίζονται σύμφωνα με την μελέτη του οι 20 υπάρχοντες δήμοι στα τρία και που θα πάει ο καθένας.
Εάν έχεις την γνώμη οτι δεν ευνοείται καμία περιοχή κάνε εσύ τον διαχωρισμο.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ.
Αντίθετα όλοι έχουν γνώμη σύμφωνα με υποκειμενικά κριτήρια.
Ως ανωνυμος υπογράφων σου λέω ευθαρσώς οτι οι δύο δήμοι είναι η πλέον ορθολογική λύση, η πλέον ανώδυνη και αποδεκτή απο όλους και όταν θα έρθει η ωρα θα αναπτύξω το σκεπτικό μου.
Οι μεγάλοι δήμοι σε πληθυσμό και έκταση πλεονεκτουν!!!

Ανώνυμος είπε...

Μια καινοτομία πετυχαίνει,
όταν ακολουθείται από μια νέα

Ο κ. Νταλιάνης εξέφρασε με παρρησία μια πρόταση με την οποία μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει.
Προφανώς, κάποιοι ενοχλήθηκαν, όχι φυσικά για το χωροταξικό, διότι η συγκεκριμένη πρόταση δίνει μια σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη Λιβαδειά,
που σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται σε σχέση με τη Θήβα. Κάποια στιγμή αν θέλουμε να δούμε προκοπή σ΄ αυτό τον τόπο, θα πρέπει επιτέλους να …φτύσουμε αυτή την καραμέλα και να απαλλαχθούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος,που μέχρι χθες –ελλείψει πολιτικών θέσεων- κατάντησαν λάστιχο τις αναπτυξιακές προοπτικές των δύο πόλεων.
Πιστεύω, ότι αυτό που ενοχλεί στις θέσεις του κ. Νταλιάνη, δεν είναι το χωροταξικό. Είναι, ότι εδώ κατατίθεται μια πρόταση με συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και αυτό ενοχλεί κάποιους. Ενοχλεί αυτούς, που σώνει και καλά ήθελαν να ..φορτώσουν στο Δήμο Λιβαδειάς μια άλλη υποψηφιότητα.
Ενοχλείται η νομενκλατούρα, διότι ένας νέος αυτοδιοικητικός δηλώνει παρών για το Δήμο Λιβαδειάς και μακάρι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ενοχλείται η νομενκλατούρα, διότι όλα αυτά τα χρόνια, η πολιτική εξουσία σε όλες τις βαθμίδες της, ήταν μέχρι σήμερα προσωποποιημένη και αποτελούσε «ιδιοκτησία» ή «κληρονομιά» ατόμων ή ομάδων.
Σήμερα όμως, η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται νέα ήθη και νέο όραμα.
Χρειάζεται αλλιώτικες μορφές πολιτικής, ώστε εμείς οι πολίτες να αντιληφθούμε τη σημασία της συμμετοχής μας σε κάθε απόφαση που αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Για τον λόγο αυτό θεωρώ, ότι ο «Καλλικράτης» αυτή η καινοτομία, μπορεί σήμερα να αποτελέσει την αφορμή να αναδειχθούν νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές, διότι μια καινοτομία πετυχαίνει, όταν ακολουθείται από μια νέα.
Τα πρόσωπα είναι αυτά που αναδεικνύουν τους θεσμούς και όχι οι θεσμοί τα πρόσωπα.

βοιωτός είπε...

2.12
Συμφωνώ για τους 2 δήμους, όπως άλλωστε γνωρίζεις είναι η θέση της viotia καθαρά και ξάστερα.

Για το σχέδιο "3 δήμοι" ας απαντήσει ο Νταλιάνης.
Προσωπικά πιστεύω ότι θεωρητικά είναι εφικτό. Αμφιβάλλω για τη βούληση.

Ανώνυμος είπε...

Μια καινοτομία πετυχαίνει,
όταν ακολουθείται από μια νέα

Ο κ. Νταλιάνης εξέφρασε με παρρησία μια πρόταση με την οποία μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει.
Προφανώς, κάποιοι ενοχλήθηκαν, όχι φυσικά για το χωροταξικό, διότι η συγκεκριμένη πρόταση δίνει μια σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη Λιβαδειά,
που σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται σε σχέση με τη Θήβα. Κάποια στιγμή αν θέλουμε να δούμε προκοπή σ΄ αυτό τον τόπο, θα πρέπει επιτέλους να …φτύσουμε αυτή την καραμέλα και να απαλλαχθούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που μέχρι χθες –ελλείψει πολιτικών θέσεων- κατάντησαν λάστιχο τις αναπτυξιακές προοπτικές των δύο πόλεων.
Πιστεύω, ότι αυτό που ενοχλεί στις θέσεις του κ. Νταλιάνη, δεν είναι το χωροταξικό. Είναι, ότι εδώ κατατίθεται μια πρόταση με συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και αυτό ενοχλεί κάποιους. Ενοχλεί αυτούς, που σώνει και καλά ήθελαν να ..φορτώσουν στο Δήμο Λιβαδειάς μια άλλη υποψηφιότητα.
Ενοχλείται η νομενκλατούρα, διότι ένας νέος αυτοδιοικητικός δηλώνει παρών για το Δήμο Λιβαδειάς και μακάρι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ενοχλείται η νομενκλατούρα, διότι όλα αυτά τα χρόνια, η πολιτική εξουσία σε όλες τις βαθμίδες της, ήταν μέχρι σήμερα προσωποποιημένη και αποτελούσε «ιδιοκτησία» ή «κληρονομιά» ατόμων ή ομάδων.
Σήμερα όμως, η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται νέα ήθη και νέο όραμα.
Χρειάζεται αλλιώτικες μορφές πολιτικής, ώστε εμείς οι πολίτες να αντιληφθούμε τη σημασία της συμμετοχής μας σε κάθε απόφαση που αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Για τον λόγο αυτό θεωρώ, ότι ο «Καλλικράτης» αυτή η καινοτομία, μπορεί σήμερα να αποτελέσει την αφορμή να αναδειχθούν νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές, διότι μια καινοτομία πετυχαίνει, όταν ακολουθείται από μια νέα.
Τα πρόσωπα είναι αυτά που αναδεικνύουν τους θεσμούς και όχι οι θεσμοί τα πρόσωπα.

βοιωτός είπε...

2.55
E, τώρα μην πούμε ότι δεν ανέμενε ο Μίμης Νταλιάνης ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις με αυτή την -ομολογουμένως- σαφή τοποθέτησή του...

ροζαλια είπε...

εξαιρετικα ενδιαφερουσα η αναρτηση, η τοποθέτηση τα σχόλια.το ακομη πιο ενδιαφερον: η αντίδραση στις σαφεις προτάσεις, χωρις αντιπρόταση σαφή...
και βεβαιως, όχι μόνο θα περίμενε ο αρθρογράφος τις αντιδράσεις, νομίζω θα τις επεδίωκε κιόλας. μια σωστη πολιτική κινηση.

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ ανώνυμε που μας λες «Μια καινοτομία πετυχαίνει, όταν ακολουθείται από μια νέα» γιατί δεν πας να δοκιμάσεις την καινοτομία στο χωριό σου διότι από την Λιβαδειά δεν είσαι σίγουρα. Για Ορχομενό σε «κόβω» αφού σου αρέσει η πρόταση αυτή. Τράβα λοιπόν στον Ορχομενό διαίρεσέ τον στα δύο και εφάρμοσε την καινοτομία σου αφήνοντας την Λιβαδειά στη ησυχία της.

Ακόμα αν κατάλαβα καλά μας λες εμμέσως πλειν σαφώς ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς ο Μίμης. Δικαίωμα του είναι να θέλει. Αυτό όμως θα έπρεπε να το σκεφτεί πριν προτείνει τον τεράστιο και πανίσχυρο δήμο Θήβας δίνοντας στη Λιβαδειά το ρόλο του φτωχού συγγενή προκειμένου να κάνει το κέφι κάποιων στον Ορχομενό.

Αυτός ο άνθρωπος πλέον δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Λιβαδειάς. Ούτε στο δήμο αλλά ούτε και στην περιφέρεια διότι με τις θέσεις που εξέφρασε δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Αν μη τι άλλο έγραψε στα τέτοια του (παλιά παπούτσια εννοώ) την απόφαση και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς που αποφασίστηκε με την συμμετοχή στη συζήτηση βουλευτών και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Με όλα αυτά «εμετρήθη, εζυγίσθη» και βρέθηκε όχι μόνο λίγος αλλά και επικίνδυνος για την Λιβαδειά και την αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει το χωροταξικό πριν από τα αρμόδια όργανα…

Και κάτι άλλο, οι υποψηφιότητες και οι θέσεις δεν κερδίζονται με «φωτοβολίδες» που ρίχνουν «αλεξιπτωτιστές» αλλά με συνεχή παρουσία, δουλειά και ιδρώτα και φυσικά αποτέλεσμα, γκέγκε;;;

gta είπε...

φαινετε οτι δεν εχετε καταλαβει και με το δικιο σας γιατι οι δικοι μας τοπικοι αρχοντες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου οτι η ΑΛΙΑΡΤΟΣ συμπληρωνει τις περισσοτερες προυποθεσεις.γεωγραφικη στρατηγικη θεση ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕΕΕΕΕΕ????ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΙΑΑΑΑΑΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ.ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΗΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ ΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.αλλα εμεις εχουμε μικρη αδυναμη και αχρωμη φωνη αντι να βγουν αυτοι οι υπευθηνοι και να διαλαλησουν στα κεντρα αποφασεων τι μπορουμε σαν δημος αυτοι....(ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΩ)ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΛΙΑΡΤΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ εχουμε μια ατελειωτη γυμνια πολιτικου σθενους ευθικρισιας πολιτικη μικροτητα μονο για τη θεση και την κουταλα??ΕΙΠΑΜΕ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.....(ΕΝΑΣ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΛΙΑΡΤΑΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ )

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 3:42 μμ

Πρέπει να νοιώθει πραγματικά ευτυχής ο κ. Νταλιάνης, όταν βρίσκεται … αντιμέτωπος με κριτικές σαν και τη δική σου, την οποία σέβομαι απολύτως, ασχέτως αν μπάζει από παντού.
Αναφορικά με την καινοτομία και την εφαρμογή της, προτιμώ αν μου επιτρέπεις, να τη δοκιμάσω στο χωριό μου που είναι η Λιβαδειά.
Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Τόγιας και η κα. Αγάτσα που πρότειναν στον κ. Ραγκούση τη δημιουργία 6 δήμων στη Βοιωτία, 2 στην π. Επαρχία Θήβας και 4 στην π. Επαρχία Λιβαδειάς και οι θέσεις των οποίων δημοσιοποιήθηκαν πριν τα αρμόδια όργανα, μήπως είναι και αυτοί επικίνδυνοι για τη Λιβαδειά και την αυτοδιοίκηση;

aliartosnet είπε...

gta,
Έχεις απόλυτο δίκαιο γι΄ αυτά που λες. Όμως η Αλίαρτος δυστυχώς βρίσκεται σε λάθος χέρια. Την διοικούν άνθρωποι δίχως όραμα, δίχως πρόγραμμα, δίχως σχέδιο, δίχως ικανότητες. Αποτέλεσμα είναι να ακυρώνουν οι ίδιοι οι διοικούντες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος. Τα πλεονεκτήματα δεν φτάνει μόνο να τα αναφέρει κανείς όπως κάνει η δημοτική αρχή αλλά και να τα αναδεικνύει όπως ΔΕΝ κάνει η δημοτική αρχή.
Έτσι φτάσαμε στ σημείο να επιχειρεί να μας σβήσει από τον χάρτη ο κάθε Νταλιάνης ο οποίος αν είχε @@@ (θάρρος εννοώ) θα πήγαινε να καταθέσει την πρότασή του στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς που συνεδρίασε με το συγκεκριμένο θέμα ή αν έχει τώρα @@@ (και πάλι θάρρος εννοώ) ας έρθει να μας τα πει στην Αλίαρτο…

Ανώνυμος είπε...

Τα κανατε Μουνιόθ καπελο....

(Βίκτορ Μουνιόθ προπονητης...)

gta είπε...

επανερχομαι στο οτι η ΛΕΙΒΑΔΙΑ χαρακτηριζετε ως τουριστικος προορισμος.ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΒΑΔΙΑ.ΕΓΩ ΑΠΟ ΟΣΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΖΑΜΠΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΝΙΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΙΡΟΥΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣΑ????ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΜΙΛΑΜΕ???

χωρίς φόβο είπε...

Από το κείμενο του κ.Νταλιάνη που διάβασα προσεκτικά φαίνεται οτι ο στόχος του ,ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς ,δεν είναι να "ρίξει" κάποια πόλη. Και κάτι άλλο πιο σημαντικό. Αυτός τουλάχιστον κατέθεσε το σκεπτικό του, οι άλλοι που είναι; Δεν έχουν άποψη; Κάνουν υπολογισμούς στο παρασκήνιο και περιμένουν να κατέβουν να πάρουν καρέκλες στους όποιους δήμους γίνουν τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Στο gta 11:20
Πολύ σωστή η παρατήρησή σου για την "τουριστική" Λιβαδειά.Θα ήθελα μια τοποθέτησή σου για το Δήμο Αράχωβας,λαμβάνοντας υπ'όψη σου την τουριστική του δυναμική και βέβαια τις εισροές πόρων στο Δήμο από τον τουρισμό. Αναρωτιέμαι πόσοι από τους ασχολούμενους με το θέμα του Καλλικράτη στη Βοιωτία γνωρίζουν το ύψος των πόρων- και άρα τη συμβολή στην ανάπτυξη- που εισρέουν από τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας.

Ανώνυμος είπε...

ο Νταλιανης διεκδικει κατι μηπως;

Ανώνυμος είπε...

Για Θήβα και Λιβαδειά εντάξει αλλά με ποια κριτήρια Δήμος Ορχομενού και όχι Αράχωβας που συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα και μάλιστα σύγχρονα:χιονοδρομικό,υποδομή,περιζήτητος τουριστικός προοορισμός, ανάπτυξη και τεράστιο πολιτιστικό ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασης με τους Δελφούς;

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή αγαπητοί Βοιωτοί.
Καλλικράτης χωρίς ισχυρούς Δήμους είναι καταδικασμένος να αποτύχει και καλύτερα να μείνει όπως είναι, να υπάρχουν οι καρεκλίτσες των Δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων, και οι περίφημες δημαρχιακές επιτροπές που στη πλειοψηφία κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα χωρίς ουσιαστικό έργο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.. Μικρός και ανίσχυρος δήμος χωρίς έσοδα πως θα επιβιώσει βρε παιδιά; πως θα παράξει έργο, αν ισχύσουν τα λεγόμενα του Ραγκούση και των προηγούμενων, με τα οποία οι Δήμοι θα είναι αυτοσυντηρούμενοι με πόρους από Φ.Π.Α , ακίνητη περιουσία, ΕΤΑΚ ή όπως αλλιώς θα λέγεται; Η Βοιωτία για να πάει μπροστά χρειάζεται δυο ισχυρούς Δήμους στα φυσικά όρια των πρώην επαρχιών. Δήμος Λιβαδειάς με 62.000 κατοίκους και Δήμος Θήβας με 69.000 κατοίκους. Τους δυο δήμους όμως δεν τους θέλουν οι τοπικοί άρχοντες επειδή χάνουν τις θέσεις τους, τους χαρακτηρίζουν δήμους τέρατα, και θέλουν να συνεχίσουν την κατασπατάληση χρήματος σε πολύ δύσκολες εποχές. Επίσης δεν τους θέλουν και οι βουλευτές, τουλάχιστον φανερά, επειδή θέλουν να τάχουν καλά με όλους τους Βοιωτούς και τάζουν σε Ορχομενό , Αλίαρτο, Δίστομο, Σχηματάρι, Θεσπιές κ.λ.π Ο Καλλικράτης πιστεύω πως γίνεται για τα επόμενα πενήντα χρόνια και δε μπορεί κάποιοι να βλέπουν τις καρέκλες της επόμενης τετραετίας. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις καινοτόμες υπηρεσίες που πιστεύω πως θα παρέχουν οι νέοι δήμοι, τα ΚΕΠ που θα παραμείνουν και θα αυξηθούν, την ηλεκρονική κάρτα υπηρεσιών, και την ανάλογη εκπροσώπηση των μικρών δήμων και τοπικών διαμερισμάτων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο πολίτης των μικρών δήμων.

Ένας κάτοικος Αλιάρτου που επιθυμώ να συνενωθούμε με το Δήμο Λιβαδειάς, όπως και 95% της πόλης αν επικρατήσουν οι δυο Δήμοι.

βοιωτός είπε...

Χρόνια Πολλά. Καλή Σαρακοστή.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον τελευταίο ανώνυμο{ από Αλίαρτο}.Δεν μπορεί από τη μια να κάνουν περικοπές στους πάντες και στα πάντα κι απο την άλλη να συντηρείται αυτό το χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση ,δημαρχοι, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και συμβουλάτορες, γενικοί και ειδικοί συνεργάτες κλπ που σε τελική ανάλυση αν κρίνουμε από τα χρέη και την κατάσταση των δήμων η αποτελεσματικότητα τους είναι ανύπαρκτη ή... αόρατη.
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο είναι το θέμα και όταν ζητάνε θυσίες θα πρέπει να αρχίσουν από τους κρατικοδίαιτη νοοτροπία και πρακτική που θέλουν να διατηρήσουν σε καιρούς πολύ δύσκολους. Με δύο δήμους στον νομό εξοικονομούνται πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανάπτυξη και του τελευταίου χωριού και περιορίζεται η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Οι κομματικές σκοπιμότητες είναι πρόκληση για τους πολίτες σήμερα.

gta είπε...

κυριοι πιστευω οτι αυτη η χωρα εχει πλουτο αλλα κινειται και κινει μονο 50-100 οικογενειες σε ολη την χωρα.ολοι οι υπολοιποι ζουμε κατω απο τον ημερησιο φοβο που μας προκαλουν εντεχνως τα Μεσα Μαζικου Εξευτελισμου με σκοπο να μαζευομαστε στο καβουκι μας να αρκουμαστε στα ψιχουλα που αυτοι κρινουν οτι πρεπει να τρωμε και παει λεγοντας....συνεπικουρουμενη ολη αυτη η προσπαθεια απο τους ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ καταρχην και φυσικα επειδη ενα εγκλημα χρειαζετε ΔΥΟ φταιμε καπου και εμεις.μας εχουν εγκλωβισει ομως τοσο εξυπνα με τα ψευτοδιληματα τους που μια ζωη θα κουβαλαμε νερο στον δικο τους μυλο???????

Ανώνυμος είπε...

Ο προβληματισμός-πρόταση που κατέθεσε ο Νταλιάνης κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δίνει αφορμή για περισσότερες συζητήσεις και ζυμώσεις στο φλέγον θέμα της συνένωσης δήμων εν όψει Καλλικράτη.

Τα περισσότερα σχόλια-απαντήσεις στο άρθρο του Νταλιάνη βασίζονται στο θυμικό των συμπολιτών μας κι όχι στη λογική, χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού ταπεραμέντου (ιδέ Κυπριακό, "Σκοπιανό", μεταναστευτικό, ταυτότητες, οσονούπω πετρέλαια του Αιγαίου, κτλ).

Το πιο λογικό σαφώς και είναι η ύπαρξη δύο μεγάλων δήμων στο Νομό με τη μετατροπή των δύο επαρχιών σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερος ο δήμος πληθυσμιακά και χωροταξικά, τόσο καλύτερη η διεκδίκηση πόρων από την περιφέρεια. Επίσης οι οικονομοτεχνικές και κτιριακές (βλέπε Διοικητήριο) υποδομές που υπάρχουν στις δύο μητροπόλεις του νομού επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των πόρων και την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους.

Παρότι λοιπόν οι δύο δήμοι είναι η αρτιότερη λύση για την εφαρμογή του Καλλικράτη στη Βοιωτία, για πολλούς και διάφορους λόγους όμως, δεν είναι εφικτή. Για αυτό ευθύνονται α) εν μέρει οι βλαχοδημαρχέικη αντίληψη των παραγόντων που ασχολούνται με τα κοινά, β) εν μέρει η στενομυαλιά των τοπικών κοινοτήτων που για "ιστορικούς" και ενίοτε ρουσφετολογικούς λόγους θέλουν την αυτονομία τους και γ) εν πολλοίς η πολιτική κουτοπονηρία των πολιτευτών και βουλευτών της περιοχής, που πολιτεύονται βασισμένοι στην δοκιμασμένη συνταγή του διαίρει και βασίλευε.

Αποτέλεσμα αυτών των συνισταμένων είναι η πρόταση των τοπικών βουλευτών για έξι δήμους στη Βοιωτία, με την επαρχία Θήβας να διχοτομείται και να γιγαντώνεται και την κακομοίρα επαρχία Λιβαδειάς να σπάει σε τέσσερις ανεπαρκείς και θνησιγενείς δήμους. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αυτή η πρόταση θα περάσει και θα αποτελέσει ταφόπλακα για την επαρχία Λιβαδειάς και τις πόλεις της.

Γιαυτό λοιπόν, η πίεση που πρέπει να ασκήσουμε εμείς σαν πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο οι εκλεγμένοι από εμάς αυτοδιοικητικοί παράγοντες συνίσταται στην όσο δυνατόν ελαχιστοποίηση των δήμων του Νομού, Η κίνηση πρέπει να γίνει άμεσα και με γνώμονα το καλό της περιοχής ανεξάρτητα από κομματικά ή προσωπικά κίνητρα. Πρέπει επιτέλους κάποιοι άνθρωποι να υψώσουν ανάστημα και να πάψουν είτε να κρύβονται πίσω από τις κομματικές γραμμές, είτε να μετράνε τα προσωπικά τους "κουκιά".

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ την πρόταση Νταλιάνη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι μία πρόταση με πάρα πολλά θετικά σημεία, η υλοποίησή της είναι πολύ εφικτή γεωγραφικά (Βιομηχανική Ζώνη - Κωπαΐδα - Ορεινοί Όγκοι) και το κυριότερο οι βασικές θεματικές ενότητες των δήμων επιτρέπουν την στοχευμένη απορρόφηση κονδυλίων από την Περιφέρεια.

Όσον αφορά στους συμπολίτες μου Λειβαδίτες που θίχτηκαν με την "αναβάθμιση" της Θήβας, ορισμένα πραγματάκια μπας και ξυπνήσουν: α) ας κοιτάξει ο καθένας την πόλη του και πως θα την κάνει καλύτερη, β) με την κατάργηση του Νομού δεν υφίσταται και πρωτεύουσα γ) το κεφάλαιο επενδύει εκεί που θέλει αυτό κι όχι όπου βαυκαλιζόμαστε εμείς και de facto οι βασικές υποδομές βρίσκονται στην επαρχία Θηβών, δ) η αποβιομηχάνιση της χώρας θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και αν συνυπολογίσουμε και το οικολογικό κόστος των βιομηχανιών σίγουρα το μέλλον της περιοχής δεν είναι η ανάπτυξη ΒΙΠΕ.

Ωραίος ο εύκολος λαικισμός και τα ωραία, παχιά λόγια για την ανάβαθμιση της Λιβαδειάς, αλλά δεν διάβασα πουθενά από τους έντονα ενιστάμενους και ενίοτε ειρωνικούς σχολιαστές μία (εφικτή) αντιπρόταση. Βγήκε επιτέλους ένας άνθρωπος να πεί την άποψή του σε ένα φλέγον ζήτημα που όλοι κρύβονται και κάνουν υπολογισμούς και ορισμένοι πέσανε να τον φάνε? Γιαυτό η Λιβαδειά πάει από το κακό στο χειρότερο και θα καταντήσει χιωρουδάκι.

Ανώνυμος είπε...

Τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη για την Λιβαδειά δεν σας κάνει; αυτά έχουμε αυτά θα προβάλλουμε κι από αυτά θα αντλήσουμε πόρους.

Εωσφόρος είπε...

Δύο δήμοι ένα τάλληρο , πέντε δήμοι δυο δραχμές, αχ και ναν οι δήμοι βέρες για να κάνουμε χαρές,
καταντήσαμε βρε.

PARANOIA είπε...

νταλιάνης ... νταλιάνης ... ?

ρε μπας και είναι Αγιωργίτης ν΄αρχίσω τ΄ανέκδοτα ;